....

Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΡΥΦΑ ΜΕΣΩ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΤΟΝ «ΦΥΓΑΔΕΥΣΕ» ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο… ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΌΡΜΠΑΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, διέφυγε από τη χώρα με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία - μετά την επίσημη διάψευση από την Ουγγαρία οποιασδήποτε ανάμιξης - «Eισήλθε, χωρίς αμφιβολία, παράνομα στην Αλβανία».

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Γκρούεφσκι εισήλθε στη χώρα στις 11 Νοεμβρίου «και εγκατέλειψε το Μαυροβούνιο την ίδια ημέρα», με την επισήμανση ότι τηρήθηκαν «πλήρως οι νομικές διαδικασίες στην περίπτωση αυτή».

Αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ, όπου ζήτησε άσυλο.

Νωρίτερα την Πέμπτη (15/11), η ουγγρική κυβέρνηση είχε αρνηθεί επισήμως ότι παρείχε ενεργό συνδρομή στη διαφυγή του πρώην Πρωθυπουργού των Σκοπίων. «Οι ουγγρικές κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με την έξοδό του από την επικράτεια της χώρας του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γραφείου του Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Αλβανία.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ, ο Γκρούεφσκι φιλοξενείται ως VIP στην έπαυλη του Όρμπαν.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σύμπλευση Όρμπαν - Γκρούεφσκι σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων η αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών και οι καταγγελίες κατά του δισεκατομμυριούχου Σόρος.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα «εξετάσει το αίτημα ασύλου του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων ως αποκλειστικά νομικό ζήτημα».

Το κυβερνών Fidesz (στην ομάδα του ΕΛΚ) δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Γκρούεφσκι «διώκεται και απειλείται από μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία σαφώς έχει την υποστήριξη του Τζ. Σόρος».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε, από την πλευρά του, την Ουγγαρία να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική, το διεθνές δίκαιο» και να μην παράσχει «καταφύγιο σε εγκληματίες».

Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι το διαβατήριο του Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί και θεωρείται πως ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την ταυτότητά του.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην παράσχει προστασία στον Γκρούεφσκι. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων θα πρέπει να λογοδοτήσει στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος της χώρας του, ενώ και το ευρωπαϊκό κόμμα των Πρασίνων τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Γκρούεφσκι στα Σκόπια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.

Αλβανία: Ο Γκρούεφσκι εισήλθε χωρίς αμφιβολία παράνομα στην Αλβανία

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μην φυλακιστεί, εισήλθε χωρίς αμφιβολία κρυφά πεζή στην Αλβανία, δήλωσε σήμερα (16/11) στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας.

«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στα Σκόπια και τη χώρα του.

Όπως είπε, «πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα (νοτιοανατολικά) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».

Χθες βράδυ, η αλβανική αστυνομία είχε πει πως έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι διώκεται στη χώρα του, αφού είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό η ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές αυτής της χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός των Σκοπίων από το 2006 έως το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti των Σκοπίων, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Τρεις ώρες αργότερα, «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία» επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκαν από το AFP για τη διαδρομή αυτή, η σερβική αστυνομία και η πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι δεν σχολίασαν.

Το διαβατήριο του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές των Σκοπίων, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Πρώην ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE (δεξιά), ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε επειδή είχε λάβει για προσωπική χρήση μια Μερσεντές αξίας 600.000 ευρώ, που είχε αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.
Ο Γκρούεφσκι διώκεται για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments