....

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΥΠ.Α.Α.Τ.

       Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απο τις περιοχές, που επλήγησαν οι δενδρώδειςκαλλιέργειες τους ( Ροδάκινα, Κεράσια, Βερίκοκα, Αχλάδια, Δαμάσκηνα, Αμπέλια ) απο τους παγετούς στις 26 Μάρτη, συναντήθηκε στο Υπουργείο Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό Αποστόλου Ευάγγελο.

       Στην αντιπροσωπεία των αγροτών συμμετείχαν μέλη της Πανελλαδικής Επιτρο-πής απο Αγιά & Τύρναβο Λάρισας, Πέλλα ( ο εκπρόσωπος του Μπλόκου Γυψοχωρίου Κάμτσης Χρήστος ), Βέροια ( οι εκπρόσωποι του Αγρ.Συλλόγου Βέροιας Χαλκίδης Τ. και Βράνας Γ. ) και τη Νάουσα ( ο πρόεδρος του Α.Σ.”Μαρίνος Αντύπας” Τσιολάκος Τάκης).

       Απαίτησαν απο την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης & Τροφίμων να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημίωση των απωλειών στις δενδρώδεις καλλιέργειες μέσο του ΕΛΓΑ με εξατομίκευσητων μεγάλων ζημιών του παγετού.

      Απέρριψαν την πρόθεση και τις υποσχέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε “αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου” δηλ. την λύση των ψίχουλων της – έτσι και αλλιώς -  χρονοβόρας και υπο την αίρεση της Ε.Ε. διαδικασίας των ΠΣΕΑ.

      Επιπλέον  ακόμη και η περίπτωση των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας ( de minimis ), που με οροφή του πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά παραγωγό την τριετία, θα δώσει ψίχουλα ή και καθόλου σε όσους έχουν πάρει ήδη ενισχύσεις απο το de minimis ( προηγούμενες αποζημιώσεις επι υπουργίας Γ.Καρασμάνη ). Ακόμη ο κ.Αποστόλου παραδέχτηκε ότι, και να υπάρξει τελικά η έγκριση απο την Ε.Ε., τα χρήματα πρέπει να δοθούν απο τον Προϋπολογισμό, πράγμα για το οποίο και ο ίδιος αμφιβάλει αν μπορεί να γίνει.

      Για την πιθανότητα να ζητηθούν ενισχύσεις απο το ταμείο της ΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει πρόταση, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα, πρέπει ανάλογο πρόβλημα να έχουν κι άλλες χώρες και φυσικά να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

      Ακόμη πάντως κι αν προχωρήσει μια απο τις παραπάνω λύσεις, αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι οριζόντιες.

      Ο υπουργός εμμένει στη θέση του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπήρχε παγετός, που άλλωστε έχει καταγραφεί, ωστόσο δεν δέχεται ότι η μειωμένη παραγωγή οφείλε-ται στον παγετό αλλά προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν κι άλλα αίτια τα οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει.

       Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων επιμένει και διεκδικεί εξατομικευμέ-νες αποζημιώσεις ανάλογα με τη ζημιά κάθε παραγωγού μέσω ΕΛΓΑ λόγω του παγετού της 26ης Μαρτίου.

       Η κοροϊδία χιλιάδων παραγωγών, που δεν έχουν άλλο εισόδημα και τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα βρεί την αγωνιστική απάντηση τους για :

-  Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου 2016.

-  Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές μέσα στο 2015.

 -  ΕΛΓΑ δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-  Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

-  Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments