....

ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

Την ώρα που οι Ιταλοί και Ισπανοί λαδέμποροι εκβιάζουν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου λέγοντας

«δεν αγοράζουμε ελαιόλαδο από την Κρήτη», ο πρόεδρος της οργάνωσης τούς απαντάει αναλόγως, με τη φράση «όχι δεν αγοράζετε από μας. Εμείς δε σας πουλάμε».

Και σε συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου κάλεσε κάθε ελαιοπαραγωγό από τη Σητεία μέχρι και τα Χανιά, το αργότερο ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, να μην πουλήσουν ούτε ένα κιλό, για να αναγκαστούν οι ξένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν από τα 3 ευρώ και πάνω προς τον παραγωγό το λάδι που, όσο κι αν κάνουν τους δύσκολους, “καίγονται” να το πάρουν, αλλιώς δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου!

Τυποποίηση

 

Η “Ν. Κρήτη” συνεχίζει να αποκαλύπτει στοιχεία για τη φετινή κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου και τις διαδικασίες που ακολουθούν στην Κρήτη όσοι εμπορεύονται το χρυσοφόρο – τουλάχιστον για φέτος όπως όλα δείχνουν – προϊόν, πέρα από τα όσα ανακοίνωσε επίσημα χθες ο κ. Στρατάκης. Έτσι, σήμερα αποκαλύπτουμε ότι η ΕΑΣ Ηρακλείου έχει ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότηση όχι κάτω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μπει στην αγορά όχι απλώς του ελαιολάδου αλλά της τυποποίησης του προϊόντος. «Το κάνουμε αυτό», όπως δήλωσε χθες το βράδυ μετά από δικές μας ερωτήσεις στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής, «γιατί για να κάνεις τυποποίηση χρειάζεσαι κεφάλαια. Μόνο όμως μέσα από την τυποποίηση διασφαλίζεις υψηλές και ανοδικές τιμές προς τον παραγωγό ελαιολάδου και ταυτόχρονα στηρίζεις δυναμικά το ελαιόλαδο».

 

Όπως εξηγεί ο κ. Στρατάκης, για την Ένωση Ηρακλείου αλλά και για τον κάθε έμπορο, είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο να μπει στο χύμα ελαιόλαδο και να πληρώσει μετρητοίς, ακόμα κι αν δεν έχει ούτε ευρώ στην τσέπη. Αρκεί να παίξει τα παιχνίδια των Ιταλικών και Ισπανικών Εμπορικών Οίκων, οι αντιπρόσωποι των οποίων είναι στην Κρήτη και προσεγγίζουν τους εμπόρους (συνεταιριστές και ιδιώτες), προσφέροντάς τους τα ανάλογα χρηματικά ποσά, με τον εξής όρο: «Θα σου δώσω τόσα, για να πληρώσεις το λάδι στην εξής τιμή. Και όταν το βυτίο θα φορτώνεται και θα ξεκινάει για το λιμάνι, το χρήμα θα βρίσκεται στην τράπεζα για να πας να το εισπράξεις». Σύμφωνα με όσα τονίζει ο συνεταιριστής, «με αυτό τον τρόπο μένει ικανοποιημένος ο ξένος μεγαλέμπορος, βγάζεις κι εσύ ως μεσάζοντας το ποσοστό του κέρδους σου, ενώ νιώθει ικανοποιημένος και ο παραγωγός γιατί κατάφερες και τον εξόφλησες αμέσως. Μόνο που με αυτές τις μεθοδεύσεις, τελειώνει η χρονιά και χωρίς να το καταλάβεις σου έχουν πάρει το λάδι σου τσάμπα. Ε, λοιπόν, εμείς αυτό το τσάμπα προσπαθούμε να αποφύγουμε».

Η διαφορά

 

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το λάδι για να τυποποιηθεί μπαίνει στις δεξαμενές όπου χρειάζεται να μείνει μέχρι και τρεις μήνες το λιγότερο. Εδώ δεν μπορεί κανείς αντιπρόσωπος να παίξει με τα συμφέροντα των παραγωγών, αφού οι παραγωγοί θα πληρωθούν από το φορέα που κάνει την τυποποίηση αμέσως, με την προϋπόθεση ότι ο φορέας έχει δανειοδότηση για να αντέξει αυτό το βάρος ή έχει χρήματα για να πληρώσει, εξασφαλίζοντας στη συνέχεια τα χρήματα αυτά συν το κέρδος του, από την αγορά όταν θα διαθέσει το τυποποιημένο ελαιόλαδο. Απλώς εδώ υπάρχει το εμπορικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο φορέας (εταιρεία ή συνεταιριστική οργάνωση) για τις τιμές που θα διασφαλίσει στην αγορά κατά την παράδοση του προϊόντος.

 

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Στρατάκη έγινε μετά από τα παιχνίδια των Ιταλών και Ισπανών, που προσπαθούν να πάρουν το λάδι χύμα και σε τιμές από 2,80 ευρώ το κιλό και κάτω, όταν τις προηγούμενες μέρες πλήρωσαν το λάδι της Πελοποννήσου ακόμα και σε 3,90 ευρώ το κιλό, κάλυψαν κάποιες ανάγκες τους και έτσι εξασφάλισαν το περιθώριο να παίξουν παιχνιδάκια με το λάδι των Κρητικών!

 

Ιταλοί και Ισπανοί «θα πληρώσουν τις τιμές που η Κρήτη επιδιώκει»

Το Σάββατο το πρωί, λοιπόν, η ΕΑΣ Ηρακλείου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους προέδρους των 19 συνεταιρισμών της δύναμης της (τόσοι έμειναν μετά τη μετεξέλιξή της σε συνεταιριστική εταιρεία), βάζοντας θέμα ενιαίου μετώπου για να κρατηθεί το λάδι στις δεξαμενές. «Εμείς στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα βγάλουμε τιμές. Και τότε θα καλέσουμε τους παραγωγούς προς τα τέλη της εβδομάδας να μας φέρουν το λάδι τους. Μέχρι τότε ας μην πουλήσει κανείς. Και απευθύνομαι σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς από τη Σητεία μέχρι και τα Χανιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης.

Ο συνεταιριστής διευκρίνισε ότι δε θα πρέπει οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί να φοβηθούν φέτος, αφού η Ελλάδα θα βγάλει πάνω από 300.000 τόνους, που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πολύ μεγαλύτερες ανάγκες της παγκόσμιας κατανάλωσης. Και επομένως όλο το λάδι θα το πάρουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί και θα πληρώσουν τις τιμές που η Κρήτη επιδιώκει και διεκδικεί, είτε το θέλουν είτε όχι και θα πουν κι ένα τραγούδι. «Έτσι κι αλλιώς», σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη, «το λάδι είναι ένα προϊόν που ουδέποτε έμεινε απούλητο. Και δε θα μείνει απούλητο, ειδικά φέτος, που οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν μεγάλη μείωση παραγωγής από πέρυσι και το έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

 

Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς. Αν η απάντηση στη χρηματοδότηση του ελαιολάδου είναι θετική, τότε η τυποποίηση θα προχωρήσει. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δε δοθεί αυτή η χρηματοδότηση μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τότε η ΕΑΣ Ηρακλείου θα είναι αναγκασμένη και η ίδια να συμμετάσχει στη χύμα πώληση του ελαιολάδου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», κατέληξε ο Ανδρέας Στρατάκης, «για να αποφύγουμε το χύμα λάδι. Διότι χύμα λάδι είναι μια διαδικασία που στο τέλος δεν αφήνει κέρδος σε μας, ενώ είναι σε βάρος και του παραγωγού και του προϊόντος».

 

http://www.paseges.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments