....

ΑΠΟ… ΣΚΑΝΕΡ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τα μάτια τους… δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν στο εξής οι έλληνες παραγωγοί επιτραπέζιων ελιών. Μια από τις αγορές – στόχους, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς,

αυτή των ΗΠΑ, θέτει πιο αυστηρά πλαίσια στους ελέγχους των ελιών που εισάγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr από την ΠΕΜΕΤΕ, της Ένωσης των τυποποιητικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόν, αφορμή για την αυστηροποίηση των ελέγχων, στάθηκε ο εντοπισμός στην αμερικανική αγορά αιγυπτιακών φορτίων επιτραπέζιων ελιών με αυξημένα όρια στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αμέσως σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων της χώρας (FDA), να εντείνει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Τα μέτρα και οι έλεγχοι μάλιστα είναι πλέον τόσο αυστηρά, που ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εισαγωγές παρόμοιων φορτίων.

Το γεγονός αυτό μπορεί μεν να μην σημαίνει και τόσα πολλά για τις ελληνικές εξαγωγές του δυναμικού αυτού προϊόντος, ωστόσο επαναφέρει το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, την οποία πρέπει επιτέλους οι παραγωγοί να επιδιώξουν, είτε μόνοι τους, είτε στα πλαίσια ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ορμώμενη και από το περιστατικό στις ΗΠΑ, η ΠΕΜΕΤΕ έσπευσε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Με την ανακοίνωση, η Ένωση των μεταποιητών – τυποποιητών που εξάγουν ελιές καλεί τα μέλη της να αγοράζουν ελιές κατά προτίμηση από παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης την ελαιοκομική περίοδο 2014/15.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει τα εξής: «Η ΠΕΜΕΤΕ ανακοινώνει στους ελαιοπαραγωγούς ότι, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014/15 οι επιχειρήσεις – μέλη της θα αγοράζουν ελαιόκαρπο κατά προτίμηση από τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και μπορούν να πιστοποιήσουν την λελογισμένη χρήση των δραστικών ουσιών και την τήρηση των επιτρεπτών χρονικών ορίων των εφαρμογών φυτοπροστασίας.

Ανακοινώνει επίσης ότι, η αγορά προϊόντος από ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι ενταγμένοι σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα γίνεται μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο των αγοραζόμενων φορτίων και ανάλυση των δειγμάτων, ώστε ο ελαιόκαρπος να ανταποκρίνεται στα επιτρεπτά όρια των δραστικών ουσιών. Σε αντίθετη περίπτωση ο ελαιόκαρπος θα απορρίπτεται!».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, ωστόσο μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η κατεύθυνση των παραγωγών, θα πρέπει να είναι η οργάνωση και η τήρηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε στο μέλλον, όταν οι έλεγχοι «σφίξουν» κι άλλο να είναι προετοιμασμένοι, να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και χάσουν το πολύτιμο εισόδημά τους.

 

http://www.paseges.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments