....

Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ 15.000 € ΣΤΟΝ Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ

Να απορριφθεί η έφεση του Π. Ψωμιάδη στο σύνολό της ως ουσιαστικά αβάσιμη αποφάσισε το Εφετείο Θεσσαλονίκης,

δικαιώνοντας τον Μ. Τρεμόπουλο, που είχε κάνει αγωγή εναντίον του παυθέντος περιφερειάρχη γιατί τον είχε καταγγείλει ότι είχε ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο «να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία».

Οι δηλώσεις του Π. Ψωμιάδη είχαν επιφέρει, κατά τους δικαστές, «βαρεία προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητας του ενάγοντος ως ατόμου και κυρίως ως πολιτικού, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως των συμπολιτών του ως προς τη θέση του απέναντι στα σοβαρά εθνικά θέματα και εθνικά συμφέροντα».

Το Εφετείο δέχτηκε ότι ο Π. Ψωμιάδης «προσέβαλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του ενάγοντος και μάλιστα την τιμή και την υπόληψή του, την αξιοπρέπεια και τη δημόσια εικόνα του ως πολιτικού», γι’ αυτό και υποχρεούται σε αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο Μ. Τρεμόπουλος με χρηματική ικανοποίηση 15.000 ευρώ. Η απόφαση κρίθηκε άμεσα εκτελεστή, με δημοσίευσή της σε τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες.

Η αγωγή του περιφερειακού συμβούλου αφορούσε σε όσα είχε πει ο Π. Ψωμιάδης τον Απρίλιο του 2011 σε εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ALTER και ANT1 –στις πρωινές εκπομπές των Γ. Αυτιά και Γ. Παπαδάκη- με αφορμή την ψήφο στο ευρωκοινοβούλιο του Μ. Τρεμόπουλου για την Έκθεση Προόδου του 2011 και την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο Π. Ψωμιάδης, συντονισμένος με τα ψεύδη κάποιων ιστολογίων, είχε διαστρεβλώσει δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό στα Σκόπια, με αφορμή συνέντευξη Τύπου εκεί ενάντια στη δημιουργία πυρηνικών σταθμών στη γείτονα χώρα.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ήταν ψευδείς οι δηλώσεις του Π. Ψωμιάδη πως ο Μ. Τρεμόπουλος είναι «ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ζήτησε τα Σκόπια να ονομαστούν Μακεδονία», ενώ αντιθέτως είχε δώσει μάχη στο ευρωκοινοβούλιο κατά των εθνικισμών, εμμένοντας στην πρόταση περί εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στην Έκθεση Προόδου του 2011 για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, που είχε υπερψηφίσει ο Μ. Τρεμόπουλος, το ευρωκοινοβούλιο εξέφραζε την ανησυχία του «για τη χρησιμοποίηση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης» (antiquisation)", που απειλεί να αυξήσει την ένταση με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέες εσωτερικές διαιρέσεις». Και εκτίμησε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην Έκθεση Προόδου.  

Πήρε υπόψη του το δικαστήριο και ότι στις 7/4/2011, δηλαδή την προηγουμένη των δηλώσεων του Π. Ψωμιάδη εναντίον του Μ. Τρεμόπουλου, ο εναγόμενος είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ένα χρόνο φυλάκιση για το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος και γι’ αυτό τέθηκε σε αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη και στη συνέχεια παύτηκε πλήρως. Ο Μ. Τρεμόπουλος υποστήριξε ότι ο Π. Ψωμιάδης ήθελε έτσι να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τη δική του καταδίκη.

«Συμβάλλαμε καθοριστικά στην κατεδάφιση ενός απαράδεκτου καθεστώτος και αποδείξαμε ότι η λάσπη δεν μπορεί να μείνει για πολύ. Συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στα συμφέροντα και τις ιδιοτελείς πολιτικές, ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, για την ειρηνική προοπτική των βαλκανικών λαών», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments