....

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ: 5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ

Μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Medicine» καταδεικνύει τις πέντε υγιεινές συνήθειες που αποδεδειγμένα προστατεύουν

από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα συμπεράσματα της μελέτης προέρχονται από την ανάλυση στοιχείων της περίφημης μελέτης «EPIC», που διεξάγεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από 9 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η δρ Κρασιμίρα Αλεξαντρόβα, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής του Ανθρώπου Potsdam-Rehbruecke (DIFE), και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής 347.237 εθελοντών, ηλικίας 25 έως 70 ετών, το 35% εκ των οποίων ήταν άντρες.

Σε διάστημα μιας 12ετίας είχαν καταγραφεί 3.759 κρούσματα καρκίνου.

Ποιες συνήθειες προέκυψε ότι προστατεύουν από τον συγκεκριμένο τύποι καρκίνου

- Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

- Διατροφή φτωχή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

- Συστηματική άσκηση

- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

- Μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος

Η προστασία έναντι του καρκίνου σε ποσοστά

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύγκριση με όσους υιοθετούν μία ή καμία από αυτές τις συνήθειες, όσοι ακολουθούν δύο, τρεις, τέσσερις ή και τις πέντε προαναφερθείσες συνήθειες έχουν αντιστοίχως 13%, 21%, 34% και 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η προστατευτική δράση της υγιεινής ζωής φαίνεται πως είναι ισχυρότερη για τους άντρες, καθώς οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν όλοι οι ενήλικες ακολουθούσαν τις πέντε αυτές συνήθειες, θα μειώνονταν κατά 22% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου στους άντρες και κατά 11% στις γυναίκες.

Τα ευρήματα της μελέτης συνδυαστικά έδειξαν ότι το 16% των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

http://www.onmed.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments