....

ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΑΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 42 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε Πιερία, Σέρρες, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Βοιωτία

Τα μέλη της οργάνωσης αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα από ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα

Προκειμένου να πείσουν τα θύματα τους, προσποιούνταν τους δικηγόρους ή ακόμα και τα ίδια τα παιδιά των ηλικιωμένων

Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 3 υπηκόων Βουλγαρίας καθώς και μιας γυναίκας συνεργού τους

Το ποσό που κατάφεραν να αποκομίσουν ξεπερνά τις 65.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ξεπερνά τις 151.000 ευρώ

Επίσης κατάφεραν να αποσπάσουν κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 22.000 ευρώ

Εξακριβώθηκε μετά από συστηματική και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης,  η δράση εγκληματικής οργάνωσης, που εξαπατούσε ηλικιωμένους. Τα μέλη της κατάφερναν να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 υπηκόων Βουλγαρίας, ηλικίας 35, 39 και 58 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και γυναίκας συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, όπου αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, στη συνέχεια η παραπάνω γυναίκα της οργάνωσης, προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, κατάφερναν να τους αποσπούν χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν ακόμη και τα παιδιά των ηλικιωμένων.

Μετά από προκαθορισμένο ραντεβού παραδίδονταν τα χρήματα / κοσμήματα σε μέλος της οργάνωσης, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας έχει προκύψει ότι έχουν διαπράξει:

  • 3 απάτες και 16 απόπειρες απάτης στην Πιερία,
  • 4 απάτες και 7 απόπειρες απάτης σε περιοχές των Σερρών,
  • 3 απάτες και 1 απόπειρα απάτης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
  • 2 απάτες και 1 απόπειρες απάτης σε περιοχές της Καβάλας,
  • 1 απάτη στην Βοιωτία,
  • 3 απόπειρες απάτης στην Ημαθία και
  • 1 απόπειρα απάτης σε περιοχές της Ξάνθης.

Επιπρόσθετα τα μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν από 2 ηλικιωμένους που ήδη είχαν εξαπατήσει στην Κατερίνη και στη Καβάλα αντίστοιχα, να αποσπάσουν και για δεύτερη φορά χρηματικά ποσά ανεπιτυχώς.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν ακόμα και χρυσαφικά. Το χρηματικό ποσό που τελικώς κατάφεραν να αποκομίσουν ανέρχεται σε 65.200 ευρώ, καθώς και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 22.000 ευρώ, ενώ το ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ανέρχεται στις 151.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων απόπειρας απάτης στην Πιερία είχε συλληφθεί ένας 39χρονος ημεδαπός. (Σχετικό το από 12-09-2014 Δελτίο Τύπου μας).

Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες:

  • να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)
  • σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους
  • να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών
  • να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
  • να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει
  • επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν
  • να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)
  • να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments