....

BREXIT : ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Λονδίνο

«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στο Λονδίνο, μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και να μην παραταθεί η αβεβαιότητα, ο επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι «δεν υπάρχει βιασύνη».

Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με διαφορά λίγο παραπάνω από τρεις μονάδες -και οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια μαζί με την ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.
 

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες το πρωί της Παρασκευής, το «Φεύγουμε» έκλεισε στο 51,89% και η παραμονή στην ΕΕ στο 48,11%. Η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει από αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή να επικρατεί ως επί το πλείστον στην Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις περιοχές γύρω από το Λονδίνο. Συνολικά, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit και 16.141.241 παραμονή στην ΕΕ.

Για την ίδια τη Βρετανία ανοίγει τώρα μία δύσκολη περίοδος σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο ζήτημα της οικονομίας: Θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, σε ορίζοντα διετίας, για τους όρους του διαζυγίου με την ΕΕ και να καταρτίσει το πλαίσιο των σχέσεων που θα έχει με τους υπόλοιπους «27», πλέον.

Πέραν των πολιτικών δεσμών, η ΕΕ ήταν ειδικά για τη Βρετανία χώρος οικονομικών και εμπορικών σχέσων και τώρα το μείζον -και για τις δύο πλευρές- είναι η ταχύτητα με την οποία θα επέλθει η έξοδος.

Οι προκλήσεις όμως αφορούν και την ίδια την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου: Η Σκωτία ήδη διαμήνυσε, από τα χείλη της επικεφαλής της κυβέρνησης του Εδιμβούργου, ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ιρλανδικού Sinn Fein ανέφερε πως το αποτέλεσμα «φέρνει πιο κοντά τον στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας».

Βαρύ το πλήγμα και για την πολιτική ηγεσία στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρ' όλο που ισχυριζόταν ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί, τελικά ανακοίνωσε την παραίτησή του το πρωί της Παρασκευής, παραίτηση που υπέβαλε και στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Έντονες πιέσεις δέχεται και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον Τόνι Μπλερ να στρέφει τα πυρά του εναντίον του για «χλιαρή υποστήριξη» στην εκστρατεία της παραμονής στην ΕΕ.
 

«Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει, εξασφαλίσαμε εβδομήντα χρόνια ειρήνης χάρη στην Ένωση, η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες και αιώνες πολέμων», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πρέπει να γίνει το παν ώστε να μην αποχωρήσουν άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments