....

Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η εν γένει αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα του κλάδου μας από μερίδα του ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τύπου εμπνέει ανησυχία.

Οι συνεχείς υβριστικές αναφορές φαίνεται να έχουν βρει παραλήπτες. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών εναντίον συναδέλφων. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσες καταγγελίες. Το όλο κλίμα έρχεται να συμπληρώσει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που ¨τείνει ευήκοον ους¨ στις καταγγελίες αυτές, καθώς υλοποιεί τους Νόμους 4057/2012 και 4093/2012.

 

Οι ρυθμίσεις που επιβάλλουν οι παραπάνω νόμοι, εκτός των άλλων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το -συνταγματικά κατοχυρωμένο - τεκμήριο της αθωότητας. Δίνεται, π.χ., η δυνατότητα σε διοικητικό όργανο να θέσει υπάλληλο σε αργία ακόμα και χωρίς τη γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, απλώς και μόνο με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για το παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ορισμού ως πειθαρχικού παραπτώματος «της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας», η οποία συμπεριφορά, καθώς δεν εξειδικεύεται από το κείμενο του νόμου, μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, ενώ οι συνέπειες που μπορεί να επισύρει είναι ολέθριες για τον υπάλληλο.

 

Αυτή η δυσοίωνη κατάσταση δημιουργεί συνθήκες φόβου και πειθάρχησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον προτεινόμενο τρόπο τιμωρητικής αξιολόγησης υπονομεύει την αναγκαία παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού.

 

Τα δικά μας αιτήματα είναι:

-          Να καταργηθεί όλο το πειθαρχικό νομοθετικό πλέγμα που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης.

 

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να καταργηθούν άμεσα:

-        η διάταξη που θέτει τον εκπαιδευτικό σε αργία με την απλή παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο και μάλιστα για το σύνολο των αδικημάτων και

-        η διάταξη που ορίζει ως αδίκημα την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments