....

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το γάντι στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ρίχνει  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας

καλεί τον κ. Σαμαρά να ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αν θεωρεί ότι διαθέτει 180 βουλευτές.

«Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή» λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει πως δεν θα υπάρξει κανένα «σοβαρό πρόσωπο» που να θέλει να παριστάνει τον «σύγχρονο Τσιριμώκο». «Άλλωστε, σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου. Θα κριθεί εάν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής» υποστηρίζει.

«Είναι καιρός να το πάρουν απόφαση οι ξένοι προστάτες και οι εγχώριοι προστατευόμενοι: Η συγκυβέρνηση και τα μνημόνια μετρούν μέρες. Αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι με καταχνιά που ζει η χώρα. Τα πράγματα θα αλλάξουν και θα αλλάξουν πολύ γρήγορα», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα του χρέους θα πρέπει πρώτα να τελειώνουμε με τη σημερινή πολιτική που το γιγαντώνει. «Και πρωτίστως με την κυβέρνηση που το επικαλείται συνεχώς για να επιβάλει νέα μέτρα δυστυχίας και καταστροφής».

Ερωτώμενος γιατί αρνείται να συμμετάσχει σε μια εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Πρώτον. Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των ηττημένων κομμάτων των ευρωεκλογών και ως εκ τούτου πολιτικά απονομιμοποιημένη να δεσμεύσει τη χώρα σε μια συμφωνία πολλών ετών». Επίσης είπε ότι αυτοί που τώρα είναι στην εξουσία δεν έχουν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν και αυτό που ζητούν είναι συναίνεση στα μνημόνια που οι ίδιοι έχουν εγγυηθεί και υπογράψει. «Τέτοια υπογραφή εμείς δεν βάζουμε. Ο μόνος δημοκρατικός και εθνικός δρόμος είναι να φύγει η συγκυβέρνηση και να διαπραγματευτεί το χρέος μια κυβέρνηση με νωπή, σαφή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Που θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Για πιθανή αυτοδυναμία

Κληθείς να απαντήσει για το εάν στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές είναι η αυτοδυναμία απάντησε: «θέλουμε να κατακτήσουμε την αυτοδύναμη πλειοψηφία ναι, αλλά με απλωμένο το χέρι μας για ενότητα και όχι το ζωνάρι μας για καβγάδες. Γι' αυτό και θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια που θα μας φέρουν στην αυτοδυναμία», είπε και συμπλήρωσε πως από ιστορική άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από το παράδειγμα του ΕΑΜ, κι όχι από τις χρεοκοπημένες αυτοδυναμίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που, σύμφωνα με τον ίδιο, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Τόνισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και θα επιδιώξει και την επομένη των εκλογών την πιο μεγάλη και ισχυρή συμπαράταξη μάχης και νίκης.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστολή του προς τον Φώτη Κουβέλη και τον διάλογο με την Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας είπε πως ο πολιτικός χώρος που ατυχώς χρησιμοποιεί τον όρο κεντροαριστερά για τον εαυτό του είναι ένας από τους αυτουργούς της τραγωδίας. Ο χώρος αυτός σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα διαπνέεται από παγιωμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, έχει ενταχθεί στη στρατηγική των μνημονίων και ακριβώς από το χώρο αυτό, από το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, ξεκίνησε η σημερινή καταστροφική πολιτική. «Μας αφορά συνεπώς μόνο ως αντίπαλος, που του καταλογίζουμε όπως και όλη η ελληνική κοινωνία βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εμπιστοσύνη του λαού».

 

Σταθάκης: Πιθανό ένα τρίτο μνημόνιο

«Η σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης με τον χρηματοδοτικό μηχανισμό και η υπογραφή ενός νέου μνημονίου δεν είναι οικονομικά αναπόφευκτη» δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στη Realnews.

«Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου μνημονίου εναπόκειται στην πολιτική βούληση των εταίρων μας, που έχουν λόγους να θέλουν το 'πείραμα' της Ελλάδας να συνεχιστεί. H προοπτική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα συμβεί» προσθέτει.

Υπογραμμίζει, δε, ότι «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του δίνει αναμφίβολα προβάδισμα για τις εθνικές εκλογές, χωρίς όμως να το διασφαλίζει αυτόματα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον».

Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει πως μετά τις εκλογές, οι οποίες είναι -όπως λέει- επιβεβλημένες στην προεδρική εκλογή, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία με δική του πρωτοβουλία. Θα εργαστεί, είτε διαθέτει αυτοδυναμία είτε όχι, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης μιας κυβέρνησης που θα έλθει σε ρήξη με τις πολιτικές επιλογές της περιόδου των μνημονίων».

 

http://www.eklogika.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments