....

Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ»

Τις ακούραστες προσπάθειες των αρχαιολόγων που με τις ανασκαφές τους επί 60 χρόνια στην Πέλλα έφεραν στο φώς ανεκτίμητα ευρήματα – μαρτυρίες για την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, εξήρε ο Γιώργος Καρασμάνης με θερμό χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση που οργανώθηκε στη γενέτειρα του Μεγαλέξανδρου, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Ο πρώην Υπουργός, χαρακτήρισε τις πολυετείς ανασκαφές ¨έργο μνημειώδες¨, υπενθυμίζοντας ότι χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

 Επισυνάπτεται το κείμενο:

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, αδυνατεί να παραβρεθεί και να ομιλήσει στη σημερινή εκδήλωση – όπως είχε προγραμματίσει – και μάλιστα ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ο λόγος είναι ότι συγκλήθηκε αιφνιδιαστικά η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την ψήφιση των νέων μέτρων. Απευθύνει λοιπόν στους οργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη παρούσα εκδήλωση τον παρακάτω χαιρετισμό.

Συμπολίτες, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι

Ανέμενα με μεγάλη χαρά αλλά και ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση να παραβρεθώ σ’ αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση, στην οποία μάλιστα θα είχα και τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη…

Σ’ αυτόν τον τόπο , την Πέλλα, που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πορεία του ελληνισμού, γεννήθηκα, έπαιξα, μεγάλωσα και σήμερα ξυπνάνε μνήμες… Με πιο ¨ζωντανή¨, το αγαπημένο παιχνίδι με τ’ άλλα παιδιά, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε νομίσματα της εποχής του Μεγαλέξανδρου με απεικονίσεις στην ελληνική γλώσσα, που καταδείκνυαν την έτσι κι’ αλλιώς αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και τη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου, από τον μέγιστο στρατηλάτη εκπολιτιστή της Ιστορίας!

Είμαι ευτυχής που, ως Υπουργός είχα την ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτήν την αξέχαστη παιδική εμπειρία μου – και την σημασία της – στον αμερικανό ομόλογό μου αλλά και στους τότε 28 κοινοτικούς ομολόγους μου, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, όταν είχαμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι

Στην γενέτειρά μου, δεν έχω μιλήσει με κομματικές αναφορές για ζητήματα γενικού και κοινού ενδιαφέροντος. Είναι φορές όμως, που κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται.

Μια και αναφερόμαστε λοιπόν στο παρελθόν, οφείλω να επισημάνω το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Πρωθυπουργού, για το θέμα που αποτελεί και τον λόγο της σημερινής εκδήλωσης. Επί των ημερών της πρωθυπουργίας του χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε αυτό το μνημειώδες ανασκαφικό έργο, ο ίδιος δε, ήταν ανυπόμονος για τις ανακαλύψεις που θα έρχονταν στο φως, ζητώντας πιεστικά και συνεχώς όλο και περισσότερα ευρήματα!

Φέρνω πάλι στη σκέψη μου τον πρώτο αρχαιολόγο που εργάστηκε σ’ αυτόν το σκοπό, τον αείμνηστο Χαράλαμπο Μακαρώνα που, πέρα από τη ανεκτίμητη πολιτιστική προσφορά του, δώρισε ολόκληρη την περιουσία του στην Πέλλα. Καθώς και την επίσης αείμνηστη σύζυγό του Έλλη, με την οποία είχα συνεργασία ως βουλευτής για τη Βιβλιοθήκη που είχε δημιουργήσει, με τη διακαή επιθυμία να στεγαστεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο. Θεωρώ εαυτόν ευτυχή γιατί με δικές μου πρωτοβουλίες ανέλαβα, εκπλήρωσα την επιθυμία της αλλά θλίβομαι βαθιά γιατί το Κέντρο μέχρι σήμερα μένει δυστυχώς αναξιοποίητο.

Χαίρομαι, πληροφορούμενος ότι μεταξύ των ομιλητών σήμερα, βρίσκεται η κυρία Μαρία Ακαμάτη, που αφιέρωσε τη ζωή της σ’ αυτό το μεγάλο έργο. Είχαμε και μια άριστη συνεργασία καρπός της οποίας υπήρξε  – μεταξύ άλλων – το Μουσείο, που πέρασε μέσα από συμπληγάδες αλλά τελικά το καταφέραμε, βάζοντας το συμφέρον της Πέλλας πάνω από τα μικροκομματικά συμφέροντα… Διαφορετικά, θα ήταν ακόμη στα χαρτιά! 

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν, σ’ αυτό το μεγάλο έργο. Στους παρόντες, στους ¨απόμαχους¨ συνταξιούχους, σ’ αυτούς που δυστυχώς έχουν ¨φύγει¨ πια… Και θα περιμένω με ανυπομονησία και τεράστιο ενδιαφέρον, να πληροφορηθώ τις τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών… 

Σας ευχαριστώ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments