....

ΙΛΙΑΔΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΒΛΑΧΟΥ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΙΛΙΑΔΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΒΛΑΧΟΥ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ιλιάδα, εκδόσεις Μολύβι, Μάρτιος 2021

 

   Για την Μερόπη Βλάχου ο εγκλεισμός χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο δημιουργικός και παραγωγικός. Η ίδια της ως φιλόλογος έχει διδάξει και εντρυφήσει στα δυο ομηρικά έπη: την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Πριν από ένα χρόνο περίπου εκδόθηκε η Οδύσσεια από τις εκδόσεις Μολύβι, με την «ματιά» της Μερόπης Βλάχου και το «πενάκι» της Ιωάννας Αμπατζή. Όσοι ήμασταν από  αυτούς που ονειρευόμασταν μαθηματικά… την ώρα των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο… είδαμε την Οδύσσεια με άλλο μάτι. Έξυπνοι, σύγχρονοι διάλογοι, σκίτσα εξαιρετικά, ωραίο χαρτί… Έρρεε ο λόγος, χωρίς να σε κουράζει, χωρίς να βαριέσαι. «Μακάρι να διδασκόταν έτσι η Οδύσσεια..» σκεφτήκαμε.

   Ένα χρόνο μετά την έκδοση της Οδύσσειας η ανήσυχη Μερόπη Βλάχου (φιλόλογος και συγγραφέας), που εν τω μεταξύ δούλευε και άλλα βιβλία, μας δίνει την Ιλιάδα. Εντυπωσιακό εξώφυλλο, σκίτσα και εικόνες από την Ιωάννα Αμπατζή και ο διάλογος καλογραμμένος, σύγχρονος και κατανοητός. Η ασπίδα του Αχιλλέα στο εξώφυλλο σε προετοιμάζει ότι αυτός ο ήρωας θα είναι και το «βαρύ πυροβολικό», που λέμε, της υπόθεσης (για όσους δεν γνωρίζουν… ή και για εμάς που πάλι ονειρευόμασταν μαθηματικά την ώρα της Ιλιάδας). Η αλήθεια είναι ότι την Ιλιάδα, αρκετοί την βρίσκαμε βαρετή, με πολύ κείμενο, κατεβατό ατελείωτο, δυσνόητο… Ήρθε η ευκαιρία όμως να την καλοδιαβάσουμε αυτήν την φορά από το νέο αυτό βιβλίο. Να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά τη δουλειά της Ιωάννας. Να διαβάζουμε τους διαλόγους και να ρίχνουμε κλεφτές ματιές και στις εικόνες.

  Να καταλάβουμε τους ήρωες του έργου που είναι αληθινοί, γενναίοι, ευσεβείς, κάποτε ιδιοτελείς,  αγαπούν την πατρίδα τους, την οικογένεια τους..  Αγαπούν τις τιμές και τον πλούτο και δεν αρνούνται τις τέρψεις και τις απολαύσεις της ζωής. Καθένας απ΄ αυτούς έχει τη δική του προσωπικότητα και κάποιοι ιδιαίτερο γνώρισμα, όπως συμβαίνει με τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, τον Αγαμέμνονα ή τον Νέστορα, όπως  και οι γυναικείες μορφές, η Ελένη, η Εκάβη, η Ανδρομάχη.

   Τα ομηρικά έπη είναι τα παλαιότερα διασωθέντα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με  μεγάλη λογοτεχνική δύναμη, αισθητική ωριμότητα και ουμανιστική έκφραση, στοιχεία που άσκησαν τεράστια και διαχρονική επιρροή τόσο στον πνευματικό κόσμο όσο και στους απλούς ανθρώπους.

   Η Μερόπη Βλάχου έρχεται να προσφέρει στον αναγνώστη, μικρό και μεγάλο, την ευκαιρία να αγαπήσει την Ιλιάδα, όπως και την Οδύσσεια. Μας παραδίδει ένα σύγχρονο, καλογραμμένο, διασκευασμένο παραμύθι, που μαζί με την εικονογράφηση, βοηθούν όλους εμάς να κατανοήσουμε την οργή του Αχιλλέα, την σχέση θεών – ανθρώπων και άλλα πολλά, με τα σκίτσα της Ιωάννας Αμπατζή να οπτικοποιούν όλα αυτά και να σε μεταφέρουν στα χαρακώματα του Ίλιον.

   Η Μερόπη Βλάχου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Έδεσσα και εργάζεται ως φιλόλογος σε γυμνάσιο της πόλης. Νιώθει πολύ τυχερή που διάλεξε αυτή τη δουλειά. Τα συγγραφικά της βήματα τα οδήγησε η ανάγκη να φτάσουν στα παιδιά με απλό τρόπο έννοιες, ιδέες, αξίες της αρχαίας ελληνικής αλλά και της νεότερης γραμματείας που αποτελούν και προτάσεις ζωής. Έχει γράψει έργα για αρχαίους σοφούς καθώς και παραμύθια για τα γράμματα και τη γλώσσα. Από τους σοφούς τον εκδοτικό δρόμο γνώρισε ο ‘’Διογένης ο ‘σκύλος’’ (εκδόσεις Βάρφη, 2018) ο γνωστός κυνικός φιλόσοφος που κυκλοφόρησε σε μορφή κόμικ. Περιμένουν τη σειρά τους ο Σωκράτης, ο Επίκουρος και ο Σόλων. Τις παραμονές της επέλασης του κωρονοϊού εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Μολύβι η ‘’Οδύσσεια’’, διασκευή του γνωστού έπους για μικρούς και μεγάλους και ακολούθησε η «Δωδέκατη Νύχτα» (εκδ. Μολύβι με εικονογράφηση από την Κατερίνα Αντωνοπούλου). «Η καρδιά  και η σκέψη μου με οδηγεί πάντα στους μεγάλους κλασικούς» τονίζει η ίδια.

 

  Η Ιωάννα Αμπατζή είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας, με μεταπτυχιακά στο Θέατρο (WSU) και στη Δημιουργική Γραφή (Φλώρινα). Στο πρώτο εστιάστηκε στη σημειολογία και τη σουρεαλιστική ποίηση, ενώ στο δεύτερο στην κοινωνιογλωσσολογία και την παιδική λογοτεχνία του φανταστικού. Ζωγραφίζει, κάνει κουκλοθέατρο και κατασκευές. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της: Ψυχώσεις σε Μπλε Μαρέν (2017 ΜΟΛΥΒΙ), Παράθυρα (2014 ΜΟΛΥΒΙ), Η γάτα και ο πετεινός (2013 ΜΟΛΥΒΙ) Πώς απόκτησε ο βάτραχος τις βούλες του (2013 ΜΟΛΥΒΙ), Λάρι Μπι (2007 Προπομπός), Η αναρχία του δημοσίου υπαλλήλου (2003 Προπομπός), Ο Μακιαβέλι Δήμαρχος (2001 Προπομπός). Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν (2017 Σιδέρη), Ιστορίες Μπονζάι ’16 (2016 Γαβριηλίδη), Η δημιουργική γραφή στο σχολείο, (2015 Μεταίχμιο), Μορφές της κρίσης (2015 Μολύβι), Ιστορίες διαδικτύου (2013 Artspot)

 

 

Κατερίνα Αθανασίου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments