....

Η ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

″Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι σήμερα στη Μαριούπολη” έγραψε στους τίτλους του το αμερικανικό CNN τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που δημοσίευσε με αποκλειστικές πληροφορίες η Huffpost το βράδυ της Τρίτης. Είναι η ημέρα που είχε προσδιοριστεί από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ως ορόσημο, με πληροφορίες για εκδήλωση επίθεσης από μέρους του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας.

Τα κανόνια δεν έχουν ακουστεί μέχρι αυτή την ώρα πουθενά, ωστόσο ο πόλεμος μαίνεται με στρατηγικές κινήσεις, κυβερνοεπιθέσεις εικόνες και λέξεις. Είναι ο ορισμός ενός υβριδικού πολέμου, που ήδη παράγει ισχυρά αποτελέσματα: το πρώτο και σημαντικότερο είναι η υποστολή της αμερικανικής σημαίας στην πρεσβεία στο Κίεβο και η μαζική αποχώρηση διπλωματικών αποστολών που εκκενώνουν πρακτικά τις πρεσβείες των δυτικών χωρών στην ουκρανική πρωτεύουσα.


Future Publishing via Getty Images
Xερσόν, Ουκρανία 12 Φεβαρουαρίου 2022. Ο Πρόεδρος της χώρας Ζελένσκι με τον αρχηγό του Στρατού Αντρέι Γέρμακ και τον υπουργό Αμυνας Ντένις Μοναστίρσκι επιθεωρούν τον στρατό κοντά στα σύνορα.   (Photo credit should read Yulii Zozulia/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)


Γιατί στη Μαριούπολη

Το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει ανακοινώσει μέχρι αυτή την ώρα την επικείμενη επίσκεψη στην πόλη των 500.000 κατοίκων, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας όπου ζουν και 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι συναπαρτίζουν την ελληνική μειονότητα (περιλαμβάνονται ελληνόφωνοι αλλά και Τουρκόφωνοι Ρουμ, που ζουν σε αυτά τα μέρη εδώ και πολλούς αιώνες, επιβιώνοντας διώξεων από την εποχή των Μογγόλων, μέχρι τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν και την γερμανική κατοχή τον Οκτώβριο του 1941).

Ο Ζελένσκι δεν πηγαίνει για τη μειονότητα. Πηγαίνει επειδή, όπως επισημαίνει και το CNN, η Μαριούπολη βρίσκεται για άλλη μία φορά στην ιστορία της στο επίκεντρο ενός σχεδίου ανατροπής των ισορροπιών στις ακτές της Αζοφικής. Πάνω στην λωρίδα που ο Πούτιν ιδανικά θα ήθελε να ενώσει με την Κριμαία για να πάρει τον έλεγχο στη θαλάσσια περιοχή.

Και πηγαίνει για συγκεκριμένους συμβολικούς λόγους σήμερα, αφού ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακήρυξε ”ημέρα ενότητας” την 16η Φεβρουαρίου στη χώρα του. Ζήτησε να υψωθούν γαλανοκίτρινες σημαίες και να ψάλλουν όλοι τον εθνικό ύμνο ως απάντηση στην απειλή εισβολής και είναι προφανές γιατί ο ίδιος θα ήθελε να φωτογραφηθεί στη Μαριούπολη. Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί, επειδή υπάρχουν σενάρια που δεν αποκλείουν ρωσικό αιφνιδιασμό με χτύπημα ανά πάσα στιγμή, οπότε ο Ζελένσκι θα έπρεπε να ματαιώσει την επίσκεψη αυτή. Ωστόσο είναι στα σχέδια του για σήμερα και λογικά θα τον δούμε εκεί τις επόμενες ώρες..


via Associated Press
Eικόνα που διένειμε η υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022. Ρωσικά τανκ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν στη μόνιμη βάση τους μετά από ασκήσεις. Μία κίνηση που αρχικά οδήγησε στην ερμηνεία ότι η ένταση στην Ουκρανία βαίνει προς εκτόνωση. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)


Ρωσική οπισθοχώρηση: Αλήθεια ή ψέμα;

Την ίδια ώρα, δυτικές κυβερνήσεις και ΜΜΕ προσπαθούν να διακρίνουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν πίσω από την ανακοίνωση περί αποσυρσης ορισμένων ρωσικών μονάδων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακούφιση που υπήρξε αρχικά, αποδεικνύεται εντελώς πρόσκαιρη. Ο Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε ήδη στο ανώτατο επίπεδο τις προθέσεις της Μόσχας και ο Μπόρις Τζόνσον από το Λονδίνο δηλώνει ότι υπάρχουν αντιθέτως ανησυχητικές πληροφορίες από την συνοριακή γραμμή όπου έχουν παραταχθεί ρωσικά άρματα και τα δύο τρίτα του ρωσικού στρατού.

Χθες οι δημοσιοιγράφοι από τα διεθνή πρακτορεία έγραφαν για 130.000 Ρώσους στρατιώτες. Σήμερα ο Μπάιντεν μιλά για περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες στην συνοριακή γραμμή. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί διανέμουν φωτογραφίες με συστοιχίες αρμάτων και ελικόπτερα που έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι σε παλιά βάση της Κριμαίας. Τα πάντα παρακολουθούνται και καταγράφονται σχεδόν σε πραγματικό ή σε πραγματικό χρόνο.


Jonathan Drake via Reuters
14 Φεβρουαρίου 2022. Αμερικανοί στρατιώτες αερομεταφερόμενης μονάδας ξεκουράζονται περιμένοντας το αεροπλάνο που θα τους μεταφέρει από τη Βόρεια Καρολίνα στην Ευρώπη. REUTERS/Jonathan Drake


Ο ορισμός του υβριδικού πολέμου 

″Φυσικά και δεν θέλουμε μία ένοπλη σύγκρουση”, δήλωνε πριν από μερικές ώρες ο Ρώσος Πρόεδρος. Αλήθεια ή ψέμα;

Η απάντηση είναι απλή, πέρα από τις επίσημες δηλώσεις με τις οποίες η Δύση τον αμφισβητεί: Ο υβριδικός πόλεμος μαίνεται:

- η έξοδος των διπλωματών και οι κλειστές πρεσβείες στο Κίεβο είναι απόδειξη

- η κυβερνοεπίθεση και τα ΑΤΜ που δεν βγάζουν χρήματα σε πολλές περιοχές του Κιέβου από χθες βράδυ το επιβεβαιώνουν

- ο πόλεμος με λέξεις και εικόνες, με ”ειδήσεις” και φωτογραφίες, αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη

- η οικονομική αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη που εξελίσσεται σε ”παράπλευρη απώλεια” την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία συγκρούονται στο πλαίσιο του παιχνιδιού εξουσίας και ισχύος για την Ουκρανία, επίσης το αποδεικνύει

- ο ”διάλογος” με τις κάνες των τανκ και των όπλων να σημαδεύουν προς την Ουκρανία σε ένα τεράστιο μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, είναι η αποκορύφωση του υβριδικού πολέμου.

Στο τέλος μπορεί να υπάρξει νικητής και ηττημένος, χωρίς να έχει πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments