....

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΆΤΙΝΩΝ ΠΌΡΩΝ Η ΝΈΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΈΔΕΣΣΑΣ ΩΣ ΜΟΧΛΌΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ

Για να μη πούμε το νερό νεράκι και μας αλλάξουν τα φώτα εν μέσω θέρους και εν μια νυκτί"

Η αυτοδιαχείριση των Υδάτινων Πόρων η νέα ενεργειακή πολιτική του Δήμου Έδεσσας ως μοχλός ανάπτυξης του Δήμου

 

του Αναστασίου Μ. Μπουλγούρη

 

 

   Τώρα, τη στιγμή που το διεθνές περιβάλλον ανακατεύοντας την τράπουλα των οικονομικών του συμφερόντων με στόχο τον γεωπολιτικό έλεγχο των πηγών ενέργειας, την παραγωγή της και την μεταφορά της, τώρα, που η ελληνική κυβέρνηση με μοχλό το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την μικρή ΔΕΗ, τώρα, που το βιωτικό  επίπεδο του Εδεσσαίου συνεχώς φθίνει και η ανεργία καλπάζει, τώρα παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία ο Δήμος Έδεσσας και όλοι οι Εδεσσαίοι από κοινού να επιβάλλουν και να υλοποιήσουν μια αναπτυξιακή ενεργειακή πολιτική με στόχο την διασφάλιση της αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης και εν τέλει της ενεργειακής αυτάρκειας.

 

 

   Μετά την πρόσφατη ανεδαφική συνάντηση του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου παρουσία του βουλευτή Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης (02.07.14)  για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και της πώλησης των ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η επίλυση του προβλήματος είναι κάπου αλλού.

Αν και ο Δήμαρχος εξήγησε στον κ. Υφυπουργό τον στρατηγικού χαρακτήρα ρόλο των νερών της πόλης, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την αγροτική ανάπτυξη ζητώντας παράλληλα να εξαιρεθούν οι ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου από το νομοσχέδιο. Εντούτοις, ο Υφυπουργός με τη σειρά του απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο εξαίρεσης των ΥΗΣ από το νομοσχέδιο, ενώ για το θέμα των υδάτων ενημέρωσε ότι γίνεται επεξεργασία άλλου νομοσχεδίου

   Στο συλλαλητήριο που ακολούθησε στους Καταρράκτες ο Δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε ότι συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι στη ψήφιση του νομοσχεδίου και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αποτροπή του.

   Τέλος,, ο Δήμαρχος, Δημήτρης Γιάννου σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά (04.07.14), και πολύ σωστά όπως του είχαμε εισηγηθεί με εισήγησή μας το 2010, θα ζητήσει το αυτονόητο “ οι ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου και η διαχείριση των υδάτων του Εδεσσαίου ποταμού να περιέλθουν στο Δήμο Έδεσσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους αναπτυξιακούς σκοπούς της περιοχής. -

 

   Οι λόγοι της διάστασης των δύο πλευρών είναι πλήρως κατανοητοί. Αφενός υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στο βωμό της υλοποίησης των υπογεγραμμένων μνημονίων με στόχο την έγκριση δανειακής δόσης από την ΕΚΤ πουλώντας στρατηγικής σημασίας πλουτοπαραγωγικές μονάδες, αφετέρου ο Δήμος Έδεσσας, ο οποίος κατ' αρχάς μη βλέποντας άλλη λύση ζήτησε να γίνει η εξαίρεση του κανόνος, δηλαδή απλά να μην πωληθούν οι ΥΗΣ. Επανήλθε όμως, μετά την πάροδο τριών ετών, με μια ρεαλιστική αντιπρόταση που συμβαδίζει με την δική μας.

 

Η πρότασή μας

Αποκλειστική διαχείριση των Υδάτινων Πόρων από το Δήμο

Εξαγορά των δύο ΥΗΣ του Δήμου Έδεσσας

 

   Σε μια τέτοια πορεία των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα ο δήμος Έδεσσας έχει την ικανότητα να επιβάλλει την άποψή του σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη για τους δικούς της λόγους  να πωλήσει το εθνικό της πλούτο.

   Αν οι Εδεσσαίοι, όπως είχαμε προειδοποιήσει και σήμερα επιβεβαιωνόμαστε αρνητικά βέβαια - με εισήγησή μας το Σεπτέμβριο του 2010 προς τον μόλις τότε νεοεκλεγέντα  Δήμαρχο Έδεσσας και αναρτήθηκε στην ηλεκτονική φημερίδα ΤΑΣ tv το Φεβρουάριο του 2014,  αν δεν θέλουν να πουν το "νερό - νεράκι" και τους "αλλάξει τα φώτα" η ΔΕΗ εν μέσω θέρους και εν μια νυκτί, θα πρέπει τάχιστα να κινηθούν προς απόκτηση της κυριότητας των υδάτινων πόρων που διαθέτει ο Δήμος και των δύο ΥΗΣ, του Άγρα και Εδεσσαίου που βρίσκονται στον Δήμο .

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό|:

 

1. Σύσταση Μικτής Επιτροπής από Δημοτικούς Συμβούλους πλαισιωμένους με εμπειρογνώμονες (Νομικός σύμβουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός κλπ.) και έχοντας ειδικό μπάτζετ και εκτελεστικές δυνατότητες με στόχο την διερεύνηση και υλοποίηση της απόκτησης δικαιώματος διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων του Δήμου και την εξαγορά των εγκαταστάσεων των ΥΗΣ του Δήμου.

 

2. Ο Δήμος - Μικτή Επιτροπή να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο με την ΔΕΗ για ακύρωση της σύμβασης του 1955. Από την στιγμή που τροποποιείται μονομερώς πώληση ( ΔΕΗ-κράτος), ο δήμος Έδεσσας έχει κάθε νομικό δικαίωμα (Ευρωπαϊκή οδηγία) να καταγγείλει, και μονομερώς, την σχετική σύμβαση ούτως ώστε να περιέλθει και η απόλυτη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων του Δήμου. Από την στιγμή που παύει να υπάρχει το εθνικό συμφέρον για παροχή εθνικού πλούτου σε μετατροπή του σε ιδιωτικό προέχει το δημοτικό συμφέρον.

 

3. Στην διεκδίκηση ο Δήμος καλό είναι να προχωρήσει και στην διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με ερώτημα προς κάθε Εδεσσαίο αν επιθυμεί την απόλυτη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων που διαθέτει ο Δήμος του

 

Με την θετική έκβαση της παραπάνω διαδικασίας και επίτευξης συμφωνίας

 

4. Σύσταση εταιρείας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Δήμου Έδεσσας για παραγωγή ενέργειας  ΝΠΙΔ. Η εταιρεία με κάλεσμα προς κάθε Εδεσσαίο θα διανέμει μετοχές, σαφώς και στο Δήμο Έδεσσας. Η εταιρεία βάσει του νόμου θα έχει το απόλυτο δικαίωμα διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων

Η εταιρεία με τη συνδρομή του Δήμου να προβεί σε εξαγορά των εγκαταστάσεων των ΥΗΣ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία θα προβλέψει ευνοϊκό τιμολόγιο για τους δημότες και τις εταιρείες του Δήμου.

 

 

Το οικονομικο- πολιτικό περιβάλλον

 

 

Οι νέες διαμορφωθείσες συνθήκες ευνοούν απόλυτα τον Δήμο Έδεσσας.

 

1. Το ευρωπαϊκό - πολιτικό πλαίσιο ευνοεί μια τέτοια κίνηση των Εδεσσαίων και του Δήμου Έδεσσας, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς 2002 που αποφάσισε, ήδη από το 2003 μεταβάλλει τις παραγωγικές ενεργειακές μονάδες της και προσανατολίζεται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές (νερό), βολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ήπιας μορφής (κάρβουνο – λιγνίτης- τύρφη). Στην Γερμανία για παράδειγμα υπάρχει απόφαση της Ομοσπονδιακής βουλής εναρμονισμένη με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για αποκλιμάκωση του ηλεκτρικού της δικτύου από την ατομική ενέργεια μέχρι το 2025.

 

 

2. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δίχως συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, και αν την είχε (επί Καραμανλή) την απώλεσε πλήρως,  ανίκανη να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία για μετατροπή της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2013,  αδυνατώντας να προχωρήσει δυναμικά στις  εναλλακτικές πηγές ενέργειας που διαθέτει, πληρώνοντας πρόστιμα  στην Ε.Ε, εθελοτυφλώντας στην εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και τέλος εκπληρώνοντας επιταγές προσωπικές ή των μνημονίων προχωρεί σε εκποίηση της εθνικής περιουσίας με αποκορύφωμα την ΔΕΗ

 

3. Το διεθνές και τοπικό οικονομικό περιβάλλον έχοντας θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενέργεια λόγω της αναγκαιότητας που διέπει μια οικονομία επενδύει χωρίς μεγάλους ενδοιασμούς και δή σε αναλώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή ακριβώς η πρώτη ύλη είναι αναλώσιμη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον.

 

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα

Καθώς φαίνεται τα οφέλη μετά την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης είναι πολλαπλά. Μια απαρίθμηση μερικών πρωταρχικών αυτών είναι ενδεικτικό.

 

1.Η αποκλειστική διαχείριση των Υδάτινων Πόρων του Δήμου μόνο με την παραχώρηση σε ιδιώτη  για εκμετάλλευση θα αποφέρει συντριπτικά οικονομικά οφέλη στο Δήμο και κατ' επέκταση στον κάθε Εδεσσαίο

2. Η αυτάρκεια του Δήμου σε ρεύμα. Η εκμετάλλευση των Υδάτινων Πόρων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει ενέργεια που άνετα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου σε ρεύμα.

3. Εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας και διασφάλιση των υπαρχουσών.

4. Η Έδεσσα σε ρυθμό ανάπτυξης. Η Έδεσσα ως κάτοχος ΥΗΣ θα έχει την ικανότητα ρύθμισης και κατάρτισης τιμών πώλησης KW, πράγμα που δίνει το δικαίωμα σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύξει την οικονομία της.

5. Προστασία του περιβάλλοντος

 

Μειονεκτήματα

Είναι κατανοητό ότι μετά από μια τέτοια κατάσταση να μην υπάρχουν καθόλου μειονεκτήματα.

Η μόνη επιβάρυνση είναι η εξαγορά των ΥΗΣ αλλά αυτό εκλαμβάνεται ως επένδυση που αποφέρει κέρδη και μόνο κέρδη. Δεν εξετάζουμε την περίπτωση δωρεάς ή παραχώρησης από πλευράς της κυβέρνησης. Αν αυτό επιτευχθεί θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε την αναφορά μας, ότι η επιτυχία του όλου σχεδιασμού, κατάρτισης της πρότασης, της υλοποίησης και των συνεργασιών με τον ιδιώτη να πραγματοποιηθεί με φειδώ και διαφάνεια, ώστε μην έχουμε το παράδειγμα του Βερολίνου που τα πράγματα εκεί, της σκανδαλώδης συνεργασίας ιδιώτη και Δημοτικής αρχής με μυστικές συμφωνίες, κατέληξαν στα δικαστήρια.

 

Η εξαγορά των ΥΗΣ

 

Για την εξαγορά των ΥΗΣ ο Δήμος με ενέργειές του μπορεί να ενεργοποιήσει τον καθένα μας προς υλοποίηση ενός υψίστου στόχου, της ηλεκτρικής αυτάρκειας του Δήμου και την αειφόρο του ανάπτυξη. Θεωρούμε δεδομένη την θέση κάθε Εδεσσαίου να συμπράξει σε μια τέτοια πολιτική γιατί και τα νερά του Δήμου θα σώσει και την πόλη αλλά και την ύπαρξη του εντέλει.

 

Wemding, 10.07.2014

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments