....

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό της Έδεσσας

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Έδεσσα σήμερα. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κάθε πιθανό σημείο του κέντρου της πόλης, συχνά μποτιλιαρίσματα από λεωφορεία που δεν μπορούν να περάσουν λόγω παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων, παραβίαση των πεζοδρόμων και των δικαιωμάτων των πεζών…

Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραστικά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την παύση λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η κατάσταση αναρχίας και σχεδόν μόνιμης κυκλοφοριακής συμφόρησης δεν συμφέρει κανέναν, ενώ έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της πόλης.

Σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Τροχαία της Έδεσσας έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δραστική βελτίωση του κυκλοφοριακού της πόλης, που θα εφαρμοστεί σε φάσεις και περιλαμβάνει την αποτελεσματική περιφρούρηση των πεζόδρομων της πόλης, την επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης με αμφιδρομήσεις και μονοδρομήσεις οδών, έτσι ώστε να διοχετεύεται αποτελεσματικότερα η ροή των οχημάτων.

Ήδη οι πολίτες ζουν τις πρώτες παρεμβάσεις που αφορούν την περιφρούρηση των πεζοδρόμων με κολωνάκια και ειδικές μπάρες, αλλά και έντονη παρουσία της Τροχαίας, που εφαρμόζει το νόμο για τη διέλευση και τη στάθμευση των οχημάτων στους πεζοδρόμους. Κάποιοι συμπολίτες μας παραπονέθηκαν καθώς δέχθηκαν κλήσεις διότι οδηγούσαν ή είχαν σταθμεύσει τα οχήματά τους σε πεζοδρόμους, οι περισσότεροι όμως χαίρονται που αρχίζουν να απολαμβάνουν τους πεζοδρόμους, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στους ποταμοβραχίωνες, χωρίς το άγχος της διέλευσης δικύκλων ή αυτοκινήτων. Βέβαια, εκτός από τα μέτρα για την αποτροπή της κίνησης οχημάτων στους πεζοδρόμους αποκαθιστούμε και τις φθορές που έχουν υποστεί τα πλακόστρωτα λόγω της διέλευσης των οχημάτων, με ίδιους πόρους του Δήμου Έδεσσας.

Επιπρόσθετα, με την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης πραγματοποιήθηκε μία σημαντική προσπάθεια μεταφοράς της κίνησης των επισκεπτών και κυρίως των λεωφορείων που θέλουν να επισκεφτούν τους Καταρράκτες περιμετρικά της πόλης.  Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι αφενός η αποφόρτιση του κέντρου της πόλης και αφετέρου η διευκόλυνση των επισκεπτών, διότι η εικόνα ενός μπλοκαρισμένου λεωφορείου στο κέντρο της πόλης δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας.

Η επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της κατάστασης του κυκλοφοριακού στην Έδεσσα. Η ελεγχόμενη στάθμευση που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Έδεσσα, διακόπηκε λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης υπήρχαν αντίθετες φωνές, αλλά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την παύση λειτουργίας του συστήματος όλοι έχουν καταλάβει ότι ήταν πολύ σημαντικό μέτρο για την ευταξία στο κέντρο της πόλης.

Ήδη γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα επαναλειτουργήσει από τον Οκτώβριο.

Η περιφρούρηση των πεζοδρόμων, οι πινακίδες σήμανσης για τη μετατόπιση της κίνησης των επισκεπτών και η επαναλειτουργία του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσουν δραστικά το κυκλοφοριακό στην Έδεσσα, όμως για να δώσουμε μία άλλη πνοή στο κέντρο της πόλης χρειάζονται πιο δραστικές αλλαγές. Τέτοιου είδους αλλαγές θα μπορούσαν να είναι αλλαγές στη ροή των οχημάτων με αμφιδρομήσεις και αλλαγές στις μονοδρομήσεις συγκεκριμένων οδών, αλλά και παρεμβάσεις για τη διευθέτηση της κίνησης και τον εξωραϊσμό του χώρου της Πλατείας Ελευθερίας. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Έδεσσας ήδη επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κέντρο σχετικά με την κίνηση των οχημάτων και σύντομα θα έχουμε τις μελέτες που αφορούν σημαντικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

Σκοπός αυτής μου της παρέμβασης είναι να εξηγήσω τους βασικούς άξονες της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διευθέτηση του κυκλοφοριακού της Έδεσσας και παράλληλα να ζητήσω από όλους τους συμπολίτες τη συνδρομή τους για να καταφέρουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η βελτίωση της ζωής μας και στον τομέα του κυκλοφοριακού δεν είναι θέμα μόνο του Δήμου ή της Αστυνομίας, αλλά για να την πετύχουμε απαιτείται η ευαισθητοποίηση και  κινητοποίηση όλων μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις για το καλό όλων μας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments