....

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ.

Με αφορμή κάποιες ανώνυμες καταγγελίες που δεχτήκαμε πρόσφατα σχετικά με την τήρηση των νόμων από κάποιους κυνηγούς της περιοχής μας, ως διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Εδέσσης δηλώνουμε τα εξής:

Η κυνηγετική δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με το νόμο Φθινόπωρο και Χειμώνα. Στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι κυνηγοί είμαστε μάλλον η πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα που βρίσκεται έξω στη φύση.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Έδεσσας όπως κάθε αναγνωρισμένη Κυνηγετική Οργάνωση στη χώρα μας, θέτει σαν πρώτη προτεραιότητα για την άσκηση της θήρας την τήρηση της νομιμότητας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από κάθε κυνηγό.

Είναι προφανές πως όπως ισχύει σε κάθε μεγάλη κοινωνική ομάδα, έτσι και στις τάξεις των κυνηγών, ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται το θεσμικό πλαίσιο.

Οι πρώτοι που καταπολεμούν τα φαινόμενα παραβάσεων των περί θήρας διατάξεων είμαστε οι νόμιμοι κυνηγοί. Πέραν από τη ζημιά που επιφέρει στη φύση η λαθροθηρία, στερεί από τους νόμιμους κυνηγούς την επιθυμητή αφθονία θηραμάτων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως διαμορφώνει τις επιθυμητές συνθήκες άσκησης της θήρας, διατηρώντας παράλληλα ικανούς πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου.

Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται αειφόρος θήρα  και έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό από κάθε φορέα που ασχολείται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη πως η επίτευξή της αποτελεί αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό για κάθε κυνηγετική συλλογικότητα.

Σε αντίθεση με πολλούς ιδιωτικούς φορείς και πολίτες οι οποίοι καυχώνται πως προστατεύουν ή διαχειρίζονται το φυσικό περιβάλλον στα λόγια, οι κυνηγοί πληρώνουμε συνολικά περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ (7.000.000 ευρώ) αποκλειστικά για την πάταξη της λαθροθηρίας μέσα από τη χρηματοδότηση των μισθών, των οχημάτων και γενικότερα της δράσης και της λειτουργίας του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που έχουμε ιδρύσει και συντηρούμε από το 2000 και έπειτα.

Το συγκεκριμένο σώμα, έχει στο ενεργητικό του ιδιαίτερα σημαντικό και μακράν το μεγαλύτερο έργο να επιδείξει στον τομέα της πάταξης της λαθροθηρίας.

Μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, το προηγούμενο εξάμηνο έγιναν χιλιάδες έλεγχοι σε κυνηγούς και διαπιστώθηκαν παραβάσεις και κατατέθηκαν μηνύσεις σε εκατόν πενήντα περιπτώσεις.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία είναι στη διάθεση του κοινού. Δεν υπάρχει κανείς άλλος φορέας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το φυσικό περιβάλλον και να μπορεί να παρουσιάσει ανάλογα στοιχεία και δράση.

Από τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο το γεγονός πως οι κυνηγοί δείχνουμε μηδενική ανοχή στη λαθροθηρία.

Κανείς άλλος φορέας στη χώρα δεν «αυτοελέγχεται» στο βαθμό στον οποίο το πράττουν οι κυνηγοί και με την αποτελεσματικότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Η παρέμβαση μας είναι άμεση σε κάθε επώνυμη καταγγελία για λαθροθηρία, και παρά τις δυσκολίες στη διαδικασία αναζήτησης και εντοπισμού ενός λαθροθήρα, είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε και το χρόνο και το χρήμα που απαιτείται για τη σύλληψή του.

Πέραν όμως από κάποια μεμονωμένα πραγματικά φαινόμενα λαθροθηρίας στην περιοχή μας, διαπιστώνουμε πως αρκετοί συμπολίτες μας με ευκολία, είτε από άγνοια είτε από εμπάθεια απέναντι στους κυνηγούς και τη δραστηριότητά τους, για οποιαδήποτε παράβαση ή υποψία παράβασης, καταγγέλλουν τους κυνηγούς, γεγονός το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει.

Οι επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες, όταν γίνονται έγκαιρα  και έγκυρα, αποτελούν ένα από τα  καλύτερα «όπλα» μας ενάντια στη λαθροθηρία.

Οι  ανώνυμες και αόριστες καταγγελίες ενάντια στους κυνηγούς, χωρίς τεκμηρίωση και αμεσότητα όμως, θολώνουν το τοπίο, ευνοούν τους λαθροθήρες και προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη των νόμιμων κυνηγών, πολιτών της περιοχής μας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συχνά από την κοινωνία ως βάρβαροι ή παράνομοι, γεγονός το οποίο δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε.

Δεκτές επομένως οι επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά συνιστούμε σε όσους προβαίνουν σε αόριστες και ανώνυμες καταγγελίες, εφόσον πραγματικά ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον να μεριμνούν ώστε σε περίπτωση που υποπέσει κάποια παράβαση στην αντίληψή τους να τεκμηριώνουν και να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες τους και όχι να συκοφαντούν γενικά τους κυνηγούς.

                                                                        Για το Δ.Σ

                Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

          Χρήστος Μ. Πισλίνας.                                         Γιώργος Στογιάννης

 

 

 

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ                                                                              Έδεσσα   23/2/2018

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ                                                                                      Αριθ.Πρωτ: 8/2018

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

& ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΔΡΑ: ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ 23  Τ.Κ 58200 ΕΔΕΣΣΑ

ΤΗΛ-ΦΑΞ: 2381022455

Ε-MAIL: ksedessas@gmail.com

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments