..

ΕΘΙΜΟ «ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ» 2018 ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (VIDEO PHOTOS)

 

 

Καλή Χρονιά…

Το TASTV.GR ξεκινώντας την χρονιά έκανε ένα όμορφο Πρωτοχρονιάτικο οδοιπορικό στο χωριό  Παπαγιάννη της Φλώρινας όπου και καταγράψαμε το παραδοσιακό έθιμο «Μπαμπάρια». που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Παπαγιάννης, .

Λίγα λόγια για το έθιμο :

Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και γιορτάζει το ξύπνημα της γης και της καρποφορίας. Κεντρικός ήρωας της εκδήλωσης είναι η Νύφη. Τα «Μπαμπάρια» συμβολίζουν τη γονιμότητα της γης, η οποία «ξυπνάει» με το θόρυβο που κάνουν τα κουδούνια τους από το «βαθύ χειμερινό ύπνο». Σκοπός των Μπαμπαριών είναι η προστασία της νύφης από τους «κακούς» Στην προσπάθεια προστασίας της νύφης τα μπαμπάρια «ξυλοκοπούν» με τις μαγκούρες που κρατούν τους επιδέξιους «κλέφτες»..

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς γυρίζουν όλο το χωριό, με τη συνοδεία τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας και του κόσμου και το μεσημέρι μαζεύονται όλοι στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου τα Μπαμπάρια «αποκαλύπτονται», βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και στήνουν ένα μεγάλο χορό με πρωτοχορευτή τη νύφη.

Στο χωριό Παπαγιάννη Φλώρινας συναντήσαμε τον Εκπαιδευτικό και  Λαογράφο κ. Μήνου Γαβριήλ ο οποίος μας μίλησε για την αναβίωση του εθίμου και την ιστορία του καθώς επίσης μας έκανε και μια μικρή ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό μας 30λεπτο βίντεο.

 

 

 

DEC17_564_Copy DEC17_569_Copy DEC17_565_Copy DEC17_566_Copy DEC17_568_Copy
upload pictures

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments