....

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ Κ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (PHOTOS)

 

 

 

 

 

Με έναυσμα την 3 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στα Άτομα με ειδικές ανάγκες, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:

Παγκόσμια ημέρα σήμερα των συνανθρώπων μας με ειδικές ικανότητες και ανάγκες...

Σήμερα και κάθε μέρα οφείλουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και την απαιτουμένη αλληλεγγύη στους ήρωες και μαχητές της ζωής, της καθημερινότητας...

Πόσο εύκολα είναι τα λογία και ιδίως τα μεγάλα, τα τρανά...

Πόσο εύκολα είναι όλα, όταν δεν μας αφορούν...

Δεν μας αφορά όμως η κοινωνία μας, η ευρύτερη οικογένεια μας, ο γείτονάς μας, ο συνάνθρωπός μας;

Και βεβαίως το ενδιαφέρον μας δεν το δείχνουμε γράφοντας δυο σειρές...

Απαιτείται συγκεκριμένη στάση ζωής. Σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη πολιτεία δεν μπορούμε να προσπερνάμε ότι δεν είναι δικό μας. Σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη πολιτεία ο καθένας από εμάς φέρει τη δική του ευθύνη για τη στάση του απέναντι σ΄ όλους τους συνάνθρωπους μας ανεξαιρέτως!

Είναι υπόθεση όλων μας,  η διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητες, άλλα με αγάπη, με αγκαλιά, με ενδιαφέρον, με δικαιοσύνη, με ισότητα!!!

Η πολιτεία, σε οποιαδήποτε έκφρασή της, έχει μεγάλη υποχρέωση να δείξει το δρόμο, να φερθεί ανθρωποκεντρικά και να δώσει πραγματικό αγώνα για τους καθημερινούς ήρωες της ζωής!

Δυο από τις μεγαλύτερες χάρες  που έλαβα ως Δήμαρχος, ήταν η δημιουργία του Ειδικού  Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Σκύδρας, σχολική μονάδα που ιδρύσαμε το έτος 2016, καταβάλλοντας το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου για τη διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου και η απόφαση, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, να ενισχύουμε οικονομικά και να είμαστε δίπλα στο Σύλλογο ΑΜΕΑ ΣΚΥΔΡΑΣ, που επί σειρά πολλών ετών, μόνος αγωνίζεται για την ανθρωπιά και τα χαμόγελα...

Και βεβαίως ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με τη δημιουργία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο Δήμο Σκύδρας και τη διεκδίκηση πόρων για την κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού Σκύδρας, καθώς και τη λειτουργία κοινωνικών δομών.

Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ όλες και όλους που είναι κοντά στους συνανθρώπους μας!!!

Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Σκύδρας, τη Ράνια Νικολαιδου, τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολειού Σκύδρας, κ. Κώστα Τσιατσια για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της εκδήλωσης ευαισθητοποίησης και αφύπνισης όλων μας, που περιελάμβανε και επίσκεψη στο Δημαρχείο Σκύδρας, απ όπου είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες.

ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!

 

 

Συμμετοχή της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε,) που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Στο πλαίσιο δε του συνεδριακού διαλόγου η Δήμαρχος κατέθεσε το εξής κείμενο, ως θέση – πρόταση, τονίζοντας κι αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της επίλυσης των προβλημάτων του περιφερειακού – αγροτικού Δήμου Σκύδρας, όπως κι όλων των Δήμων της χώρας που βρίσκονται σ΄ανάλογο επίπεδο:

«Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται με νωπές τις πληγές από τις ολέθριες συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα μας και που, δυστυχώς, πέρα από τις καταστροφές στις περιουσίες, στις υποδομές και στο περιβάλλον, θρηνήσαμε την απώλεια συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε, λοιπόν να παραβλέψουμε ή να προσπεράσουμε την οικτρή αυτή πραγματικότητα, διότι, ενδεχομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα να ζήσουμε απευκταίες ανάλογες καταστάσεις.

Θα πρότεινα, λοιπόν, στο συνέδριό μας, μιας και το διάστημα από την 15 έως την 17 Νοεμβρίου 2017 είχε κηρυχθεί από τον Πρωθυπουργό ως τριήμερο εθνικού πένθους να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή αλλά και μέσω του Συνεδρίου μας να επανεξετάσουμε, κατά προτεραιότητα, το όλο σύστημα της ενίσχυσης της θωράκισης, της προστασίας των ανθρώπων, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Όλοι, βεβαίως, οι συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους αλλά και προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και προστασία, την οικονομική τους επιβίωση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση - επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, την απασχόληση, την ανεργία κ.α. επιζητούν την υποστήριξη, την αρωγή και προσδοκούν λύσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού αυτήν έχουν και αισθάνονται κοντά τους.

Η αυτοδιοίκηση ως θεσμός που εκφράζει άμεσα τη λαϊκή βούληση δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.

 

 

Και για να μιλήσω, πιο συγκεκριμένα και παραδειγματικά, ας μου επιτραπεί ν΄αναδείξω με την ευκαιρία, μέσω του Συνεδρίου μας, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι

γεωργοκτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα,  να επισημάνω τα προβλήματα,  και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί λόγω των καιρικών συνθηκών, των καθυστερημένων αποζημιώσεων από τον οργανισμό των ΕΛ.Γ.Α., στις δυσκολίες στη διακίνηση κι απορρόφηση της παραγωγής, στην άρδευση των αγροκτημάτων, στην παράδοση του προϊόντος χωρίς να είναι γνωστή η τιμή αγοράς ή οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το ακριβό κόστος παραγωγής και μεταποίησης, στο εμπάρκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας κ.α.  

Άρα, είναι φυσικό κι επόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ως βασική της προτεραιότητα την προστασία και την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και χωρικής συνοχής κι αλληλεγγύης.

Και καθώς η κεντρική διοίκηση έχει καταργήσει ή αποψιλώσει τις όποιες κρατικές υπηρεσίες υπήρχαν στην περιφέρεια και στην επαρχία, καλείται, πλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει αυτό το κενό χωρίς τις αντίστοιχες ή ανάλογες δυνατότητες και εφόδια.

Τα παγιωμένα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που και μέσα από τα Τακτικά και Θεματικά Συνέδριά μας αναδεικνύουμε και ζητάμε την επίλυσή τους κι αναγνωρίζονται από τις εκάστοτε κεντρικές διοικήσεις, δυστυχώς, δεν επιλύονται.

Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού και  τεχνογνωσίας σε σχέση με τις πολλές αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην τοπική αυτοδιοίκηση  καθιστούν το έργο της δυσχερές παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται.

Η εφαρμογή κι ενδυνάμωση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, η επικαιροποίηση της ισότιμης εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκή Ένωση – Κράτος Μέλος – Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εφαρμογή κι ο σεβασμός των αρχών του Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας (Αυτοδιοίκησης), η αξιοποίηση της τεχνικής υποστήριξης και των προγραμμάτων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ. 2014 – 2020) είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ορθολογική, αξιόπιστη και συνταγματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όταν αυτά, λοιπόν, τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται, πώς είναι δυνατόν να γίνεται  συζήτηση και διάλογος για αλλαγές, για τροποποιήσεις ή για μεταρρυθμίσεις στον «Καλλικράτη»; Πώς είναι δυνατόν όταν προτεινόμενες ή σχεδιαζόμενες αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις δεν διατρέχουν και δεν συμπεριλαμβάνουν όλο το δημόσιο κορμό, δεν καταπολεμάται η γραφειοκρατία, δεν λειτουργεί ο δημοκρατικός προγραμματισμός, να γίνεται λόγος για αλλαγές;

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι σαφής, να τίθεται σε διεξοδικό και ειλικρινή διάλογο κι εν τέλει η αποδοχή της να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων μερών.

Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα προσθέσει προβλήματα στην ορθολογική κι αξιόπιστη άσκηση και διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Ας μου επιτραπεί, στο σημείο αυτό, ως Δήμαρχος μιας κατά βάση αγροτικής περιοχής, όπως και πολλές της Χώρα μας, να προτείνω στο Συνέδριό μας, τη λήψη απόφασης για τη οργάνωση ενός Θεματικού Συνεδρίου που θ΄αφορά τον Αγροτικό Τομέα και τους Αγροτικούς Δήμους, οι οποίοι έχουν πολλά ειδικά και ιδιαίτερα θέματα, όπως ενδεικτικά ν΄αναφέρω τα χιλιάδες μέτρα αγροτικής οδοποιίας και την άρδευση των 240.000 στρεμμάτων που αφορά κυρίως δενδροκαλλιέργειες.

Επιπλέον, οι Δήμοι του δικού μας πληθυσμιακού μεγέθους και χαρακτηριστικών εξαιρούνται από σημαντικά  προγράμματα που τα έχουν απολύτως ανάγκη από αντικειμενική άποψη, όπως αποχετευτικά δίκτυα,( εν έτει  2017 υπάρχουν περιοχές χωρίς δίκτυα και συνδέσεις με βιολογικό, με συνέπειες την επιβάρυνση εντέλει του Θερμαϊκού Κόλπου μέσων των ποταμιών που καταλήγουν σ΄αυτόν), περιοχές με ανύπαρκτο αρδευτικό δίκτυο και γεωτρήσεις με αποτέλεσμα την αδυναμία άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών,  τον αποκλεισμό μας από τo πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού κ.α.

Με τους αποκλεισμούς αυτούς όμως δεν επιτυγχάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη της Χώρας μας, δεν στηρίζεται η περιφέρεια και μάλιστα περιοχές που αυξάνουν σημαντικά το Α.Ε.Π., όπως η Σκύδρα με το συναλλαγματοφόρο ροδάκινο σε νωπή και μεταποιημένη μορφή.

Τέλος, ευχαριστώ για αυτό το βήμα επικοινωνίας που μας προσφέρει η Κ.Ε.Δ.Ε. κι εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας».

Με την ευκαιρία η Δήμαρχος Σκύδρας είχε συναντήσεις  και συνομιλίες με συναδέλφους της Δημάρχους, όπως για παράδειγμα με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη τον οποίο προσκάλεσε στα εγκαίνια έναρξης της λειτουργίας του Κ.Ε.Π. Υγείας Σκύδρας που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς.

Επίσης, είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς κι ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες προετοιμάζοντας την επόμενη κάθοδό της στην Αθήνα για την προώθηση της επίλυσης θεμάτων που απασχολούν το Δήμο Σκύδρας.

 

NOE17_534 NOE17_533 NOE17_532 NOE17_531 NOE17_530 NOE17_529 NOE17_528

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments