....

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί την Τετάρτη στα Σκόπια για μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ.
 


Η πΓΔΜ είναι το πρώτο κράτος που θα επισκεφθεί ο Κοτζιάς, στη μίνι περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, ώστε να διατηρηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
Ο Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους, θα έχει διεξοδικές συζητήσεις  για όλα τα διμερή θέματα και θα προτείνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα γίνει συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό  των Σκοπίων και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Φατμίρι Μπεσίμι, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι συμφωνίες σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης  θα περατωθούν στα Σκόπια, όπου θα γίνουν γνωστά τα μέτρα που σχετίζονται για μια καλύτερη οικονομική, τεχνική και πολιτιστική συνεργασία, καθώς επίσης θα συζητηθεί και το άνοιγμα ενός νέου μεθοριακού σταθμού και η διάνοιξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Μοναστήρι/Μπίτολα, η αποφυγή διπλής φορολογίας και η αύξηση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.
 
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας- συνεχίζει το δημοσίευμα- θα έρθει στα Σκόπια με καλή θέληση για συνεργασία, αλλά και με αποφασιστική θέση για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όπου θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της πΓΔΜ των τάσεων της  «περί αλυτρωτισμού».
 
Την άποψη αυτή επανέλαβε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Σόφια, όπου τόνισε ότι  από την  πΓΔΜ περιμένει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
 
«Να σεβόμαστε την ιστορία, να μαθαίνουμε από αυτήν, και να  μην την παγιδεύουμε και να κλεινόμαστε σε αυτήν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και έχουμε κάνει συμβιβασμούς, αλλά κάποιοι πρέπει να απαλλαγούν από τον αλυτρωτισμό τους», δήλωσε ο Κοτζιάς στη Σόφια, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ θα κάνει ρεαλιστικά και ειλικρινή βήματα προόδου.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments