....

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Τράπεζα Αίματος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας

Πάνω από 20 εθελοντές αιμοδότες μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. ΠΕΛΛΑΣ (εργαζόμενοι Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας και Αλμωπίας) προσήλθαν στην ομαδική αιμοδοσία που οργάνωσε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Έδεσσας, στο Δημαρχείο Έδεσσας την Τρίτη 23 Μαϊου 2017 από ώρα 9π.μ. ως 1μ.μ.

Η Τράπεζα αίματος του Συλλόγου εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αίμα, αν χρειαστεί, για τα μέλη του και τους συγγενείς τους 1ου βαθμού, καθώς και τους πολίτες που προσέρχονται στις ομαδικές αιμοδοσίες (άσχετα αν είναι μέλη του συλλόγου). Έχει ιδρυθεί το 1993 και έχει σημαντική προσφορά στο κίνημα αιμοδοσίας. Εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες έχουν συμμετάσχει στις ομαδικές αιμοδοσίες που έχει οργανώσει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια.

Η αιμοδοσία είναι γρήγορη, ασφαλής και σώζει ζωές!

 

Αιμοδοσία: 4 αναπάντεχα οφέλη για την υγεία μας

Κάθε δύο δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο έχει άμεση ανάγκη για αίμα.Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλά τα νούμερα των δωρητών αίματος.

Καθώς οι απαιτήσεις για αίμα αυξάνονται συνεχώς, αυξάνεται και η ανάγκη για αιμοδότες.

Η βοήθεια που προσφέρετε ως δωρητές αίματος στον συνάνθρωπό μας είναι αδιαμφισβήτητες.

Γνωρίζατε όμως ότι η αιμοδοσία προσφέρει πολλά οφέλη και στη δική σας υγεία;

Μήπως λοιπόν να σκεφτόσασταν την περίπτωση να γίνετε και εσείς αιμοδότης;

Γιατί να γίνουμε αιμοδότες: Οι χρήσεις της αιμοδοσίας

Η αιμοδοσία αποτελεί έναν απαραίτητο κρίκο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις όπως καρκίνο και δρεπανοκυτταρική αναιμία χρειάζονται πολλές μεταγγίσεις μέσα στο χρόνο. Και απαιτούνται κατά μέσο όρο 500 ml αίματος για μια μετάγγιση. Και ας μη μιλήσουμε για τις πολλές περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων όπου ένας τραυματίας μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 47 λίτρα αίματος. Τραυματισμένοι με εγκαύματα, με πολλά τραύματα, γυναίκες που γεννούν, όπως επίσης και εκείνοι που πάσχουν από ασθένειες του αίματος, όπως μεσογειακή αναιμία, κληρονομικές παθήσεις όπως η αιμοφιλία, σοβαρές μορφές αναιμίας ή λευχαιμία χρειάζονται επίσης αίμα.

Πλεονεκτήματα της αιμοδοσίας για τον δότη

Η πράξη της αιμοδοσίας προχωρά και πέρα από τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο που χρειάζεται το αίμα σας. Για την ακρίβεια, η αιμοδοσία μπορεί να ωφελήσει κατά πολύ και τη δική σας υγεία ως δότες. Σας προσφέρει:

1. Ένα γενικό checkup

Πριν δώσετε αίμα, θα χρειαστεί να εξεταστείτε για κάποιες ασθένειες που μπορεί να σας αποκλείσουν από την αιμοδοσία. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εκείνη η ώθηση που επιτέλους θα σας κάνει να εξετάσετε τη γενική εικόνα της υγείας σας. Επίσης, πριν δώσετε αίμα, σίγουρα θα εξετάσουν την πίεση και τους καρδιακούς σας παλμούς. Ύστερα, θα εξεταστεί ένα δείγμα του αίματος σας. Επίσης θα πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια σας, την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε ή άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

Και ενώ αυτή η διαδικασία έχει σκοπό να εκτιμηθεί από τους ειδικούς το αν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για αιμοδοσία, μέσα από αυτή, θα ανακαλύψετε αν υφίσταται κάποιο πρόβλημα υγείας που πρέπει να εξετάσετε περαιτέρω ή που πρέπει να το δει άμεσα κάποιος γιατρός.

2. Ευκαιρία για δική σας μελλοντική χρήση (σε περίπτωση χειρουργείου)

Έχετε ποτέ σκεφτεί την πιθανότητα αιμοδοσίας για δική σας πιθανή χρήση αργότερα; Αυτό λέγεται αυτόλογηπροκατάθεση και το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης είναι ότι θα μεταγγιστείτε το δικό σας αίμα, όταν το χρειαστείτε. Ειδικά αν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο χειρουργείο σας τον επόμενο καιρό. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μέσω αυτής της εναλλακτικής, μειώνεται η περίπτωση ασυμβατότητας ή μετάδοσης πιθανών λοιμώξεων. Επομένως, αν και δεν σχετίζεται με τα αλτρουιστικά οφέλη της αιμοδοσίας, βοηθά στην ικανοποίηση των δικών σας αναγκών, χωρίς να καταφύγετε στην τράπεζα αίματος.

3. Τόνωση της καρδιαγγειακής σας υγείας

Η αιμοδοσία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας, μέσω της διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου. Ο σίδηρος μπορεί να έχει έναν ρόλο στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, που πρόκειται για προάγγελο της αρτηριοσκλήρυνσης και της θρόμβωσης των αρτηριών. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων. Θυμηθείτε πως όταν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν σίδηρο, το σώμα σας θα τον χρησιμοποιήσει για να αντικαταστήσει σταδιακά κάθε ποσότητα σιδήρου που έχει χαθεί. Όμως, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η συχνή αιμοδοσία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου στο φυσιολογικό, μειώνοντας τις παραπανίσιες ποσότητές του κάθε φορά που δίνετε αίμα.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε κάτι εδώ: οι μελέτες που έχουν ερευνήσει την άμεση επίδραση της αιμοδοσίας στα επίπεδα σιδήρου και στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν παράγει αντιφατικά αποτελέσματα. Ως τέτοια, κάποιοι ερευνητές δε υποστηρίζουν τη θεωρία της βελτιωμένης καρδιαγγειακής υγείας. Με λίγα λόγια, μη θεωρήσετε την αιμοδοσία ως θεραπεία για προβλήματα καρδιάς ή πρόληψής τους. Αν όντως όμως ωφεληθείτε από την αιμοδοσία και σε αυτό τον τομέα, σίγουρα θα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα για εσάς.

4. Πιθανή μείωση κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων

Γι’ άλλη μια φορά, λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τα μεγάλα ποσά σιδήρου στο σύστημα μας, η αιμοδοσία μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων. Όπως ένας αριθμός ερευνών τονίζει, τα μεγάλα ποσά σιδήρου στο σώμα μας μπορούν να δημιουργήσουν βλάβη μέσω των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με τον σίδηρο ή μέσω του οξειδωτικού στρες. Και αυτοί οι δύο παράγοντες εμπλέκονται στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Έτσι, σε μια συγκεκριμένη έρευνα παρατηρήθηκε ότι τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου στους συμμετέχοντες που έπασχαν από περιφερική αρτηριακή νόσο μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου όπως και θνησιμότητας.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αιμοδοσία;

Ήπια πράγματα! Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κάποιες παρενέργειες ήπιας μορφής από την αιμοδοσία: Ιδρώτα,Κρυάδες, Αδυναμία, Ναυτία, Ταραχή/σύγχυση και σε πολύ μικρότερο βαθμό όπως εμετό ή λιποθυμίες.

Είναι ασφαλής η αιμοδοσία;

Είναι κατανοητό να νιώθετε κάποιο φόβο απέναντι στην αιμοδοσία. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι βελόνες! Αλλά σε αυτή την περίπτωση και επειδή πρόκειται για έναν καλό σκοπό, αξίζει μια μικρή προσπάθεια, ακόμα και αν νιώθουμε άβολα. Ωστόσο, αν οι ανησυχίες σας αφορούν στην ασφάλεια, σας δίνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές:

• Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, θα πρέπει να βρίσκεστε σε «καλή γενική υγεία» και δεν θα πρέπει να νιώθετε αδιαθεσία, αν επιθυμείτε να δώσετε αίμα.

• Συνήθως, πρέπει να ζυγίζετε τουλάχιστον 49 κιλά, ώστε να μπορέσετε να είστε αιμοδότης. Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά στους νέους σε ηλικία αιμοδότες.

• Αν θέλετε να δίνετε αίμα τακτικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα περιμένετε τουλάχιστον 56 μέρες για την επόμενη αιμοδοσία.

• Αν πάσχετε από κάποια συγκεκριμένα ιατρικά συμπτώματα και νόσους, ίσως δεν μπορέσετε να δώσετε αίμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο αυτό με τον Ερυθρό Σταυρό ή με το τοπικό κέντρο αιμοδοσίας. Ωστόσο, αυτό κυρίως αφορά σε άτομα που πάσχουν από ηπατίτιδα, μαλάρια, AIDS ή ήταν χρήστες ναρκωτικών στο άμεσο παρελθόν. Επιπλέον, αν πρόσφατα είχατε περάσει κάποιο κρύωμα ή ίωση, ίσως είναι καλύτερα να αφήσετε κάποιο χρόνο πρώτα να περάσει.

• Αν πρόσφατα είχατε κάποια αποβολή, έκτρωση ή γέννα, ίσως δεν μπορέσετε να δωρίσετε αίμα. Εκείνοι που επίσης έχουν κάνει μετάγγιση αίματος ίσως χρειαστεί να περιμένουν πρώτα για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments