....

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

 

 

Συγχωνεύονται υπό ένα νέο ενιαίο φορέα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία. Πόσα θα είναι τα νέα σημεία εξυπηρέτησης, τι αλλάζει στις τιμές των πιστοποιητικών

Νέο «καθεστώς» για το Κτηματολόγιο, που περιλαμβάνει τη συγχώνευση των 394 υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, υπό ένα ενιαίο φορέα, αλλά και αυξήσεις σε τιμές για πιστοποιητικά και αντίγραφα, προωθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 Το σχέδιο νόμου προβλέπει τηνδημιουργία ενός ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου» στον οποίο θα ενσωματωθούν-εντός των επόμενων δύο ετών- τα 394 υποθηκοφυλακεία και τα  κτηματολογικά γραφεία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείοτ Περιβάλλοντος, μια Κεντρική Υπηρεσία, 17 κτηματολογικά γραφεία, καθώς και 69 υποκαταστήματα σ’ όλη την Ελλάδα, θα αναλάβουν τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Μάλιστα, προβλέπεται, ότι όλοι οι εργαζόμενοι των υποθηκοφυλακείων, θα απορροφηθούν στις υπηρεσίες του νέου οργανισμού.

Πώς επηρεάζονται οι συναλλαγές των πολιτών

Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή τα 394 υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, είναι προφανές ότι θα σημειωθεί σημαντική συρρίκνωση στα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο, προωθεί πιο «τσιμπημένες» τιμές για σειρά πιστοποιητικών και αντιγράφων.

Ετσι, για παράδειγμα, το κόστος χορήγησης πιστοποιητικού από τα βιβλία, που τώρα ανέρχεται στα 6,50 ευρώ, θα φτάσει στα 9,50. Αύξηση πέντε ευρώ (9,50 από 4,50) προβλέπεται για το αντίγραφο στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματός του.

Επίσης για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ευρώ ή 33 ευρώ αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται αναλογικό τέλος 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος ή του ύψους του μισθώματος, για την εγγραφή των πράξεων αγοραπωλησίας, ανταλλαγής, διανομής, εισφοράς ακινήτου σε εταιρεία, περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας και μίσθωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, δίνεται η δυνατότητα μείωσης των τελών των συναλλαγών.

Σχόλια - Facebook Comments