....

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ 81η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ. ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ [ΦΩΤΟ]

 

 

   Με αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης κι υπερηφάνειας ο Δήμος Σκύδρας τίμησε την ογδοηκοστή πρώτη επέτειο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, την Πέμπτη  28 Οκτωβρίου 2021, σ΄ολη την επικράτεια του Δήμου.

   Από το πρωί ήχησαν χαρμόσυνα οι  καμπάνες προσκαλώντας τους πιστούς στις εκκλησίες. Στην πόλη της Σκύδρας  η Δημοτική Φιλαρμονική έδωσε το δικό της παλμό παιανίζοντας στους κεντρικούς δρόμους. Η πανηγυρική θεία λειτουργία και η δοξολογία τελέστηκαν από τον Ιερέα της Εκκλησίας του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου  Στεφάνου, Αρχιμανδρίτη πατέρα Αντώνιο Κορέστη.  Για το  ιστορικό και για τη σημασία της επετείου μίλησε  ο Υποδιευθυντής του Γυμνασίου  Σκύδρας Σταύρος Καραβίτης.

   Στη συνέχεια, στο Ηρώο της πόλης, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση των στεφανιών, η τήρηση της σιγής του ενός λεπτού  και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

   Δυστυχώς, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις των σχολείων και των συλλόγων.

   Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αξιωματικός της 2ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης (ΜΧ) Σταύρος Αναγνώστου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρος Λίτσνης , ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας, Επιπυραγός Γιάννης Σολομωνίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,  ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δημήτριος Κούλης,  εκπαιδευτικοί - μαθητές,  εκπρόσωποι συλλόγων - σωματείων και δημότες.

    Στην Καλή, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας, το Δήμο εκπροσώπησε  η Αντιδήμαρχος  Ιωάννα Βέργου με την παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Γιάννη Μαρτζίκου.  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Καλής Ελπίδα Αποστολίδου .

  

   Στο μήνυμά της για την εθνική επέτειο του 1940 η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:

   Σήμερα τιμάμε και δοξάζουμε ένα κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Ένα γεγονός που έμελλε να χαράξει καθοριστικά την πορεία της χώρας μας, της Ευρώπης αλλά κι όλου του κόσμου.

Σαν σήμερα, πριν από ογδόντα ένα χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το μεγάλο «ΟΧΙ» στον επίδοξο Ιταλό κατακτητή ανοίγοντας το δρόμο για την ηρωική εποποιία του 1940.

Το ιστορικό «ΟΧΙ» του 1940 ήταν το νέο, σύγχρονο και με συνέπεια εκφρασμένο «Μολών λαβέ». Η Ελλάδα αρνούμενη την υποταγή της στην ιμπεριαλιστική Ιταλία και στις ναζιστικές δυνάμεις του Άξονα απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο κι απόλυτο τρόπο την πίστη της στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία και στην προάσπιση των  κυριαρχικών της δικαιωμάτων με κάθε μέσο και θυσία.

   Σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός με μπροστάρη τον χαλύβδινο Ελληνικό Στρατό αναχαίτισαν, συνέτριψαν και υποχρέωσαν σε οπισθοχώρηση και φυγή τις εχθρικές δυνάμεις στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας δίνοντας ένα τρανταχτό παράδειγμα πατριωτισμού κι αντίστασης αλλά ταυτόχρονα ελπίδας κι αισιοδοξίας στους σκλαβωμένους ή στους αντιστεκόμενους λαούς της Ευρώπης.

   Εάν η πατρίδα μας σήμερα, όπως και μεγάλο μέρος της υφηλίου απολαμβάνουν τ΄αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας τ΄ οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων. Κι αυτό βεβαίως το έχουν παραδεχθεί και το έχουν αναγνωρίσει όλες οι συμμαχικές δυνάμεις.

Σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί με πίστη και συνέπεια να υπερασπίζεται με σθένος και παρρησία τις πανανθρώπινες, οικουμενικές αξίες, τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και ν΄ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν απέναντι στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και δίκαιο.

   Σήμερα η χώρα μας απέναντι στην πρόκληση, στην ένταση, στο οξυμένο κι εχθρικό περιβάλλον, που καλλιεργείται μεθοδευμένα από τον οθωμανικό αυταρχισμό και μαξιμαλισμό, ορθώνει ανάστημα κι αναπτύσσει δεσμούς και συνεργασίες για τη διασφάλιση και την προαγωγή της ειρήνης, της ομαλότητας, της αμοιβαιότητας, της δημοκρατίας και της ευημερίας όλων των λαών.       

   Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας ευχαριστώ ολόθερμα την Εκκλησία μας, όλες τις αρχές, την εκπαιδευτική μας κοινότητα, τους συλλόγους,  τη φιλαρμονική μας, τους συντελεστές των εκδηλώσεων σ΄όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας κι όλους τους συνδημότες  μας.

   Τιμή, δόξα κι ευγνωμοσύνη στους ήρωες της εποποιίας του 1940. Με τη δέσμευση ότι θα διαφυλάττουμε και θα υπερασπιζόμαστε τη βαριά πατριωτική παρακαταθήκη του «ΟΧΙ» εύχομαι σ΄όλους χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με υγεία, αλληλοσεβασμό, αισιοδοξία κι ευημερία!

DSC-0002 DSC-0005 DSC-0006 DSC-0007 DSC-0008 DSC-0009 DSC-0010 DSC-0011 DSC-0012 DSC-0013 DSC-0014 DSC-0015 DSC-0016 DSC-0017 DSC-0018 DSC-0020 DSC-0021 DSC-0025 DSC-1033 DSC-1036 DSC-1037 DSC-1040 DSC-1041 DSC-1042 DSC-1043

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments