....

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΥΛΟΥ

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης υποχρεούνται μέχρι τις 31 Μαρτίου

2015 να λάβουν την απαραίτητη άδεια, με υποβολή σχετικής αίτησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.

Περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται οικοδομική αδεία ή απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση.

Να σημειωθεί ότι η αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων διέπεται πλέον από τις διατάξεις του ν. 4056/2012 και στο πλαίσιο αυτό λήγει η προθεσμία για την άδεια εγκατάστασης χωρίς πρόστιμο σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο προϋποθέτει τον έλεγχο και την τήρηση των γενικών και ειδικών όρων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με:

1. την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

2. την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων

3. την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

4. την μέθοδο κατασκευής των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την ιδιοκτησία και τις νόμιμες χρήσεις γης

5. την προστασία των δασών.

Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:

I. Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012).

II. Κατηγορία δεύτερη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.

ΙΙΙ. Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.

Περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012) ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή δήλωση αυθαιρέτου.

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης υποχρεούνται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 να λάβουν άδεια εγκατάστασης με υποβολή σχετικής αίτησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας οι κάτοχοι των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν αδειοδοτηθεί κινδυνεύουν με επιβολή Διοικητικών και Οικονομικών Κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments