....

ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ‘’ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ΄΄ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΓΙΛΕΚΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ


 

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Πλατάνης – Εδέσσης, σας προσκαλεί στον εορτασμό της ενορίας μας, την 25η  και 26η  Οκτωβρίου με αφορμή την τοποθέτηση καλύμματος – επίχρυσου πουκαμίσου στην εφέστιο εικόνα του ναού μας της Παναγίας της επονομαζόμενης ‘’Ιεροσολυμίτισσας’’ καθώς  και του ενός έτους από την ενθρόνιση της εικόνος του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη και του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.
 Επίσης, θα τεθεί σε προσκύνηση του γιλέκο του Αγίου Παϊσίου


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου
Ώρα 5 μ.μ. Εσπερινός  και υποδοχή γιλέκου Οσίου Παϊσίου

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
Ώρα 7.30  π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Ώρα 5 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο
Ώρα 6 μ.μ. Παράκληση στην Παναγία Ιεροσολυμίτισσα
Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 07:00 έως 20:00.
Λίγα λόγια για την ιερά εικόνα

‘’Η Θαυματουργή Αγία Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, έχει Αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα μ.Χ. θαυματουργικά. Φέρει χρονολογία 1870 μ.Χ. και έχει το εξής ιστορικό:
Υπήρχε τον καιρό εκείνο μία αγιογράφος Μοναχή ονόματι Τατιανή, της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, απέναντι της Ιερουσαλήμ. Ένα βράδυ, καθώς κοιμόταν, είδε σε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελί της μία άγνωστη μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις». Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η επισκέπτρια της λέγει: «Τότε να με αγιογραφήσεις».
Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και αποκρίθηκε: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;». Τότε η επισκέπτρια μοναχή της δίδει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: «Ζωγράφισε!!!» Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή την άγνωστη μοναχή, είδε τα άμφιά της να γίνονται χρυσά, το πρόσωπό της να λάμπει πολύ, και την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».
Η Τατιανή αντελήφθη ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Ταράχθηκε και ξύπνησε. Αμέσως, έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το όραμα που είδε. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελί, όπου είδαν εκπληκτικότερο Θαύμα. Η εικόνα του οράματος βρισκόταν μέσα στο κελί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή εικόνα της Παναγίας! Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στη μοναχή και λέγει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή», πράγμα που έγινε.
Από τότε η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η Ιεροσολυμίτισσα», βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας μας (το ονομαζόμενο Κενοτάφιο), αφού ως γνωστόν το σώμα Της ανελήφθη στους Ουρανούς την τρίτη ημέρα από την Κοίμησή Της , και θαυματουργεί.
Η μεγάλη αγάπη στο πρόσωπο της Παναγίας μας οδήγησε στην επιθυμία ως εκκλησιαστικό συμβούλιο να αποκτήσουμε αντίγραφο της Ιεράς αυτής εικόνας στο ναό μας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι είδε σε όραμα την Παναγία με αυτή την μορφή. Έτσι αναθέσαμε  την αγιογράφηση στις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Παραμυθίας & Αγίου Γεωργίου Ανύδρου Παιονίας. Η εικόνα ενθρονίστηκε στις 25 Ιουλίου 2017 στο καθολικό του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πλατάνης – Εδέσσης, και αποτελεί την εφέστιο εικόνα του ναού. Φέτος, με την βοήθεια δωρητών τοποθετήσαμε κάλυμμα – επίχρυσο πουκάμισο στην εικόνα και με την αφορμή αυτή θα εορτάσουμε με ιερές ακολουθίες στην Παναγία Ιεροσολυμίτισσα στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2018.
Η Παναγία Ιεροσολυμίτισσα πρέπει να βρίσκεται στην ψυχή κάθε ευσεβούς Χριστιανού, για να μπορεί ο άνθρωπος να στέκεται αγέρωχος και δυνατός, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε αντιξοότητα με σθένος και βαθιά πίστη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ας παρακαλούμε η Παναγία να πρεσβεύει για όλους μας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments