....

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ(VIDEO+PHOTO)

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σήμερα Κυριακή 11-5-2014 στην πόλη της Αριδαίας.

Που πραγματοποίησε η περιφερειακή ενώτητα Πέλλας σε συνεργασία με το Δήμο Αριδαίας.

Αρχικά το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Νικάνδρου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 θυμάτων του Πόντου.

Στην συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε με εμφατικό τρόπο για το ιστορικό της γενοκτονίας.

Στην εκκλησία και στο μνημείο χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Ιωήλ.

Ακολούθησε τελετή Μνημοσύνης, στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στο κέντρο της πόλης όπου ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνος Ποργιαζίδης ανάγνωσε ψήφισμα όλων των Ποντιακών Σωματείων της Π.Ε. Πέλλας. Έπειτα, οι κ.κ. Ιωάννης Καϊλάρης και  Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλαν ποιήματα δίνοντας το στίγμα της ημέρας, μάλιστα και στην ποντιακή διάλεκτο. Συγκινητική ήταν επίσης, η παρουσία και η απαγγελία ποιήματος του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη ο οποίος έδωσε το έναυσμα για τον πυρρίχιο χορό που χόρεψαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών φορέων κατέθεσαν στεφάνι στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεχωριστή «νότα» στην εκδήλωση έδωσε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών τα μέλη της οποίας τραγούδησαν τρία παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια συνοδευόμενοι από μουσικούς που έπαιξαν λύρα και υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κ. Μαίρη Αντωνιάδου.

Η εκδήλωση έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments