....

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!

Με την αγορά να δείχνει έντονο ενδιαφέρον, αρχίζει αύριο το book building για την πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2014, που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της Ελλάδα στις αγορές και προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτικούς οίκους.

Η επιτυχία της έκδοσης είναι εξασφαλισμένη, καθώς σε αυτή τη νέα έκδοση 5ετών ομολόγων, καθώς ο πήχης του ζητούμενου ποσού θα είναι χαμηλός (2 δισ. ευρώ), ενώ θα αντληθούν κεφάλαια από δύο «δεξαμενές», συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ:

1.    Σε επενδυτές που είχαν αγοράσει τα 5ετή του 2014, αξίας 3 δισ. ευρώ, θα δοθεί η δυνατότητα να τα ανταλλάξουν με τίτλους της νέας έκδοσης. Μόνο από την πηγή αυτή έχει ήδη καλυφθεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται τελικά όλοι οι επενδυτές του 2014 να προχωρήσουν στην ανταλλαγή.
2.    Οι επενδυτές που είχαν δώσει 1,5 δισ. ευρώ για το 3ετές ομόλογο του 2014, το οποίο είχε «ατυχήσει», επειδή υπήρξε ξαφνικό πρόβλημα με μεγάλη πορτογαλική τράπεζα, πληρώνονται τώρα από τη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατευθύνουν κεφάλαια στη νέα έκδοση. Σίγουρο είναι ότι τα 700 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ελληνικές τράπεζες στο 3ετές του 2014 θα ανακυκλωθούν στη νέα έκδοση των 5ετών.

Εκτός από αυτά τα 4,5 δισ. ευρώ που είναι ήδη τοποθετημένα σε μεσοπρόθεσμης διάρκειας τίτλους του Δημοσίου (3ετή και 5ετή του 2014) υπάρχει, όμως, έντονο ενδιαφέρον και από «φρέσκα» κεφάλαια, τα οποία δελεάζονται από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια εποχή «ξηρασίας» στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, λόγω των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια επιπλέον έκδοση 3ετών ομολόγων, την επόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί ευκαιρία τοποθέτησης και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων και να συμπληρωθεί η μεσοπρόθεσμη καμπύλη επιτοκίων (έως πέντε χρόνια) με ένα νέο τριετές ομόλογο.

Την αισιοδοξία που επικρατεί για τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα αντανακλούν οι τελευταίες δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της Morgan Stanley. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κάρλα Χάρις, αντιπρόεδρος στο τμήμα Wealth Management της αμερικανικής τράπεζας ), τόνισε ότι οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία. Κάθε φορά που μια χώρα βιώνει κάποιου είδους ύφεση και έχει, κατά κάποιο τρόπο, βρει τον δρόμο της προς την ανάκαμψη, αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος να σκεφθεί κανείς την πιθανότητα να επενδύσει στη χώρα», ανέφερε η κ. Χάρις.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments