....

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΜΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

 

 

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους. Οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή τον Μάρτιο και παρέμειναν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης για 167 ημέρες. Επιστρέφουν στην Ελλάδα άμεσα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ικανοποίηση στην Αθήνα και το ΓΕΕΘΑ. "Καλή πατρίδα, καλή λευτεριά" ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους από το τουρκικό δικαστήριο αφήνονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους, πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου.

Επιστρέφουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Τους δύο στρατιωτικούς θα παραλάβουν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, θα σταλεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ ήδη γίνονται οι αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και του Μαξίμου.

Οι δύο Έλληνες είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης από τον Μάρτιο και για 167 ημέρες.

Στις 17 Ιουλίου η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε το πέμπτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισής τους.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εκφράζει το ΓΕΕΘΑ.

Παυλόπουλος: Πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών Αρχών

"Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Βούτσης: Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: "Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε πάλι στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά".

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επισκεφθεί τους δύο στρατιωτικούς στις 16 Μαΐου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

Τσίπρας: Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής ο πρωθυπουργός αναφέρει:

"Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά", έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments