....

ΟΙ 10 ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ Ι.Χ.

Σε λειτουργία βρίσκονται πλέον οι 10 από τους 15 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναπτύσσει η ΔΕΗ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion. Εξι σταθμοί φόρτισης λειτουργούν στην Κοζάνη, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται και τέσσερις σταθμοί στην Αθήνα, επί των οδών Χαλκοκονδύλη (στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ), Μεσογείων (στο υπουργείο Περιβάλλοντος), Καλλιρρόης (στα κεντρικά γραφεία της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ) και Πειραιώς (στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας).


Οι συγκεκριμένοι σταθμοί φόρτισης εξυπηρετούν μόνο τα 15 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που παρέλαβε η ΔΕΗ από τις γερμανικές BMW και Daimler πριν από περίπου έναν μήνα, για τη χρήση του πιλοτικού προγράμματος. Στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων πρέπει πρώτα να προμηθευτούν από τη ΔΕΗ την αντίστοιχη κάρτα με προπληρωμένες κιλοβατώρες (prepaid card), όπως κάνουν σήμερα οι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Το πρόγραμμα Green eMotion, διάρκειας τεσσάρων ετών, ολοκληρώνεται πανευρωπαϊκά στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015.


Το πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που είναι ένα από τα δύο που υλοποιούνται στην Ευρώπη (το δεύτερο γίνεται από την RWE στη Βουδαπέστη), περιλαµβάνει την εγκατάσταση δηµόσιων σταθµών φόρτισης σε πεζοδρόµια και την κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων οχηµάτων µε εφαρµογή όλων των αποτελεσµάτων του Green eMotion για τη δηµιουργία της πανευρωπαϊκής ηλεκτροκίνησης. Το θέµα της ηλεκτροκίνησης που προωθείται µέσω του Green eMotion, στο οποίο συµµετέχει η ∆ΕΗ, είναι πολύ σηµαντικό, γιατί αφορά τις αναγκαίες υποδοµές για φόρτιση, ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης κ.λπ., ενδιαφέρει τις περιφέρειες και τους δήµους της Ε.Ε. και, γενικότερα, όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ θα συµβάλει στον εκσυγχρονισµό του Ευρωπαϊκού Ηλεκτρικού Συστήµατος και στην ανάπτυξη και την καλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.


Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πανευρωπαϊκά 43 εταιρίες και φορείς από τους τομείς της βιομηχανίας, της ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εισηγήσεις σε όλες τις μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει η Επιτροπή για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

 

http://www.dimokratianews.gr

Σχόλια - Facebook Comments