....

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ορκίστηκαν, παρέλαβαν χαρτοφυλάκια και δεν «τσιγκουνεύτηκαν» στις εξαγγελίες.

Ο βομβαρδισμός εξαγγελιών από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από κάποιες κοινωνικές ομάδες αλλά κάθε άλλο παρά με ενθουσιασμό δεν τις υποδέχθηκαν οι αγορές.

Το χρηματιστήριο βουλιάζει με τον γενικό δείκτη να έχει πέσει στο -7%. Τον χορό της πτώσης σέρνουν οι τραπεζικές μετοχές. Οι ζημιές για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 16 δισ ευρώ!

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει ξεπεράσει το 20%.

Στο σύνολό τους οι υπουργοί έδειξαν πρόθεση πραγματικού ξηλώματος του μνημονίου αφού σε όλα τα επίπεδα υποσχέθηκαν ανάκληση των αποφάσεων για μειώσεις μισθών, απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ.

Το σύνολο των εργαζομένων αφορά η εξαγγελία του νέου υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη που αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Στο χώρο του Δημοσίου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χθες αναφέρθηκε σε αποκατάσταση των υπαλλήλων που απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας, λέγοντας μάλιστα ότι η επαναπρόσληψη αυτών των 10.000 ατόμων είναι κοστολογημένη. Ο νέος υπουργός μίλησε μάλιστα και για αλλαγές σε ότι αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αδικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης που μίλησε για αποκατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, αλλά και των Σχολικών Φυλάκων που βρέθηκαν εκτός Δημοσίου.

Από εκεί και πέρα, λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, άνοιξε το δρόμο στην επιστροφή των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους, των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προανήγγειλε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και την κατάργηση του νόμου για τους αιώνιους φοιτητές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη και η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα προσληφθούν εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών οι 320 καθαρίστριες που απολύθηκαν.

Αντιθέτως σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ο μεν κ. Δρίτσας ότι παγώνει η πώληση του ΟΛΠ, ο δε κ. Σπίρτζης εκείνη των 17 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης. Από τον τελευταίο μάλιστα μάθαμε ότι μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή ακόμη μια προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στο δωρεάν ρεύμα για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.

Στοίχημα που οι νέοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι δεν εξαρτάται ούτε στο παραμικρό από την τρόικα, αλλά από τη βούληση της κυβέρνησης και μόνο.Δεν σκίζονται τα μνημόνια αλλά αρχίζει διαπραγμάτευση. 

Αλλάζει ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σταθάκης κατά την παράδοση-παραλαβή ανακοίνωσε πως καταργείται το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων αλλά και πολλών ιδιοκτητών, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ο Βαρουφάκης εξήγγειλε λιτότητα με αξιοπρέπεια: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα reboot της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες αλλά «θα διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία – γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων της Ελλάδας και του νέου».

 

www.lay-out.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments