....

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΙΝΙ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Τη δυνατότητα να αναβαθµίσουν τις αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις ή να πραγµατοποιήσουν την πρώτη τους εγκατάσταση, δίνει το υποµέτρο 6.3

«Μικρές γεωργικές εκµεταλλεύσεις» του νέου ΠΑΑ, σε ενδιαφερόµενους που είτε δεν πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών (π.χ. ελάχιστη απαιτούµενη έκταση), είτε λόγω έλλειψη κεφαλαίων δεν µπορούν να ενισχυθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Το πριµ που θα προσφέρει το τετραετές αυτό πρόγραµµα ανέρχεται στα 15.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, ανά δικαιούχο.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, το πριµ που προσφέρει το 4ετές αυτό πρόγραµµα ανέρχεται στα 15.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, ανά δικαιούχο, και δικαίωµα συµµετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα έως 50 ετών που κατέχουν γεωργικές εκµεταλλεύσεις, µε µέγεθος δυναµικότητας σε όρους απασχόλησης µέχρι 0,49 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (1 ΜΑΕ = 1.750 ώρες ετησίως), σε δηµοτικά διαµερίσµατα των αγροτικών περιοχών έως 30.000 κατοίκους.

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Μέτρου «Μικρά Σχέδια Βελτίωσης» του προηγούµενου ΠΑΑ, χωρίς όµως να περιορίζεται στην αγορά αιγοπροβατοτροφικού εξοπλισµού, έχοντας διευρυµένο ρόλο, καθώς καλύπτει δαπάνες όπως την απόκτηση γης, αγορά ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, απόκτηση εξοπλισµού, κάλυψη της ιδίας συµµετοχή σε χρηµατοδοτικά εργαλεία ή άλλα επενδυτικά σχέδια και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών όπως πχ. µισθολογικό κόστος.

Όσον αφορά την τελική καταβολή της 2ης δόσης, εδώ τα κριτήρια είναι πιο «ελαστικά» από το µέτρο των Νέων Αγροτών, καθώς ο δικαιούχος απαιτείται να έχει αυξήσει κατά 40% τις ΜΑΕ, χωρίς να θέτει το πλαφόν της 1 ΜΑΕ συν 20% που αφορά το πριµ πρώτης εγκατάστασης.

 

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments