....

ΕΔΕΣΣΑ : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

 

 

  Η μετάβαση από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο αποτελεί αλλαγή που δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε ανώδυνη για τους μαθητές. Είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους επειδή καλούνται να προσαρμοστούν όχι μόνο στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και εκπαιδευτικής βαθμίδας, αλλά και να διαχειριστούν εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά θέματα, που προκύπτουν από αυτή  την αλλαγή, η οποία μάλιστα συμπίπτει και με την έναρξη της εφηβείας.

  Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα  το 2ο , το 4ο και το 9ο δημοτικό σχολείο Έδεσσας  συνεργάσθηκαν και πραγματοποίησαν δράσεις σχετικές με την ομαλή μετάβαση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στο Γυμνάσιο. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 18-5-2018 εβδομήντα  τελειόφοιτοι μαθητές προερχόμενοι από τα τρία δημοτικά σχολεία της Έδεσσας συναντήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου δημοτικού σχολείου Έδεσσας, όπου με τη βοήθεια των μελών της ΕΔΕΑΥ, της ψυχολόγου κ. Στέλας Νάκου και της κοινωνικής λειτουργού κ. Μελισσίδου Μαρίας συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας.   Χωρίσθηκαν σε ζευγάρια και συστήθηκαν ο ένας στον άλλο λέγοντας το ονοματεπώνυμό τους και προσωπικά τους στοιχεία όπως τα χόμπι τους κλπ. Στη συνέχεια κάθε παιδί παρουσίαζε σε όλη την ομάδα τον παρτενέρ του. Έτσι έγινε η πρώτη τους γνωριμία. Ακολούθησε συζήτηση με τις σκέψεις των παιδιών για το πώς βλέπουν τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο, τις ανησυχίες τους, τις ελπίδες του και γενικά ότι τους απασχολεί.

 Την Τρίτη 22-5-2018 οι μαθητές και των τριών σχολείων χωρίσθηκαν αλφαβητικά σε δύο γκρουπ τα οποία εναλλάξ επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Έδεσσας για μια πρώτη γνωριμία με τις σχολικές εγκαταστάσεις και τους καθηγητές. Η διευθύντρια του γυμνασίου κ. Αρβανιτίδου Σταματία  υποδέχθηκε τους μαθητές μας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια με τη συνοδεία καθηγητών έγινε ξενάγηση στους χώρους και τις αίθουσες του κτιρίου. Τελειώνοντας τη ξενάγηση στο Γυμνάσιο το κάθε γκρουπ επισκέφθηκε ξανά το 4ο δημοτικό σχολείο όπου οι γυμναστές μας  διοργάνωσαν αθλοπαιδιές για τους μαθητές.

 Τις δράσεις της ομαλής μετάβασης στο Γυμνάσιο συντόνισε ο Σχολικός Σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ΔΕ Πέλλας και συμμετείχαν σ’ αυτή οι διευθυντές των τριών σχολείων: Μαρία Μπούζουρα, Κώστας  Πιπεράς, Σοφία Πετρίδου, οι εκπαιδευτικοί των ΣΤ΄ τάξεων: Αναστάσιος Αλεξίου, Δημήτρης Βάλτσης, Γιώργος Δαμιανίδης, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, οι γυμναστές: Σάββας Ανθόπουλος, Κωνσταντινιά Μπουζμπούρη και τα μέλη της ΕΔΕΑΥ: Μαρία Μελισσίδου και Στέλα Νάκου.

 Ελπίζουμε ότι με τις δράσεις αυτές αφενός εξασφαλίσαμε για τους μαθητές μας τις απαραίτητες  πληροφορίες σχετικά µε τη λειτουργία και τους κανονισμούς του γυµνασίου, ώστε να µη φοβούνται ή αγχώνονται αδικαιολόγητα και αφετέρου τους δώσαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να αλληλεπιδράσουν  και να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους μελλοντικούς συμμαθητές τους. Αποχαιρετώντας τους τελειόφοιτους μαθητές  μας τους ευχόμαστε το πέρασμα από το δημοτικό στο γυμνάσιο να είναι ομαλό και ανώδυνο και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή τους.

 

Σχόλια - Facebook Comments