....

ΤΟ «ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

 

 

ΤΟ «ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΕΝΟΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ
   Μια από τις βασικότερες πολιτικές δράσης του Δήμου Έδεσσας στο τομέα των εξωτερικών σχέσεων και κατ’επέκταση της τουριστικής-αγροτικής ανάπτυξης είναι να βρίσκεται στο επίκεντρο η προβολή του Δήμου μας στο διεθνή χώρο προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Η ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων με αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού έχουν ως πυρήνα τους την αμοιβαία συνεργασία και την υιοθέτηση καλών πρακτικών σε ζητήματα όπως: πολιτισμού, επιχειρηματικότητας, νέων τεχνολογιών, καινοτομίας κ.ο.κ. Αυτό για να συντελεστεί και να αποδώσει καρπούς στην τοπική κοινωνία θα πρέπει τα ταξίδια δημοτικών αντιπροσωπειών εκτός ορίων του Δήμου μας και δη στο εξωτερικό να σχεδιάζονται με περισσή προσοχή και ευκρινείς στόχους.
   Δυστυχώς για την Δημοτική Αρχή η μετακίνηση αντιπροσωπειών στο εξωτερικό έχει λάβει τα χαρακτηριστικά ταξιδιού αναψυχής και περιήγησης. Μετά τα ταξίδια Προέδρων δημοτικών κοινοτήτων, Δημοτικών Συμβούλων, Δημάρχου σε χώρες της Ευρώπης με αδιευκρίνιστα οφέλη, το κερασάκι στη τούρτα ήλθε πριν από λίγες μέρες όταν ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την δράση δημοτικής αντιπροσωπείας της πλειοψηφίας στο κομμουνιστικό Βιετνάμ.
   Πρώτος λοιπόν και βασικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η προσέλκυση επισκεπτών από το Βιετνάμ. Η ελκυστικότητα του Δήμου ‘Έδεσσας στην εν λόγω κατηγορία τουριστών μπορεί να βασιστεί: α) Στην παρουσία του ηγέτη του Βιετνάμ στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, β) Την Μακεδονία, τον Μ. Αλέξανδρο, γ) Το χειμερινό τουριστικό προορισμό του Παλαιού Αγ. Αθανάσιου και του χιονοδρομικού και φυσικά τους Καταρράκτες.
   Πράγματι τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ αποτέλεσε πόλο έλξης επενδύσεων έχοντας σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλης αύξησης στον εξερχόμενο τουρισμό του. Οι Βιετναμέζοι τουρίστες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια το χρόνο ξοδεύοντας περίπου έξι δις δολάρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 930 δολάρια ανά ταξίδι το άτομο, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το 2021 θα φτάσουν τα 7,5 εκ. τουρίστες.
   Γεγονός που φαινομενικά δείχνει έναν όγκο τουριστών που ενδεχομένως να επιθυμούσε να επισκεφθεί την Έδεσσα. Μολαταύτα εάν το ταξίδι ήταν σωστά σχεδιασμένο στην αντιπροσωπεία θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και κάποιος εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανάσιου και η ημερομηνία διεξαγωγής του να γίνει στις 22 Μαρτίου του 2018 όπου σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βιετνάμ, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ, αλλά και τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στον εν λόγω τουρισμό παρουσιάστηκε η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί ότι τον Οκτώβριο του 2013 όταν παρουσιάστηκε σε βιετναμέζους τουριστικούς πράκτορες η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός δεν έγινε καμία μνεία στην Μακεδονία, την Πέλλα, την Βεργίνα, τον Μ. Αλέξανδρο αλλά και την παρουσία του Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή.
   Δεύτερος στόχος του ταξιδιού ήταν η προώθηση του ¨Κερασιού Έδεσσας¨ στις αγορές του Βιετνάμ. Για να εκπληρωθεί και αυτός ο σκοπός θα έπρεπε πρώτα η Δημοτική Αρχή να οργανώσει και να στελεχώσει ένα αξιόμαχο τμήμα-γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρωτοστατώντας στην οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών. Ακόμα θα ήταν εποικοδομητική η εδραίωση παρουσίας ¨Κερασιού Έδεσσας¨ στην ευρωπαϊκή αγορά και έπειτα να φιλοδοξεί να προωθήσει το κεράσι στην αγορά του Βιετνάμ όπου έχει να ανταγωνιστεί το Χονγκ Κονγκ, δηλαδή χώρα που βρίσκεται τρίτη στη παγκόσμια κατάταξη εξαγωγέα κερασιού με μερίδιο αγοράς της τάξης του 14,6% (με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εντεκάτη θέση με μερίδιο 1,5%).
   Εν κατακλείδι η Δημοτική Αρχή για πολλοστή φορά λειτούργει στο θέμα που ονομάζουμε τουρισμός όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα του τόπου αποσπασματικά χωρίς κανέναν σοβαρό και ουσιαστικό σχεδιασμό παρά μόνο έχοντας ως επιδίωξη την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, καθώς και του Δημάρχου. Τέλος για τους δρόμους συνεργασίας που ανοίγει η Δημοτική Αρχή θα έλεγα πρώτα να ανοίξει τους αγροτικούς δρόμους στις κοινότητες να πάνε οι αγρότες να παράξουν τα κεράσια που θα προωθήσει η Διοίκηση και μετά βλέπουμε και τους άλλους δρόμους… Όσο για την ανέγερση μνημείου του Χο Τσι Μινχ….
                        
ΘΩΜΑΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments