....

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ!!!

 

 

 

 

Την απόφαση να σταλούν Ελληνες αστυνομικοί για να τοποθετηθούν στα γερμανικά αεροδρόμια έλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η απόφαση των γερμανικών αρχών να εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα. Αρμοδιότητα των Ελλήνων αστυνομικών θα είναι να συνδράμουν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στον έλεγχο των ταξιδιωτών από τη χώρα μας. Αντίστοιχη πρακτική εξάλλου εφαρμόζουν εδώ και μερικά χρόνια τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Και οι δύο χώρες διαθέτουν αστυνομικούς «συνδέσμους» στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας μας και κυρίως στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν τώρα στην εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία. Το αίτημα της Ελλάδας εστάλη πριν από τη 12η Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης των ελέγχων, και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας. Δεν έχει ωστόσο ακόμα προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα «πιάσουν δουλειά» οι Ελληνες αστυνομικοί. Δύο από αυτούς έχει αποφασιστεί να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου και δύο στης Φρανκφούρτης. Πιθανολογείται ότι αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τριμερής συνάντηση

Παρόλο που το θέμα των ελέγχων έχει πάρει μεγάλη έκταση σε Αθήνα αλλά και Βερολίνο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους ώστε να εκτονωθεί η κρίση. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε στην «Κ» ότι στην τριμερή συνάντηση που εξελίχθηκε χθες μεταξύ εμπειρογνώμων της Κομισιόν, της Ελλάδας και της Γερμανίας για την επίλυση του θέματος –και συνεχιζόταν έως αργά ο βράδυ– δεν συμμετείχαν υψηλά ιστάμενοι. Ενδεικτικό επίσης της στάσης της Επιτροπής είναι ότι στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων το ζήτημα δεν συζητήθηκε καθόλου.

Το βασικό θέμα που τέθηκε στην τριμερή συνάντηση από την Ελλάδα είναι πώς θα περιορίσουν οι Γερμανοί τους ελέγχους ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία των επιβατών και καθυστερήσεις, αλλά και να επιστρέψει ο προηγούμενος τρόπος ελέγχου που γινόταν μέχρι πρόσφατα από αστυνομικούς στην έξοδο από το αεροπλάνο και όχι σε ειδικό χώρο εκτός Σένγκεν. Από την άλλη, το βασικό θέμα που έθεσε η γερμανική πλευρά είναι η αλλαγή των ελληνικών ταυτοτήτων σε ψηφιακές, αλλά και να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες διαρροές. Στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, Αθήνα και Κομισιόν, γνώριζαν πως η Γερμανία θα αύξανε τους ελέγχους άμεσα. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν σε πόσο μεγάλο βαθμό αυτό θα συνέβαινε. Συγχρόνως, εντυπωσιασμένοι έχουν μείνει στη βελγική πρωτεύουσα από τους χαμηλούς τόνους που κράτησε η Αθήνα για το θέμα. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες έχει διαπιστωθεί ότι δεν μπορούν να βασίζονται στον υπουργό Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα για να περιορίσει τις παράνομες εξόδους από τη χώρα.

Ο λόγος της επαναφοράς των αυστηρών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια, που ταλαιπωρεί τους ταξιδιώτες από Ελλάδα, έχει να κάνει με παράνομες αφίξεις που έχουν εντοπιστεί στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Πάντως την 21η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 23 πτήσεις από Ελλάδα προς τη Γερμανία με 4.000 επιβάτες και για παράνομη είσοδο εντοπίστηκαν μόνο δύο ταξιδιώτες.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments