....

ΈΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Τροπολογία, που κατέθεσαν βουλευτές και έρχεται να ρυθμίσει τα προβλήματα της ακαρπίας, έκανε δεκτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ.

«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της ακαρπίας που αρχίζουν να δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές σιγά-σιγά. Ήδη από φέτος νιώθουμε αυτές τις αλλαγές στα οπορωφόρα δέντρα μας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία των βουλευτών», τόνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με την τροπολογία, η ακαρπία θα αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ από το 2014 και μετά, αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη που θα προσδιορίσει το ασφάλιστρο.

«Εμείς ήδη έχουμε ορίσει επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα. Αποτελείται από επιστήμονες που σχετίζονται με τα θέματα των αντιξοοτήτων στη φυσιολογία των φυτών», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ακαρπία για το 2013 θα καλυφθεί μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ.
«Για το 2014 για να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ την ακαρπία, πρέπει να κάνει αναλογιστική μελέτη - έτσι είναι ο νόμος του 2010 που πέρασε από τη Βουλή - και βάσει αυτής της μελέτης να προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ το ασφάλιστρο - αν θα είναι 1 ευρώ, μισό ευρώ - για να μπορεί να πληρώνει τις αποζημιώσεις», τόνισε ο υπουργός.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments