....

ΕΔΕΣΣΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΣΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ο ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΣΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ»

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟΥ

   

Η τελευταία φράση του βιβλίου ηχεί ακόμα στα αυτιά μας «Θα θυμόταν πάντα τις κερασιές των Βοδενών και το μικρό τρενάκι της Καρατζόβας».  

 Το βιβλίο «Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας» (εκδ.Ενύπνιο, 2022) του Αντώνη Γιανακού,  παρουσίασε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).

Το βιβλίο γνώρισε στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής.

Ο Ευάγγελος Κυριακού, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε., μέσα από φωτογραφίες που προβάλλονταν, περιέγραψε την πορεία του Χο Τσι Μινχ , από την χώρα του μέχρι και την Έδεσσα.

Με τον συγγραφέα συζήτησε η Κατερίνα Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε..

2022-12-04-113036 2022-12-04-113029 2022-12-04-113020 2022-12-04-113001

 

Ο συγγραφέας ξεκινώντας από το πραγματικό γεγονός της παρουσίας του Χο Τσι Μινχ, αξιοποίησε τη μυθοπλασία και μας παρουσίασε ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο αφήγημα, με χιούμορ, ζωντανεύοντας εκείνη την εποχή μέσα από τα μάτια του Βιετναμέζου στρατιώτη που αντίκρισε το μέτωπο αλλά και τα όσα γίνονταν στη Θεσσαλονίκη.

Σε  αυτό το τελευταίο στάθηκε και η Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος-συγγραφέας, που παρουσίασε το βιβλίο του Αντώνη Γιανακού στην Θεσσαλονίκη και που το Σάββατο ήταν κι αυτή παρούσα στην εκδήλωση.

Ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και να υπογράψει τα βιβλία του.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Χο Τσι Μινχ βρέθηκε στο μακεδονικό μέτωπο με τη Γαλλική Αποικιακή Στρατιά την περίοδο 1916 – 1917. Στις αρχές Ιουλίου του 1916 αναλαμβάνει μία απροσδόκητη αποστολή. Η άφιξή του στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί τη γνωριμία του με την ιστορία της πόλης και των προσώπων της. Μεταξύ αυτών και του Ζακ Βεντούρα. 

Οι τιμές ήταν τόσο ακριβές, λες και κοιμότανε στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη. Τα πανδοχεία λίγα, ο κόσμος πολύς. Αξιωματικοί, έμποροι, κατάσκοποι, δημοσιογράφοι, όλοι είχανε μαζευτεί σε αυτήν την πόλη. Κι ο πόλεμος τραβούσε, γινόταν κάπου μακριά, έξω, στα βόρεια. Η πόλη έβλεπε στρατιώτες, μπάντες να παιανίζουν, τραυματίες, νοσοκόμες αλλά όχι μάχες. Κέρδιζε από τον πόλεμο, χωρίς να νιώθει τις συνέπειές του. Ακόμα και οι στρατιώτες που πολεμούσαν ήταν ξένοι. Ούτε μοιρολόγια, ούτε νεκροί ανάμεσα στους κατοίκους. Μόνο παρελάσεις και χρήματα. Το μόνο πράγμα που είχε φοβίσει τους κατοίκους της πόλης σε αυτόν τον πόλεμο ήταν το Ζέπελιν, και αυτό πια κείτονταν ψόφιο κουφάρι δίπλα στον πύργο της παραλίας.

 

Ο Αντώνης Γιανακός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα και δύο μυθιστορήματα. Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας είναι το έκτο του βιβλίο.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments