....

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΣΡ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ;

Η παρατεταμένη καθυστέρηση του ΕΣΡ, να εφαρμόσει στην πράξη τον νόμο σχετικά με την αδειοδότηση των καναλιών δημιουργεί ερωτήματα τα οποία ενώ διατυπώνονται ψιθυριστά έως σήμερα, είναι θέμα χρόνου οι ψίθυροι να γίνουν κραυγές.

Η απόφαση του Συμβούλιου της Επικράτειας του περασμένου Γενάρη έλεγε ρητά πως τα κανάλια λειτουργούν παράνομα. Θεωρούσε δε επιτακτική την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Σήμερα, έξι μήνες μετά την τοποθέτηση του ΔΣ του ΕΣΡ, το θέμα εκκρεμεί καθώς σύμφωνα με πηγές μας μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, υπάρχουν απόψεις διαφορετικών ταχυτήτων. Τρία μέλη μάλιστα, καταψήφισαν την πρόταση που υποχρέωνε τα κανάλια να πληρώσουν πρόστιμο.

Μέσα στο ΔΣ επίσης υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι σύμφωνα με αυτόν τον νόμο δεν μπορεί να γίνει αδειοδότηση κι έτσι δικαιολογούν την καθυστέρηση.

Από ότι φαίνεται, λοιπόν υπάρχει μια πλειοψηφία που αντιστέκεται στην εφαρμογή του νόμου, η οποία ως πρώτο βήμα προστάζει την άμεση προκήρυξη αδειών. Να σημειώσουμε δε, πως το ΕΣΡ δεν έχει δώσει ακόμα ούτε τον αριθμό των αδειών που πρέπει να προκηρυχθούν ούτε όμως και σχετική γνωμοδότηση.

Θυμίζουμε τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παπά, μετά την ανακοίνωση της  απόφασης του Συμβούλιου της Επικράτειας μέσα από την οποία καλούσε κόμματα αλλά και την ανεξάρτητη αρχή - δηλαδή το ΕΣΡ-  να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί:

α) αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ' εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά“ ας το ξανασκεφτούν.

β) παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες.

γ) σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες.

Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία».

Τρεις μήνες μετά την απόφαση και έξι μετά τον ορισμό του ΔΣ του ΕΣΡ, όχι απλά δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος, δεν έχει ανακοινωθεί καν ο αριθμός των αδειών που θα προκηρυχθούν. Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζεται η ανεξάρτητη αρχή για να εφαρμόσει τον νόμο;

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments