....

ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και την εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 230 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Π.Σ. με 68, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 52 και το Κ.Κ.Ε. με 31 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Κίνημα Αλλαγής με 27, η Ελληνική Λύση με 16, και το ΜέΡΑ25 με τους Ανεξάρτητους με 18.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 130 Ερωτήσεις, 68 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

 

Δευτέρα 27.6.2022

Νέα ΔημοκρατίαΒελτιωτικές ρυθμίσεις στις διατάξεις μετεγγραφής φοιτητών

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής της Ν.Δ., Καλλιάνος Ιωάννης, στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την βελτίωση των προβλέψεων μετεγγραφής των φοιτητών. Στο κείμενό της αναγνωρίζει ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την επίτευξη μετεγγραφής αποτελούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χορηγούνται μόρια βάσει κοινωνικών κριτηρίων, ενδεικτικά, στις τρίτεκνες και πολυμελείς οικογένειες. Διερωτάται, λοιπόν, ο βουλευτής αν υπάρχει μέριμνα με βάση τα κοινωνικά κριτήρια για τις μονογονεϊκές οικογένειες ή για τους φοιτητές που βρίσκονται σε κάποιου τύπου έγγαμο βίο.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25Παράνομες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των ταχυδιανομών-deliveries

Ο βουλευτής Αρσένης Κρίτων-Ηλίας, ρωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των ταχυδιανομέων. Η πανδημία προκάλεσε έξαρση στο διαδικτυακό εμπόριο, την στιγμή που οι συνθήκες εργασίας τους έχουν παραμείνει ίδιες. Παρατηρεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τα μέτρα και τον εξοπλισμό για την ασφάλεια των ταχυμεταφορέων-deliveries. Οι εταιρείες απο την άλλη δεδομένης της ασάφειας δεν εφοδιάζουν τους εργαζομένους με τα απαραίτητα για την ασφάλεια τους. Στην ερώτηση που απευθύνει ο βουλευτής ρωτά αν υπάρχουν προβλέψεις για την ασφαλέστερη εργασία των ταχυδιανομέων και γιατί οι εταιρείες ταχυδιανομών δεν φροντίζουν για την οδική ασφάλεια των εργαζομένων τους. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Να αποδοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς της ποικιλίας κλημεντίνης τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης, που παρακρατήθηκαν λόγω συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και να ενταχθούν στους δικαιούχους και όσοι παραγωγοί άδικα αποκλείστηκαν.

Ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γκόκας Χρήστος, τους Υπουργούς Γεωργαντά Γεώργιο και Σταϊκούρα Χρήστο για την απόδοση κρατικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς κλημεντίνης και ζητά να ενταχθούν στους δικαιούχους όσοι δεν συμπεριλήφθηκαν, αδίκως. Σύμφωνα με τον βουλευτή οι αγρότες επί μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττωνται απο «καταστροφές», ακραίες καιρικές συνθήκες, Covid-19, ενεργειακή κρίση και άνοδος τιμών. Οι αποζημιώσεις για τον περσινό χειμώνα ήταν ανεπαρκείς. Επικρίνει την κυβέρνηση ότι ενώ θεσμοθέτησε ένα σύστημα κρατικής ενίσχυσης, τα ποσά που εν τέλει χορηγήθηκαν στους δικαιούχους δεν ήταν τα προβλεπόμενα, ενώ παρατηρεί τον άδικο αποκλεισμό διακιούχων είτε λόγω θανάτου είτε λόγω παράλειψης κωδικών προϊόντων. Ζητά, λοιπόν, απο τους υπουργούς να προβούν σε επιστροφή των παρακρατημένων χρημάτων απο την κρατική ενίσχυση, να διορθώσουν τις παραλείψεις ατόμων στην κατηγορία των δικαιούχων, ενώ ζητά να μάθει τις προβλέψεις ενίσχυσης των παραγωγών και συγκεκριμένα της Άρτας (ακαρπία περιοχής άνοιξη 2021). 

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τρίτη 28.6.2022

ΜέΡΑ25: Τεράστια οργανικά κενά εκπαιδευτικών καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες της χώρας

Ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, στην Υπουργό, Νίκη Κεραμέως, για τα οργανικά κενά στους εκπαιδευτικούς. Στο κείμενό της, διαπιστώνει τη δυσαναλογία συνταξιοδοτήσεων - προσλήψεων, με τις πρώτες να είναι οριακά διπλάσιες, δημιουργώντας ελλείμματα στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ρωτά την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ποιες ενέργειες προτίθεται να πάρει για να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν χωρίς κωλύματα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Οι δείκτες επιπέδου τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αδαμοπούλου Αγγελική, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τον δείκτη τιμών της Ελλάδας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αναφέρει μια σειρά από δεδομένα της Eurostat, αναφορικά με την κοστολόγηση των αγαθών - υπηρεσιών που διακινούνται στις χώρες της Ευρώπης και σημειώνει, ότι στις κατηγορίες των τροφίμων και των επικοινωνιών, η υπέρβαση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τιμών είναι αρκετά μεγάλη. Διερωτάται, λοιπόν, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αύξηση των τιμών στις κατηγορίες αυτές, λαμβάνοντας υπόψιν την χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τετάρτη 29.6.2022

Ελληνική Λύση: Διακοπή της υδροδότησης από την "ΕΥΔΑΠ" σε οικογένειες που χρωστούν 100 ευρώ στον λογαριασμό ύδρευσης

Οι βουλευτές Βελόπουλος Κυριάκος, και Μυλωνάκης Αντώνιος, απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μάκη Βορίδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, αναφορικά με την διακοπή υδροδότησης από μέρους της "ΕΥΔΑΠ" σε όσες οικογένειες έχουν απλήρωτες οφειλές άνω των 100 ευρώ. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι τουλάχιστον απάνθρωπη, δεδομένης της κρίσιμης για τα οικονομικά των Ελλήνων εποχής.». Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς αν ισχύει η πληροφορία περί διακοπής της ύδρευσης στα νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100 ευρώ και αν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα καταπολέμησης της τακτικής αυτής, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Με ποια κριτήρια εγκρίθηκε από την ΕΕ η χρήση ως εμπορικού σήματος της λέξης "Turkaegean" - Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί

Πενηντατέσσερις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τουρισμού και Οικονομικών, Γεωργιάδη Άδωνι, Κικίλια Βασίλειο και Δένδια Νίκο, αντίστοιχα, τους λόγους που η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να χρησιμοποιεί την λέξη "Turkaegean" ως εμπορικό σύμβολο, ενώ ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Τονίζουν μάλιστα ότι «η Τουρκία είχε καταθέσει σχετικό αίτημα και στις ΗΠΑ, η οποία όμως το απέρριψε, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές.». Υπογραμμίζουν ότι, η χρήση αυτής της ονομασίας από την Τουρκία στοχεύει στο να πλήξει τα ελληνικά εμπορικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ζητούν από τους Υπουργούς να τους πληροφορήσουν, τόσο για το εάν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εντός Ελλάδας για την αλλαγή αυτή, όσο και για το τι ενέργειες έκανε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας. Τέλος, διερωτούνται αν υπήρξαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση στην τουρκική αυτή πρόταση, ή αν σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την Πολιτεία. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Πέμπτη 30.6.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πιθανότητα χρηματοδότησης της "Ελληνικός Χρυσός" από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ

Τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, σχετικά με την πιθανότητα χρηματοδότησης ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ της "Ελληνικός Χρυσός" από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, να αιτείται την παραπάνω χρηματοδότηση, παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αρνητικές οικονομικές χρήσεις. Προσθέτουν ακόμη ότι είναι σκανδαλώδες να χρηματοδοτείται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μια εταιρεία που συστηματικά και επιβεβαιωμένα με δικαστικές αποφάσεις, επιδεικνύει μη συμμόρφωση σε υποχρεώσεις που συμβατικά αναλαμβάνει. Ρωτούν, λοιπόν, αν έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν οι Υπουργοί σκοπεύουν να διαθέσουν τα ποσά στην εν λόγω εταιρεία με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Επιβεβλημένη για ένα κράτος δικαίου η λύση του χρόνιου ζητήματος των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Καλλιάνος, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το ζήτημα των επιτυχόντων εκπαιδευτικών σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό είναι διαχρονικό και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, καθώς ένα μέρος των εκπαιδευτικών δε συμπεριλαμβάνεται στους διορισμούς, ακόμα και από τον πρώτο διαγωνισμό του 1998. Διερωτάται, λοιπόν, τι προτίθεται να πράξει η Υπουργός, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ων εκπαιδευτικών που έχουν επιτύχει σε διαγωνισμούς πρόσληψης και στη συνέχεια δε διορίστηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Παρασκευή 01.6.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Μηνυτήρια αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά συνδικαλιστών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Φίλης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά της, με την οποία ζητά τις ποινικές διώξεις φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όπως αναφέρει, ο λόγος της στοχοποίησης των φοιτητών είναι η συνδικαλιστική τους ιδιότητα, καθώς παρά την κατευναστική ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Υπουργείο επιχείρησε, μέσω σχετικών δημοσιευμάτων, να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να κλιμακώσει εκ νέου το ζήτημα. Προσθέτει ακόμη ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή εκδικητική ενέργεια απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης, ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικής οργάνωσης. Ρωτάει, στη συνέχεια, την Υπουργό ποιο θα είναι το παιδαγωγικό αποτύπωμα της πράξης της, σε περίπτωση που καταδικαστούν τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, όπως επίσης και αν σκοπεύει να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες που θα προκύψουν, αλλά και λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments