....

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Η ΠΕΠΟΝΙ-ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας κλινικός διαιτολόγος τώρα το καλοκαίρι είναι αν το καρπούζι και το πεπόνι παχαίνουν.
Στο άρθρο της η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου μας πληροφορεί για τις ιδιότητες του κάθε φρούτου.


Καρπούζι: 
Το καρπούζι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή φρούτου που είναι εξαιρετικά δροσιστική χωρίς να μας δίνει πολλές θερμίδες. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C, B6, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες χωρίς να έχει λιπαρά και χοληστερίνη.


Θεωρείται τροφή με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα καθώς αποτελείται από 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη. Για όσους  δυσκολεύονται στην λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών το καρπούζι αποτελεί μια καλή λύση καθώς ενυδατώνει και συμβάλλει στη διούρηση.

Χρειάζεται όμως προσοχή έτσι ώστε η κατανάλωση του να γίνεται κάποια ώρα μετά το κυρίως γεύμα έτσι ώστε να μην προκληθεί δυσπεψία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε υγρά.


Τέλος το καρπούζι είναι σύμμαχος για όσους έχουν δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ
•     100 γρ. καρπούζι έχουν 33 θερμίδες, 7,7 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό
•     Ενέργεια σε kcal: 33
•     Πρωτεΐνη σε γρ: 0,62
•     Υδατάνθρακες σε γρ: 7,7
•     Λιπαρά σε γρ: 0,13
•     Λυκοπένιο σε mcg:4532


Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ
•     100gr  πεπόνι αποδίδει μόνο 35 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90 γρ. Νερό
•     Σάκχαρα ολικά (εκ των οποίων μόνο φρουκτόζη και φυσικά όχι ζάχαρη): 6,6%
•     Καροτίνη (πρόδρομος ουσία της Βιταμίνης Α): 48 μg
•     Μαγνήσιο: 10 mg
•     Βιταμίνη C: 9mg
•     Βιταμίνη Α: 0.19mg
•     Κάλιο: 210 mg
•     Φυτικές ίνες: 0,8g

Σχόλια - Facebook Comments