....

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΝΕΟΥΣ» ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Μείωση της σύνταξής τους κατά 60% θα πρέπει να αποδεχτούν όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 13 Μαϊου 2016 και παράλληλα δηλώνουν εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς να είναι αγρότες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για το εισόδημα αυτό θα χρειάζεται εφεξής να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές. Τα παραπάνω προκύπτουν ως ερμηνεία εγκυκλίου που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας και η οποία ορίζει ξεκάθαρα μόνο το ποιοι εξαιρούνται από τη μείωση της σύνταξης και από την επιβολή εισφορών.

Ειδικότερα η εγκύκλιος επισημαίνει ότι δεν θα υπόκεινται σε μείωση της σύνταξης όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί έως τις 12 Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό. Το μέτρο αυτό ισχύει για συνταξιούχους από όλα τα Ταμεία, πλην ΟΓΑ.

Αυτό όμως σημαίνει ότι από την παραπάνω ημερομηνία και μετά πως όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται και δηλώνουν στην εφορία εισόδημα από χρήση αγροτικής γης, χωρίς οι ίδιοι να είναι αγρότες, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου που ορίζει ότι η σύνταξή τους περικόπτεται κατά 60%. Επίσης το ίδιο ισχύει και με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσους θα βρίσκονται στο εξής στην ίδια  θέση.

Αντίστοιχα στην ίδια εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι θα επιστραφούν εισφορές σε όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1950 και εντός του 2017 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να έχουν καταβάλει εισφορές σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments