....

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε χρόνο τη 2η  μέρα του Πάσχα οι Μαργαριτιώτες τιμούν την ηρωίδα του χωριού τους Μαργαρίτα.

Αυτό που έκαμναν και οι προγονοί τους από την περίοδο της τουρκοκρατίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Έτσι και φέτος παρ' όλη την βροχή οι κάτοικοι και αρκετός κόσμος από άλλα χωριά της περιοχής ανέβηκαν στον βράχο της θυσίας της μικρής Μαργαρίτας έξω από το χωριό. Εκεί έγινε η αναπαράσταση και στη συνέχεια το τρισάγιο στη μνήμη της κοπέλας.

Κατόπιν είχαμε το μοίρασμα των κόκκινων αυγών στον κόσμο . Αφού τα τσούγκρισαν μεταξύ τους τα πέταξαν κάτω από το βράχο.

Στον ίδιο χώρο χόρεψαν τους 3 χορούς έτσι όπως είχε προστάξει η μικρή Μαρία πριν πέσει από το βράχο.

Στη συνέχεια στην πλατεία  ο σύλλογος του χωριού χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.  

Ακολουθούν λίγα λόγια για το ιστορικό του εθίμου:

Το έθιμο ξεκίνησε από ένα γεγονός την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στο χωριό ζούσε μια πανέμορφη κοπέλα που την λέγανε Μαρία (Μάρα). Ο Μπέης της περιοχής, που είχε  έδρα την Άψαλο, της πρότεινε να γίνει γυναίκα του. Αυτή αρνήθηκε. Ο Μπέης όμως αποφάσισε να την πάρει με το ζόρι. Ήταν Μ. Πέμπτη και στο σπιτικό της Μαρίας βάφανε αυγά .Κάποια στιγμή  πήγε στην βρύση για να γεμίσει νερό. Τότε βλέπει να πλησιάζει ο μπέης με τους ακόλουθούς του. Καταλαβαίνοντας τις προθέσεις του παρατάει το κανάτι και τρέχει. Από πίσω της και οι Τούρκοι. Τρέχει στο μονοπάτι που οδηγεί στον βράχο με τον απότομο γκρεμό, έχοντας πάρει την απόφασή της. Στον δρόμο συνάντησε έναν βοσκό όπου του εξέφρασε την τελευταία της επιθυμία «τρεις χορούς να στήνετε, τρεις ντουφεκιές να ρίχνετε και από ένα κόκκινο αυγό από τον βράχο να πετάτε» και πριν την πιάσουν έπεσε στον γκρεμό. Από τότε οι Μαργαριτιώτες κάθε 2η ημέρα του Πάσχα τιμούν την τελευταία της επιθυμία. Η αυτοθυσία της Μαρίας φανερώνει πίστη στον Χριστό αγάπη στον  τρόπο ζωής της και ελεύθερη ψυχή.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί υποψήφιοι μεταξύ αυτών ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, ο υποψ. αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρίτσος οι οποίοι τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά τους με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Σόντρα του οποίου το αυγό δεν έλεγε να σπάσει.

Παρατηρούμε ότι η αναπαράσταση  φθίνει κάθε χρόνο είπα στους διοργανωτές το θέμα αυτό  πρέπει να το αναλάβει μετά από πρότασή τους το «εδεσσαικό θέατρο» διότι θα του δώσουν τη σωστή του διάσταση.  

Παρακολουθείστε το βίντεο.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments