....

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ «Δ.Ε.» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

Αλληλεγγύη- Νεολαία - Τουρισμός-  Δημοτικές & Τοπικές Κοινότητες

- Σημεία του προγράμματος για την περίοδο 2014-2019

 

 

Στους τομείς Αλληλεγγύη- Νεολαία - Τουρισμός-  Δημοτικές & Τοπικές Κοινότητες θα δώσει προτεραιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας Νίκος Παπανικολάου και η παράταξη «Δημοτική Ενότητα» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν η αλλαγή σελίδας στον δήμο Πέλλας θα  σηματοδοτήσει το ξεκίνημα της νέας εποχής για την πενταετία 2014-2019.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αυτή την περίοδο, που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθύτατη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται, που τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα - αυτοί δηλαδή που έχουν τη μικρότερη ευθύνη - πληρώνουν βαρύ τίμημα από τα άδικα μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης που μας επέβαλαν οι εταίροι μας, η αλλαγή σε πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Θέλουμε και θα έχουμε ένα Δήμο με κοινωνικές ευαισθησίες, αλληλεγγύη, πολέμιο της φτώχειας, της κοινωνικής αδικίας και της ανεργίας. Συμπαραστάτη και συμμέτοχο στα κοινωνικά προβλήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ένα Δήμο που θα σκορπά ανακούφιση, αγάπη και θα αποτελεί στήριγμα για τον πολίτη.

Ένας πολύ σημαντικός άξονας στον οποίο θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια είναι αυτός της μέριμνας και υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των δημοτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά και αλλεπάλληλα πλήγματα στον περιορισμένο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, -ένα φαινόμενο βέβαια γενικευμένο στη χώρα μας.

Πρωτεύοντας στόχος για εμάς είναι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της φτώχειας όχι ως φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη αλλά ως υποχρέωση αλληλέγγυας συμπεριφοράς απέναντι στους δημότες που το έχουν ανάγκη.  

Μελετούμε και προχωρούμε στη δημιουργία ολοκληρωμένου και καλά οργανωμένου δικτύου  προστασίας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Σύλλογοι, η Εκκλησία και αυτό-οργανωμένες κινήσεις πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί  στο πλαίσιο αυτό θα είναι οι συνοδοιπόροι μας στην προσπάθειά μας.

Με στόχο την ορθολογικότερη λειτουργία, ενίσχυση και αξιοποίηση των υπαρχουσών δημοτικών δομών –αλλά και άλλων φορέων που λειτουργούν δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Πέλλας δημιουργούμε γραφείο διαμεσολάβησης ως το συντονιστικό αλλά και παρεμβατικό φορέα στον τομέα κοινωνικής υποστήριξης των δημοτών που την έχουν ανάγκη. 

Προχωρούμε στην χορήγηση Κάρτας Αλληλεγγύης από το γραφείο Διαμεσολάβησης σε όσους είναι δικαιούχοι προκειμένου να κάνουν χρήση των δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες που παρέχονται από: κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο και οδοντιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό εστιατόριο, ενισχυτική διδασκαλία – φροντιστήριο, νομική υποστήριξη.

Παράλληλα:

• Κάνουμε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής των δημοτικών επιβαρύνσεων, για δίκαιη κατανομή των βαρών και οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.

• Επεκτείνουμε τις δομές στήριξης με τα κοινωνικά προγράμματα («Βοήθεια στο Σπίτι»), με πρόταση στελέχωσης νέων ειδικοτήτων και επέκτασης σε κάθε γωνιά του δήμου Πέλλας.

• Δημιουργούμε Δημοτική Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής για την εξυπηρέτηση ατόμων σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης.

• Ενισχύουμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό Οικογένειας, ενημερώνοντας άτομα και οικογένειες που επιθυμούν κοινωνική στήριξη και ψυχολογική βοήθεια.

• Εντατικοποιούμε και ενισχύουμε το προγράμματα ενημέρωσης σε άμεση επαφή με το ΚΕΘΕΑ, για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

• Επεκτείνουμε την δράση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με παράλληλη δημιουργία νέων παραρτημάτων.

• Ενισχύουμε την αστική συγκοινωνία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του νέου δήμου Πέλλας.

• Ενισχύουμε και επεκτείνουμε την προσπάθεια δημιουργίας Τράπεζας αίματος στο δήμο με παράλληλη ενημέρωση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

• Βελτιώνουμε τις υποδομές παιδικής μέριμνας - παιδικούς σταθμούς.

• Διευρύνουμε τις λειτουργίες του γραφείου Υποστηρικτικών Υπηρεσιών με παροχή πληροφοριών επαγγελματικού προσανατολισμού, με ακριβή καταγραφή των ανέργων του δήμου και ενημέρωσή τους για τις ανάγκες της αγοράς.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

• Δημιουργούμε δίκτυο εθελοντισμού με την ενεργή συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής και των φορέων της περιοχής. Για εμάς ο εθελοντισμός είναι συνδεδεμένος με τρία βασικά χαρακτηριστικά την κοινωνική συμμετοχή, την αλληλεγγύη, την απόκτηση εμπειριών. Θεωρούμε απαραίτητο συστατικό της τοπικής ζωής και δραστηριότητας την εθελοντική προσφορά ατόμων και φορέων σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. 

• Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα εθελοντικής προσφοράς τόσο σε θέματα κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, όσο και σε θέματα περιβαλλοντικής, καλλιτεχνικής και φιλοζωικής δραστηριότητας. Οι φορείς, οι σύλλογοι, η Εκκλησία, οργανώσεις πολιτών είναι ένα ζωντανό και δυνατό τμήμα εθελούσιας προσφοράς και αυτό εμείς θα το αναδείξουμε.

• Υποστηρίζουμε και προχωρούμε τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της περιοχής μας διότι η κοινωνία των πολιτών επιθυμούμε να είναι παρούσα και δυναμική.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός στο δήμο Πέλλας μπορεί να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο τόπος μας με σημαντική ιστορική κληρονομιά, πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, μα και περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, μπορεί να αποτελέσει σημείο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού.

• Σε συνεργασία με κρατικούς φορείς εντάσσουμε σε ενιαία «τουριστικά πακέτα» το Γαζί Εβρενός στα Γιαννιτσά, τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Πέλλας, ενισχύοντας την -μειωμένη σήμερα- επισκεψιμότητά του.

• Δημιουργούμε Κέντρο Υποδοχής επισκεπτών και ψηφιακή απεικόνιση της Ιστορικής διαδρομής του Μ. Αλεξάνδρου.

• Προωθούμε άμεσα εναλλακτικές μορφές τουρισμού αξιοποιώντας τις δυνατότητες του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

• Ενισχύουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας στην παρόχθια περιοχή του Λουδία και στον ορεινό όγκο του Πάικου.

• Συνεχίζουμε το έργο αναστύλωσης και ανάδειξης των ιστορικών και εκκλησιαστικών μνημείων του δήμου και προβάλλουμε την ιστορία του τόπου.

• Αξιοποιούμε τουριστικά το δασικό οικοσύστημα του Πάικου και του υδροβιότοπου του Λουδία, προωθώντας διαδημοτικές και διακρατικές συνεργασίες στα πλαίσια νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

• Αναπτύσσουμε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής και επενδύουμε στον συνεδριακό και θεματικό τουρισμό.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Για κάθε κοινωνία οι νέοι και οι νέες είναι το πλέον ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της. Καμιά πολιτική δεν ασκείται χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της.

Ο Δήμος που εμείς θέλουμε πρέπει να είναι ένας Δήμος που θα μπορεί να ακούσει τους νέους ανθρώπους και γιατί όχι να συν-διαμορφώσει μαζί τους πολιτικές που τους αφορούν άμεσα.

• Αναβάθμιση της λειτουργίας του «Τοπικού Συμβουλίου Νέων», που σήμερα είναι ένας θεσμός διακοσμητικός, σε έναν χώρο διαλόγου, ζωντανό και δραστήριο, ανοιχτό σε όλους τους νέους μακριά από εναγκαλισμούς κομματικών οργάνων.

• Συστηματική και οργανωμένη συνεργασία της δημοτικής αρχής με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον ΟΑΕΔ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μας, τα σχολεία αλλά και με φορείς και ομάδες πολιτών της πόλης μας που δραστηριοποιούνται πάνω σε νεανικά θέματα είναι αναγκαία όσο ποτέ.

• Δημιουργούμε Κέντρο Νεότητας, το οποίο θα είναι ένας χώρος ανοιχτός προς τους νέους, στις ιδέες τους, στις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά τους. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην πρόληψη με την έννοια ότι εκπροσωπεί έναν θεσμό της μη τυπικής εκπαίδευσης στον οποίο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν,  να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους και να κερδίζουν οφέλη για την μετέπειτα ατομική και κοινωνική τους εξέλιξη, που θα τους καθιστούν ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας

Δημιουργούμε Κέντρο Σταδιοδρομίας νέων σε διασύνδεση με παρόμοια άλλων φορέων (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.λπ.).

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου Πέλλας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωσή των τοπικών κοινωνιών του. Τα Γιαννιτσά, οι πόλεις και τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κρύας Βρύσης, Πέλλας, Κύρρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, χωρίς τους περιορισμούς των διοικητικών ορίων του παρελθόντος, με ενιαία διακυβέρνηση σε θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ύδρευσης, αποχέτευσης, συγκοινωνιών κ.α διαμορφώνουν, στο σύνολό του, τον Δήμο Πέλλας.

Τα χωριά μας, δηλαδή οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες που ολοκληρώνουν και ισχυροποιούν την ιστορική ταυτότητα του Δήμου μας, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την ιστορικότητα, τα χαρακτηριστικά και την αυτονομία τους.

Δεσμευόμαστε:

Για τη διατήρηση των “κεκτημένων” σε όλες τις τοπικές & δημοτικές κοινότητες, όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική παροχής υπηρεσιών (π.χ. τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, …) και υπηρεσιών σε ευπαθή άτομα.

Για τη διατήρηση και την ίδρυση, όπου δεν υπάρχει, στελεχωμένου γραφείου τοπικής ή δημοτικής κοινότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε δημότη στο τοπικό του διαμέρισμα.

Για τη η σύσταση Ειδικού Γραφείου με σκοπό την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες του Δήμου και “Βοήθειας στο σπίτι” με τη θέσπιση του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση ανήμπορων κατοίκων με αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών.

Για την καθιέρωση τοπικών κέντρων ανάπτυξης και συμβουλευτικής υποστήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.

Για την ολοκληρωτική αλλαγή στη λήψη των αποφάσεων με σκοπό να φέρουμε τη γειτονιά στο επίκεντρο και το σεβασμό στα αναβαθμισμένα τοπικά και δημοτικά συμβούλια.

Για την ισότιμη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ανάγκη καθεμιάς τοπικής και δημοτικής κοινότητας.

Για τη δίκαια και αμερόληπτη κατανομή των δημοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις ανάγκες και τον πληθυσμό κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.

Για την ψηφιακή ενοποίηση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και την ολοκλήρωση της Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής που ξεκινήσαμε το 2007 και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε.

Για τη χάραξη νέας κοινωνικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για επαγγελματική αποκατάσταση πολιτών με ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Αλλάζουμε σελίδα. Ξημερώνει η νέα εποχή για έναν

Δήμο Πέλλας Ενωμένο και Ισχυρό!

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments