....

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΟ «NOOR ONE»

 

Η πρώτη φορά ύστερα από 3 χρόνια που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Εφετών εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή, για τραπεζικά εμβάσματα για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης. ● Ο εισαγγελέας παραγγέλνει τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για εννιά ανακριτικές πράξεις και ουσιαστικά ζητεί να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο.

 

 


Δεν έχει ξεμπερδέψει με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Στον ανακριτή επιστρέφει με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου η δικογραφία για το ναρκόπλοιο, με κατηγορούμενους τον εφοπλιστή και τρεις συνεργάτες του, τον πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας Capital, Νικόλαο Συντυχάκη, τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες της μεταφοράς των ναρκωτικών. Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητά δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Οικονομική Αστυνομία.

Επιπλέον, ο ίδιος παραγγέλνει τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για εννιά ανακριτικές πράξεις και ουσιαστικά ζητεί να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της ανάκρισης από τον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος είχε περατώσει τη διαδικασία με την έκδοση τυπικών κλήσεων.

Η δίωξη και η διαπόμπευση

Yπενθυμίζεται πως η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, μια δικαστικό που κατασυκοφαντήθηκε επί χρόνια από φιλικά ΜΜΕ του εφοπλιστή και από βουλευτές («Εφ.Συν.», 12.6.2018, «Η διαπόμπευση μιας δικαστικού»), ενώ είχε ζητήσει και η ίδια προστασία από τον τότε υπουργό Προ.Πο., μετά από μια σειρά παράξενων κινήσεων γύρω από το σπίτι της.

Για την υπόθεση είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος των τεσσάρων ατόμων για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, της διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες. Τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών στο Ντουμπάι, που πιθανώς σχετίζονται με την υπόθεση, φέρεται να είχε δώσει σε πρότερο χρόνο στην εισαγγελέα Τζίβα ο καταδικασμένος (18 έτη κάθειρξης) επιχειρηματίας Μ. Γιαννουσάκης.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΊΤΑΣ

Tι ζητά ο εισαγγελέας

Ανάμεσα στις συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις που ζητά με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς ο εισαγγελέας Εφετών Τσορμπατζόγλου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

● Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορουμένων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες, οι οποίες να περατωθούν.

● Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία, για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών (σ.σ. τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ) από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. έχει δύο Ελληνες στο Δ.Σ. της) προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Μάλιστα, ζητείται να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οιανδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

● Nα ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security, για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη, με την επωνυμία «Capital Ship Management Corp», στο πλαίσιο της εισόδου της επιχείρησής του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

● Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, επικεφαλής της ομάδας των λιμενικών που έπιασαν το φορτίο και έκαναν τις συλλήψεις.

● Να διερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

● Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν η εταιρεία Capital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy, συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές.

Αιχμές

Σημειώνεται πως σε αναφορά του στον, καταδικασμένο πρωτόδικα αλλά αθώο σε δεύτερο βαθμό («με ελαχιστότατες αμφιβολίες») Αιμ. Κοτσώνη (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός), ο εισαγγελέας επισημαίνει πως ο Κοτσώνης, έμπορος αυτοκινήτων, ανέπτυξε γρήγορα τις δραστηριότητές του στον Περσικό Κόλπο και πέτυχε ο πετρελαϊκός κολοσσός Horizon να χρησιμοποιήσει το «Noor One» του Γιαννουσάκη. Ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτάται αν κάποιος μεγαλοσχήμων της παγκόσμιας ναυτιλίας εγγυήθηκε ή υποστήριξε τη δράση του Κοτσώνη και την προώθηση του Γιαννουσάκη.

Τι θα κάνει ο ανακριτής;

Μετά το έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση, Ι. Πετρόπουλο, ο οποίος πάντως δεν είχε διερευνήσει τα παραπάνω ζητήματα.

Ο ίδιος είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσής του από την υπόθεση για «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας», καθώς ο πατέρας του, πρώην αθλητικός εισαγγελέας, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ως προσκείμενος στον Ολυμπιακό. Το αίτημα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Παράλληλα από τον περασμένο Νοέμβριο έχει γίνει δεκτό από τον Αρειο Πάγο το αίτημά του για μετάθεση, χωρίς αυτή να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments