....

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ : Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.

 

 

Μετά από δυόμιση χρόνια συνεχούς παρουσίας της Ενωτικής Δράσης στο δημοτικό συμβούλιο, οι τρεις εκλεγμένοι σύμβουλοι και όσοι παραβρεθήκαμε την Δευτέρα, βιώσαμε την πλέον ντροπιαστική συνεδρίαση.  Νιώσαμε τις τέσσερις ώρες συνεδρίας, συμπυκνωμένα, όλα όσα μας ενοχλούσαν στο παρελθόν, και μας ώθησαν να γίνουμε από απλοί παρατηρητές, ενεργοί πολίτες. Η έλλειψη ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης, τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, η συγκάλυψη, το ρουσφέτι, ο ρεβανσισμός, οι συμμαχίες, ο αποπροσανατολισμός, η δημιουργία και η προστασία οπαδών, ο διχαστικός λόγος με συντήρηση και αναβίωση φαντασμάτων του παρελθόντος, με μοναδικό σκοπό την πολιτική ύπαρξη και επιβίωση κάποιων, εις βάρος πάντα των πολιτών.

Το βασικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πρόσληψη στον Δήμο Έδεσσας, των 19 μικρομετόχων / ιδιωτικών υπαλλήλων, της υπό εκκαθάριση Τουριστικής Α.Ε.  Στην ιστορική αναδρομή που έγινε απ’ τον αντιδήμαρχο οικονομικών, ακούστηκαν όλες οι ρουσφετολογικές πρακτικές των τελευταίων σαράντα ετών (υπερπληθώρα προσλήψεων χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις).  Ακούστηκε από διατελέσαντα πρόεδρο της επιχείρησης, πως νιώθει υπερήφανος για την διοίκηση που άσκησε.  Δηλαδή για να νιώσει κάποιος αιρετός ντροπή και να παραιτηθεί πόσα εκατομμύρια ζημιών πρέπει να δημιουργήσει?  Ακούστηκε επίσης από τον Δήμαρχο πως με την ανάληψη των χρεών και την πρόσληψη των 19 εργαζομένων, ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα € !!!  Ευτυχώς τον διέψευσε αμέσως μετά, ο ίδιος ο αντιδήμαρχος οικονομικών, λέγοντας πως «θα δυσκολευτούμε πολύ να βγάλουμε σε πέρας τον προϋπολογισμό».  , «από τα ενοίκια του ακινήτου που θα εισπράττουμε, θα πληρώνονται οι μισθοί και θα αποπληρωθούν τα χρέη…!!!», είπε στην συνέχεια ο Δήμαρχος.  Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να ενοικιαστεί το ακίνητο 500.000 € ετησίως, ώστε τα 350.000 να πηγαίνουν για την μισθοδοσία και τα 150.000, για μια εικοσαετία ως θεωρητική αποπληρωμή του χρέους!  Αλλά ακόμα και αυτό να συμβεί, δηλαδή να βρεθεί κάποιος που θα έδινε ετησίως αυτό το ποσό, μπαίνει εύλογα το ερώτημα, εάν δεν είχανε δημιουργήσει αυτά τα χρέη, δεν τα φορτώνανε στον Δήμο, δεν προσλαμβάνανε τους υπαλλήλους και απλά παραδίδατε την επιχείρηση καθαρή, αυτά τα 500.000 € ετησίως, δεν θα ήταν διαθέσιμα για πάσης φύσεως παροχή προς τους δημότες;   Όπως και να θέλουν να το παρουσιάσουν, το χρέος είναι χρέος, και η μισθοδοσία υποχρεωτικά μηνιαίως καταβλητέα.  Και αυτά πλέον βαραίνουν τον Δήμο, δηλαδή τον δημότη.  Είτε άμεσα είτε έμμεσα με μειωμένης ποιότητας παροχή προς τους δημότες.

Ιδιωτικοποιήσαν την αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά κρατήσανε το προσωπικό.  Ιδιωτικοποιούν τώρα τους καταρράκτες αλλά κρατάνε το προσωπικό.  Με τον ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων, στο τέλος θα έχουμε τους 232 υπαλλήλους του Δήμου να εκδίδουν μόνο πιστοποιητικά γέννησης.  Τους αρέσει να λένε πως είναι υπερήφανοι που προβήκανε σε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις.  Θα ήταν φρόνιμο να μάθουν έστω και τώρα ποιος είναι ο ορισμός της ιδιωτικοποίησης.  «Ιδιωτικοποίηση είναι η απελευθέρωση μιας δραστηριότητας ή ακόμη και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάποιου παραγωγικού μέσου, δηλαδή κάποιου ακινήτου, επιχείρησης ή υπηρεσίας, από το δημόσιο σε κάποιον ιδιώτη.  Σε κάθε περίπτωση στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο εκσυγχρονισμός του δήμου και η καλύτερη λειτουργία του μέσω της μείωσης των εξόδων και αύξησης των εσόδων του.»  Ας μας πει κάποιος με την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση που ακολουθούν, πως μειώνουν τα έξοδα?

Η κακοδιαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήρθε στο φως όταν αυτή έχασε την εξουσία.  Η κακοδιαχείριση της σημερινής διοίκησης του Δήμου μας, φαίνεται ήδη.  Τα περί χρηστής διαχείρισης λοιπόν καταρρέουν και ας μην επικαλούνται τα οικονομικά του Δήμου, γιατί και εκεί, εάν δεν υπήρχε ο ελεγκτής νομιμότητας που εγκρίνει την κάθε απόφαση (έχει απορρίψει ουκ ολίγες αποφάσεις) και το παρατηρητήριο για τον προϋπολογισμό, θα είχαμε μάλλον τα ίδια αποτελέσματα με την Τουριστική Α.Ε.

Όλα αυτά σαφώς τα γνωρίζουν οι διοικούντες, όπως επίσης γνωρίζουν ότι το θέμα καταρρακτών τους βλάπτει πολιτικά και γι αυτό δεν πρέπει να συζητιούνται για πολύ ώρα σε δημόσιους χώρους.  Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, σε 25 λεπτά, το θέμα ήρθε προς ψήφιση.  Επειδή οι σύμβουλοι της Ενωτικής Δράσης δεν υπολογίζουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος και θέλουν να τα έχουν καλά με την συνείδησή τους και τους 29.981 υπόλοιπους συνδημότες τους, ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν την πρόσληψη αυτών των εργαζομένων.

Το θέμα όμως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και επειδή έβλαψε την εικόνα της υποτιθέμενης χρηστής διαχείρισης της δημοτικής αρχής έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο, δυνατότερο θέμα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αναβιώνοντας τον διχασμό της κοινωνίας.  Στις 12 Δεκεμβρίου υποβάλλει η παράταξη «εν έργω» προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ένα γραπτό αίτημα, στο οποίο ζητάει να έρθει για συζήτηση ένα θέμα που έκριναν πως πρέπει να συζητηθεί.  Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όμως, αντιλαμβανόμενος την “δύναμη” του θέματος, αποφασίζει να το κρατήσει στο συρτάρι και να το βγάλει όταν «χρειαστεί».  Δεν το φέρνει για συζήτηση στην συνεδρίαση τις 22ης Δεκεμβρίου 2016, ούτε σε αυτή της 18ης Ιανουαρίου 2017 αλλά ούτε και σε αυτή της 30ης Ιανουαρίου.  Το φέρνει ως δια μαγείας αμέσως επόμενο θέμα της συζήτησης πού αφορούσε την Τουριστική Α.Ε.  Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.  25 λεπτά συζήτηση για την οικονομική κακοδιαχείριση, τρεις ώρες συζήτηση για το αίτημα της παράταξης «εν έργω».  Αποπροσανατολισμός λοιπόν από το καυτό θέμα της κακοδιαχείρισης ώστε να μην βλάψει πολύ την εικόνα της «καλής και χρηστής τους διαχείρισης».

Ο δεύτερος στόχος και ο πιο βαθύς, είναι να ξανά διχάσουνε την κοινωνία.  Οι καλοί και οι κακοί.  Ή με εμάς ή με τους άλλους.  Όποιο στρατόπεδο και να διαλέξεις, οι άλλοι είναι πάντα οι κακοί.  Έτσι δημιουργούν δύο ομάδες ανθρώπων και όταν έρθουν οι εκλογές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ικανότητες και χωρίς γνώσεις, παλεύουν για το ποιος θα είναι υποψήφιος της κάθε ομάδας.  Το μόνο επιχείρημα δε που ακούς από τους υποψηφίους πριν τις εκλογές είναι, «ψήφισέ με γιατί είμαι δικό σας παιδί» , «μην τους ψηφίζεις αυτούς γιατί είναι οι κακοί».  Τόσο απλό, τόσο ρηχό.  Εβδομήντα χρόνια σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς κάποιοι μόνο με αυτόν τον διχασμό θα μπορούσαν να επιζήσουν πολιτικά.  Επειδή λοιπόν οι δύο παρατάξεις που διοίκησαν και διοικούν τον Δήμο μας, βλέπουν να ατροφεί ανησυχητικά, για τους ίδιους, αυτός ο διχασμός, προσπαθούν να τον φρεσκάρουν.  Ο δικομματισμός στη χώρα και στον δήμο μας, από 95% έχει πέσει στα επίπεδα του 55-65%.  Ο απλός κόσμος πλέον ξύπνησε.  Δεν καθοδηγείτε με τέτοιες απλές ρηχές ταμπέλες.

Εάν εκεί στο Δημαρχείο νομίζουν, πως μετά από μια τετράωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με όσα ψηφίστηκαν και συζητήθηκαν σε αυτήν, θα την βγάλουν «καθαροί» με μια απλή δήλωση του ίδιου του Δημάρχου, «εκλέχθηκα το 2010 ως Εδεσσαίος Έλλην Μακεδών», τότε είναι γελασμένοι.  Το 2010 και το 2014 αρκούσε αυτή η ταμπέλα.  Το 2019 δεν θα αρκεί, γιατί θα κριθεί η Δημοτική Αρχή για την κακοδιαχείριση της οκταετίας της.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments