....

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ» ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ηχηρό «ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί η διατύπωση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, που παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, ένα θέμα που έχουν αναδείξει διεθνείς (δημοσιογραφικοί και μη) οργανισμοί αλλά όχι τα ελληνικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους…

Δείτε επίσης: Υπό έρευνα η Ελλάδα για την ελευθεροτυπία

Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα πλέον ούτε από την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, που τοποθετεί εμφανώς την Ελλάδα στις χώρες που κινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι. Σε συνέντευξή της στο Euractiv Τσεχίας τόνισε πως η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

Η Věra Jourová

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Όπως επισημαίνει το Euractiv.gr, ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος», αναφερόμενη βεβαίως στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Υπογράμμισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

«Κάθε απόγευμα λαμβάνω ένα email από έναν οργανισμό που προστατεύει τους δημοσιογράφους. Όταν βλέπω εκεί δημοσιογράφους εκτός ΕΕ, φυσικά, μου τραβάει την προσοχή. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευρωπαίους δημοσιογράφους και επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, απαιτεί δράση. Είχαμε κάποιες φρικτές περιπτώσεις, όπως ο Jan Kuciak ή η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Galizia. Οι συστάσεις μας ενθαρρύνουν τα κράτη να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους δημοσιογράφους».

Επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών.

«Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.»

«Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments