....

ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΈΔΕΣΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑΣΜΟΥΣ+

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Στην πόλη Κράσνικ της Πολωνίας
Από την Κυριακή 9 Μαΐου έως την Κυριακή 15 Μαΐου δέκα μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας πήραν μέρος σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA229 με θέμα “Our European Literary Routes” στο Krasnik της Πολωνίας, φιλοξενούμενοι του σχολείου Zeespot Szkot nr2w Kraniku , REJ Twoja Scola. Είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν μαζί με τους Πολωνούς, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Ρουμάνους  συμμαθητές τους με τη θεματική που αφορά τη γυναικεία λογοτεχνία,  ενώ η γλώσσα των εργασιών ήταν τα Αγγλικά.


 Έτσι κατά τις ημέρες της παραμονής τους στην πόλη Κράσνικ οι μαθητές παρουσίασαν φημισμένες γυναίκες συγγραφείς της χώρας τους , έγραψαν και παρουσίασαν άρθρα για το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία και τη λογοτεχνία, έγραψαν συνεργαζόμενοι σε ομάδες  και διάβασαν σε  όλους τους παραβρισκόμενους αστεία  limerics  για τις γυναίκες . Ακόμα οργάνωσαν έκθεση εικόνων  που εμπνεύστηκαν  από τα στερεότυπα για τη γυναίκα, τα οποία συναντώνται μέσα σε λογοτεχνικά κείμενα. Ετοίμασαν και παρουσίασαν videoς που αναδείκνυαν με χιουμοριστικό/αστείο τρόπο τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στη χώρα τους και συζήτησαν στη θεματική που διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρές κυρίες».


Μέσα από τις συζητήσεις  φάνηκε ότι η γυναικεία λογοτεχνική παρουσία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, υπολείπεται όμως ακόμα  της ανδρικής παρουσίας ως προς την ποσότητα  των παραγόμενων  έργων και ως προς το βαθμό της αποδοχής της  κάτι που φαίνεται και από  τις λίγες  εγγραφές-παρουσίες  γυναικών στις ιστορίες της λογοτεχνίας.
Παράλληλα με τις εργασίες, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  και άλλες πόλεις και αξιοθέατα  της περιοχής. Ταξίδεψαν στην οροσειρά Gory Swietokryskie και επισκέφτηκαν το σπήλαιο Jaskinia Raj με τους πολύ ενδιαφέροντες σταλακτίτες και σταλαγμίτες όπως και  το Πάρκο με τις μινιατούρες φημισμένων κτιρίων από όλο τον κόσμο . Έγινε επίσκεψη στην γραφική και τουριστική πόλη Kazimierz όπου όλη η αποστολή έκανε βαρκάδα στον ποταμό Βιστούλα.

Ακόμα, οι μαθητές  ξεναγήθηκαν  στα αξιοθέατα της πόλης της Κρακοβίας .


Επισκέφτηκαν ακόμη την πόλη Lublin (παλιά και νέα) και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdenek στο οποίο στέλνονταν κυρίως  Εβραίοι από τη νότια Ευρώπη( και την Ελλάδα) όπως και Πολωνοί αντιστασιακοί. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους ξεναγούς για την ιστορία της λειτουργίας του στρατοπέδου, ενώ η φρίκη του πολέμου και η απώλεια της ζωής  ήταν ακόμα «ζωντανή»- την έβλεπες έγχρωμη  από το αποτύπωμα που άφησαν τα αέρια εξόντωσης στους τοίχους ,  στον τρόπο χωρισμού και οργάνωσης του στρατοπέδου, στις αμέτρητες  στοίβες των  παπουτσιών...

Οι εικόνες ήταν πολύ σκληρές,  αποτυπώθηκαν όμως  έντονα στο μυαλό όλων όπως  και η επιγραφή στο μνημείο που φυλάσσονται τόνοι ανθρώπινης  στάχτης  που βρέθηκε στα κρεματόρια  « Η τύχη μας να σας αφυπνίσει»!


Η επίσκεψη στην Πολωνία ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

 

 

2022-08-11-225546

Τα συρματοπλέγματα του στρατοπεδου συγκέντωσης Μεϊντάνεκ μένουν όπως τα άφησαν οι Γερμανοί.

 

 

2022-08-11-215714



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments