....

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Έκταση τουλάχιστον 1.500 τμ., περίφραξη με συρμάτινο πλέγμα, ασφαλτόστρωση, γεφυροπλάστιγγα, ανυψωτικό μηχάνημα, πινακίδα με τα στοιχεία του φυσικού προσώπου και τουαλέτα

είναι κάποιοι μόνο από τους πιο αυστηρούς –παρά ποτέ- όρους για τη λειτουργία των κέντρων συγκέντρωσης ροδάκινων και νεκταρινιών, που εισάγει η φετινή εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γελαλής.
Ενδεικτικό της αυστηρότητας των προϋποθέσεων είναι και το γεγονός πως η σχετική εγκύκλιος είναι εξασέλιδη, αντί της δισέλιδης περσινής.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπεται πως τα κέντρα θα πρέπει να καλύπτουν το λιγότερο μια επιφάνεια 1.500 τ.μ., να διαθέτουν μεταλλική περίφραξη και να είναι ασφαλτοστρωμένα.

Στο πλαίσιο διασφάλισης της νομιμότητας θα πρέπει να υπάρχει νόμιμα λειτουργούσα γεφυροπλάστιγγα ή νόμιμη ζυγαριά τουλάχιστον 1 τόνου, ή σε διαφορετική περίπτωση να υπάρχει σύμβαση με γεφυροπλάστιγγα της περιοχής, που θ’ αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικής έγγραφης συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος ορίζει πως η επιχείρηση καλείται να  διαθέτει  ανυψωτικό  μηχάνημα φορτοεκφόρτωσης  με τη σχετική άδεια, αλλά και ειδικός χώρος για έκδοση παραστατικών και τουαλέτα.

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των προϋποθέσεων είναι και το γεγονός πως η σχετική εγκύκλιος είναι εξασέλιδη, αντί της δισέλιδης περσινής.


Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο:

Β. Όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης

Οι όροι λειτουργίας που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να εγκριθούν και να λειτουργούν τα Κέντρα Συγκέντρωσης είναι, οι ακόλουθοι:

1. να καλύπτουν έκταση τουλάχιστον 1.500 τμ

2. να είναι περιφραγμένα τουλάχιστον με συρμάτινο μεταλλικό πλέγμα

3. να είναι ασφαλτοστρωμένα

4. σε περίπτωση προσωρινής αποθήκευσης των παραλαμβανόμενων προϊόντων, ο χώρος να είναι σκιασμένος

5. να υπάρχει νόμιμα λειτουργούσα γεφυροπλάστιγγα ή νόμιμη ζυγαριά τουλάχιστον 1 τόνου, ή σε διαφορετική περίπτωση να υπάρχει σύμβαση με γεφυροπλάστιγγα της περιοχής που ή θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικής έγγραφης συμφωνίας

6. να διαθέτει ανυψωτικό μηχάνημα φορτοεκφόρτωσης αδειοδοτημένο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

7. να υπάρχει πινακίδα με τα στοιχεία του φυσικού προσώπου ή του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου του Κέντρου Συγκέντρωσης και τον Κωδικό του Κέντρου Συγκέντρωσης μόλις αυτός του χορηγηθεί από την EΑΟΚ.

8. να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

9. να υπάρχει τουαλέτα και καθαρό νερό για την διασφάλιση στοιχειώδους ατομικής υγιεινής

10. να οριστεί υπεύθυνος γεωπόνος ΠΕ ή τεχνολόγος γεωπονίας ΤΕ του Κέντρου Συγκέντρωσης, παρουσία του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος των παραλαμβανομένων προϊόντων και ο οποίος φέρει την πρωταρχική ευθύνη για τα οριζόμενα στον Καν. (ΕΚ) αριθ. 852/2004 και στον Καν. (ΕΚ) αριθ. 178/2002.

11. να μην παρακωλύεται η συγκοινωνία από τη λειτουργία του Κέντρου Συγκέντρωσης.

12. να υποβάλλει το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου του Κέντρου Συγκέντρωσης, υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/1986 ότι θα τηρεί και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στην αρμόδια EΑΟΚ, τα στοιχεία του άρθρου 6 της παρούσας.

13. εφόσον παρέχονται μέσα συλλογής των καρπών, αυτά να είναι ακέραια, καθαρά και απαλλαγμένα από χώματα και υπολείμματα καρπών

14. να εφαρμόζουν την περίοδο λειτουργίας, σχέδιο μυοκτονίας, περιμετρικά της εγκατάστασης το οποίο θα επιβλέπεται από τον υπεύθυνο γεωπόνο ΠΕ ή τεχνολόγο γεωπονίας ΤΕ του Κέντρου Συγκέντρωσης.
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο για τη Λειτουργία των Κέντρων Συγκέντρωσης ροδάκινων.pdf

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments