....

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΈΔΕΣΣΑΣ : ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΙΩΣ… «HISTORY OF MATH». (VIDEO)

Στο 2ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας στη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015 υλοποιήθηκε έργο e-Τwinning με θέμα  «History of Math». Οι μαθηματικοί, Στογιάννου Ελένη και Τιντινίδης Απόστολος, συγκρότησαν ομάδα τριάντα μαθητών και συνέπραξαν με δύο καθηγητές και εικοσιοκτώ μαθητές από την Κροατία.

Βασική ιδέα του έργου ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα βιογραφικά στοιχεία και την επιστημονική προσφορά εκείνων των μαθηματικών που συναντώνται στη σχολική πράξη και παράλληλα να αντιληφθούν ότι τα Μαθηματικά είναι διαρκώς παρόντα στη φύση, στη ζωή, στην επιστήμη, στην τέχνη.href="http://tinypic.com?ref=51ehhk" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος εκπονήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις.

Για παράδειγμα, έγιναν μετρήσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος του σχολείου της κάθε ομάδας με τον ίδιο τρόπο που υπολόγισε το ύψος των πυραμίδων ο Θαλής και εφαρμόστηκε το πείραμα του Ερατοσθένη (προσδιορισμός του μήκους της περιφέρειας της γης). Πρόκειται προφανώς για μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά περίπου 2500 χρόνια πριν.

Επίσης φιλοτεχνήθηκαν χριστουγεννιάτικες κάρτες βασισμένες στα γεωμετρικά σχήματα και αποτέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εγχείρημα ιδιαίτερης αξίας υπήρξε η κατάρτιση τρίγλωσσου λεξικού. Κατά τη σύνταξη αναζητήθηκαν σε αγγλικό λεξικό μαθηματικής ορολογίας λέξεις που έλκουν την καταγωγή τους από την ελληνική γλώσσα. Η ανακάλυψη ότι πληθώρα μαθηματικών λέξεων της αγγλικής, κύριας γλώσσας συνεννόησης της παγκόσμιας κοινότητας, έχουν ρίζες ελληνικές, ασφαλώς δημιούργησε αισθήματα υπερηφάνειας στην ελληνική ομάδα. Οι Εδεσσαίοι μαθητές κατέγραψαν τις αγγλικές λέξεις ελληνικής προέλευσης και παρέθεσαν και την ελληνική ενώ οι Κροάτες συμπλήρωσαν τις αντίστοιχες δικές τους.

Η 14/3/15, παγκόσμια ημέρα του π=3,1415…, γιορτάστηκε με πρωτότυπο τρόπο και χάρισε χαμόγελα στους συμμετέχοντες. Τέλος, το έργο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία Power Point στο οποίο απαθανατίστηκαν οι πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πολυπρισματικής διαδικασίας.

Εκτός από τον άψογο σχεδιασμό και την ακριβή εκτέλεση, το έργο διαθέτει ευρηματικότητα και κυρίως εμφορείται από ενθουσιασμό, γι’ αυτό και ευτύχησε να αποσπάσει κάθε δυνατή διάκριση.

Βραβεύτηκε με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, με Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας καθώς και με το 2ο βραβείο της κατηγορίας των καθηγητών που υλοποίησαν για πρώτη φορά e-Twinning έργο το σχολικό έτος 2014-2015 στο πλαίσιο του 10ου πανελλήνιου διαγωνισμού e-Twinning.

 

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ακολουθούν φιλοξενούν το έργο: 

goo.gl/k4jvXC

www.slideshare.net/estox/history-of-math-55460413

twinspace.etwinning.net/490/home

 

 

 

Σχόλια - Facebook Comments