....

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Συγχαίρω τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του νίκη. Του εύχομαι να πετύχει για το καλό της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει. Είμαι βέβαιος ότι παράλληλα αναλογίζεται τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται.

Στην εποχή μας, δύσκολη και πολύπλοκη, δεν αρκεί η οριακή, τεχνητή πλειοψηφία εδρών και όχι ψήφων. Απαιτείται πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Ας θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 2012 η προγραμματική μας πρόταση, στην οποία είχαν προσχωρήσει εκ των υστέρων η ΝΔ και η τότε ΔΗΜΑΡ, συγκέντρωσε το 47% των ψήφων. Προσκρούσαμε όμως στην πεισματική έλλειψη συναίνεσης. Ας μην ξεχαστεί αυτό μέσα στον ενθουσιασμό της ημέρας.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, συγκέντρωσε σήμερα ένα ποσοστό ψήφων μικρό και ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου σε σχέση με το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε κάνει και σε σχέση με τις αλήθειες που έχουμε πει προεκλογικά.

Αυτή είναι όμως η επιλογή του λαού και έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να την δεχθούμε με απόλυτο σεβασμό.

Αντέξαμε, όσο θέλησε ο ελληνικός λαός, στην ακατάσχετη δημαγωγία αφενός μεν του εκφοβισμού, αφετέρου δε του εφησυχασμού και των εύκολων υποσχέσεων. Στην τεχνητή πόλωση, στα ισχυρά κύματα καιροσκοπισμού.

Αντέξαμε κυρίως στην ανιστόρητη υπονόμευση που προκάλεσε η διάσπαση της παράταξης χωρίς πολιτικό λόγο. Για ένα καπρίτσιο. Για κάποιες προσωπικές εμμονές που πλήρωσαν πανάκριβα και το ΠΑΣΟΚ και η χώρα.

Δεν πετύχαμε δυστυχώς, εξ αιτίας αυτού του λόγου, το στόχο μας να βρεθούμε στη τρίτη θέση. Στόχος απολύτως εφικτός για την παράταξη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το τελευταίο αυτό κτύπημα.

Για το θεσμικά και δημοκρατικά δραματικό γεγονός ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, υπάρχει ευθύνη έναντι του Έθνους και έναντι της Παράταξης. Ευθύνη με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους υπέροχους υποψήφιους μας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τα στελέχη μας, τους πεισματωμένους δημοκρατικούς πολίτες που έδωσαν την μάχη των εκλογών μαζί μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους εκείνους που μας τίμησαν με τη ψήφο τους.

Είπαμε την αλήθεια μέσα σε ένα κλίμα απολύτως εχθρικό προς αυτήν. Αυτή είναι όμως τώρα η πολιτική μας περιουσία. Η βάση εκκίνησης για τη νέα ιστορική φάση της Παράταξης. Αριθμητικά μικρή, πολιτικά σημαντική, ιστορικά πολύτιμη.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η θέση μας είναι τώρα πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το τεράστιο βάρος πιο σηκώναμε πέντε ολόκληρα χρόνια. Ελπίζω τώρα η αξιολόγηση του ελληνικού λαού να αρχίσει να γίνεται πιο δίκαιη για εμάς.

Στη πολιτική μου διαδρομή έχω αναλάβει, για λόγους εθνικούς και παραταξιακούς, μεγάλες ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά. Κατά μείζονα λόγο αναλαμβάνω τώρα πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί.

Είχα την μεγάλη ευκαιρία και τη μέγιστη τιμή να πάρω μέρος, από την πρώτη γραμμή, στον πόλεμο της γενιάς μου για να μη καταστραφεί η Πατρίδα. Αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στην πολιτική διαδρομή ενός προσώπου.

Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το ΠΑΣΟΚ προχωρά, συντεταγμένα και χωρίς καθυστερήσεις, σε συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, σύγχρονου πολιτικού λόγου. Σε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του θέματος της ηγεσίας.

Αλλά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι άλλων μορφωμάτων ή παραγόντων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, αφού το υπονόμευσαν αλύπητα έσωθεν, μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν, όπως είδαμε, αμετανόητοι.

Συνέδριο δεν σημαίνει όμως εσωστρέφεια ή απώλεια της αίσθησης των προτεραιοτήτων. Προέχει η χώρα. Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι τρέχουν, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Δεν περιμένουμε να υποστεί βλάβη η πατρίδα για να υπενθυμίσουμε μετά ότι εμείς τα λέγαμε.

Θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα για τον τόπο και ας το καρπωθούν αυτό πολιτικά άλλοι, Δεν θα αφήσουμε όμως να πάνε χειρότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments