....

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944: ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ

70 χρόνια μετά: Μνήμη ενάντια στη λήθη, αγώνας ενάντια στο φασισμό

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944 τα Γιαννιτσά προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των μαρτυρικών πόλεων, που υπέστησαν τις θηριωδίες του ναζισμού. Οι Γερμανοί κατακτητές, με επικεφαλής τον εγκληματία πολέμου Φριτς Σούμπερτ, και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, υπό την καθοδήγηση των αρχι-ταγματασφαλιτών Πούλου, Σκαπέρδα και Σιάρη, εκτελούν 120 συμπατριώτες μας συμπεριλαμβανομένου του τότε δημάρχου Θωμά Μαγκριώτη.

Όπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα η πόλη πενθεί για το τοπικό ολοκαύτωμα και τιμά την μνήμη των νεκρών στο μνημείο του Ομαδικού Τάφου. Εδώ και δύο χρόνια όμως γινόμαστε μάρτυρες αμαύρωσης της εκδήλωσης από την οργανωμένη παρουσία ενός σύγχρονου τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Οι πολιτικοί απόγονοι των πρωτεργατών του ολοκαυτώματος, οι νοσταλγοί της απριλιανής χούντας και της μεταξικής δικτατορίας, οι υμνητές του Χίτλερ και επίδοξοι δημιουργοί του 4ου Ράιχ δεν έχουν θέση στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου κι αυτό το ξέρουν και οι ίδιοι. Εξάλλου δεν έρχονται για τα τιμήσουν τους νεκρούς της πόλης, αλλά για να φωνάξουν το εμετικό «τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες», βεβηλώνοντας το μνημείο και την ημέρα μνήμης.

Η στάση του Πόντιου Πιλάτου, που κράτησε η δημοτική αρχή (ως διοργανωτής) έδωσε πάτημα στους νεοναζί να αμαυρώσουν την εκδήλωση και φτάσαμε στο σημείο να δούμε ναζιστικό χαιρετισμό στον ίδιο χώρο όπου 70 χρόνια πριν οι ναζί χαιρετούσαν ανάλογα, πατώντας στα πτώματα των νεκρών που σήμερα τιμάμε. Αποτελεί ύβρη η κατάθεση στεφάνου στα θύματα του φασισμού και του δωσιλογισμού από τους πολιτικούς απογόνους των ναζί και τους υπερασπιστές των ταγμάτων ασφαλείας.

Η επίκληση της δημοκρατίας, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι φασίστες, έπεσε στο κενό λίγες μόνο ημέρες μετά από την περυσινή εκδήλωση, οπότε και δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ταγμάτων θανάτου των Χρυσαυγιτών νεοναζί. Σήμερα η ηγεσία της οργάνωσης, που φόρεσε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος απαιτώντας «δημοκρατία κι ελευθερία», προκειμένου να στερήσει τα παραπάνω από την κοινωνία, βρίσκεται στη φυλακή μαζί με κάμποσα μέλη της, που συμμετείχαν κατά συρροή σε ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις.

Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ώστε να ανεχθούμε ένα ακόμη ολοκαύτωμα της μνήμης και την παρουσία των σύγχρονων ταγματασφαλιτών. Και γι’ αυτό είναι υπεύθυνη προπάντων η δημοτική αρχή ως διοργανώτρια της εκδήλωσης, η οποία πρέπει επιτέλους να πάρει θέση, αλλά και η δημοκρατική πλειονότητα των πολιτών της πόλης, που οφείλει έμπρακτα να αποτρέψει την ύβρη. Καλούμε σε μαζική παρουσία στον ομαδικό τάφο στις 14 του Σεπτέμβρη, για να περιφρουρήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη και την τιμή των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας. Μόνο η οργανωμένη κοινωνία μπορεί να φράξει τον δρόμο στο φασισμό και να δείξει πως οι νεοναζί συνεχίζουν να είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο που μαρτύρησε για την ελευθερία κι έδωσε νεκρούς και ήρωες στον αντιφασιστικό αγώνα.

Στις 14 του Σεπτέμβρη συμμετέχουμε όλοι στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου:

- για να τιμήσουμε τη θυσία των συμπολιτών μας και την αντίσταση του ελληνικού λαού στους κατακτητές

- για να καταδικάσουμε το φασισμό, το ναζισμό, το δωσιλογισμό και τους σημερινούς πολιτικούς απογόνους τους

- για να εμποδίσουμε την προσβολή της ιστορικής μνήμης της πόλης μας από τους νεοναζιστές

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments