....

ΌΠΛΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΕΛ.ΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ [ΦΩΤΟ]

Όπλα, ναρκωτικά, εκατοντάδες φυσίγγια, χιλιάδες ευρώ και εννέα οχήματα κατάσχεσαν οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης στην φοιτητική εστία της πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου, αλλά και στα σπίτια που διέμεναν οι 22 συλληφθέντες. Οι εμπλεκόμενοι, Έλληνες και Αλβανοί, ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και διακινούσαν ναρκωτικά, ενώ διέπρατταν ληστείες και διαρρήξεις σε Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανή. Συνδετικός κρίκος και των τριών συμμοριών, ο 30χρονος Αλβανός που επιτέθηκε με κατσαβίδι εναντίον της 35χρονης ανθυπαστυνόμου. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άνδρας με το βαρύ ποινικό παρελθόν, ήταν κάτοικος της φοιτητικής εστίας.

Για την εγκληματική δράση, με ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών, των τριών συμμοριών που δρούσαν στις φοιτητικές εστίες αλλά και τη χθεσινή επιχείρηση, που δημιούργησε πολλά ερωτήματα ως προς τους χειρισμούς, ενημέρωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε συνολικά 32 (απο 22 που ανακοινώθηκαν χτες) συλλήψεις, μελών τριών συμμοριών, που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά, με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, κατά τη χθεσινή επιχείρηση της.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι τρεις συμμορίες διέπραξαν τουλάχιστον 29 ληστείες και κλοπές καθώς και πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, απειλούσαν και λήστευαν φοιτητές.

Η πλούσια εγκληματική δράση καθώς και τα όπλα, τα φονικά εργαλεία και τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν πιστοποιούν την επικινδυνότητα των συμμοριών αυτών που δρούσαν στο χώρο του πανεπιστημίου, τις οποίες άλλωστε κατήγγειλαν οι ίδιοι οι φοιτητές και ο πρύτανης ζητώντας τη συνδρομή της Αστυνομίας. Εξού και στήθηκε η μεγάλη αυτή επιχείρηση για την εξάρθρωσή τους, αν και δρούσαν ήδη από το 2019, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί καθυστέρησε τρία χρόνια.

Ερωτήματα όμως, που η ΕΛ.ΑΣ κλήθηκε να απαντήσει σήμερα προέκυψαν και για τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κυρίως σε ότι αφορά την αστυνομικό που αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας και βρέθηκε να πυροβολεί έναν από τους αρχηγούς της συμμορίας, μέσα στο καμπ. Φοιτητές και φορείς κάνουν σοβαρές καταγγελίες για τους πυροβολισμούς που θα μπορούσαν να έχουν τραυματίσει ή και να έχουν στοιχίσει ζωές αθώων, τη βία σε βάρος φοιτητών και τις μεγάλες καταστροφές στο χώρο που διαμένουν.

Σημειώνεται ότι ως προς την ανθυπαστυνόμο η ΕΛ.ΑΣ χθες αρκέστηκε σε μια ελλιπέστατη ανακοίνωση περί επίθεσης που δέχθηκε κατά την αποχώρησή της από την επιχείρηση «από σεσημασμένο 30χρονο αλλοδαπό, τον οποίο τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου», χωρίς να διευκρινίζει το είδος και το λόγο της επίθεσης, ούτε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποχωρεί αστυνόμος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικίνδυνη επιχείρηση, που μάλιστα χρήζει χειρουργικής ακρίβειας παρεμβάσεις δεδομένου του χώρου που διεξάγεται.

Σημερα στην επίσημη ενημέρωση αναφέρθηκε για το θέμα αυτό ότι «κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει».

Ωστόσο αστυνομικές πηγές που συμμετείχαν στην επιχείρηση δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις για το συμβάν είπαν ότι ενώ η αστυνομικός αποχωρούσε από την επιχείρηση λόγω αδιαθεσίας, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον 30χρονο αρχηγό της συμμορίας που αναζητούσαν μέσα στην εστία αλλά αυτός είχε διαφύγει. Ο 30χρονος επιτέθηκε στην αστυνομικό με κατσαβίδι τραυματίζοντας την στον ώμο. Άμεση ήταν η αντίδρασης της αστυνομικού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οποία τον αναγνώρισε και χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό όπλο της τραυματίζοντας τον στα πόδια και στην κοιλιακή χώρα.


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

  • Η πρώτη συμμορία είχε 9 μέλη και εμπλέκεται σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.
  • Η δεύτερη συμμορία είχε 24 μέλη, τα οποία είχαν διαπράξει 27 ληστείες.
  • Η τρίτη συμμορία είχε 18 μέλη, ενώ αναζητούνται ακόμα πέντε άτομα.

Έκαναν ακόμη και έλεγχο στα πρόσωπα που έμπαιναν στις εστίες

Όπως τονίστηκε, οι κατηγορούμενοι της δεύτερης συμμορίας είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν έλεγχο στα πρόσωπα που έμπαιναν στις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης, ενώ είχαν απειλήσει με όπλο φοιτητή. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχαν προβεί επίσης, σε ληστείες σε βάρος φοιτητών.  

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ, η δεύτερη συμμορία με τα 24 μέλη ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

  • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
  • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
  • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
  • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
  • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

  •  

Είχε γίνει καταγγελία από τον πρύτανη

Στον συγκεκριμένο χώρο διέμεναν μόνιμα εννέα από τους κατηγορούμενους και περιστασιακά, δώδεκα συνεργοί τους, ενώ για όσα συνέβαιναν στην Πολυτεχνειούπολη είχε γίνει και σχετική καταγγελία από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όπως τονίστηκε οι συμμορίες δρούσαν από το 2019.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Καραμπίνα,
  • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
  • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
  • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
  • σιδερογροθιά,
  • 20 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
  • μπαλακλάβα και
  • δύο τρίφτες και γάντια.

Τέλος, όσον αφορά τη δόκιμη αστυνομικό που συνελήφθη, όπως αναφέρθηκε, έδινε πληροφορίες στους κατηγορούμενος σχετικά με το πότε θα γίνονταν αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πολυτεχνειούπολη.

Σχετικά με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό ενός μέλους της συμμορίας, το οποίος όπως αναφέρει η αστυνομία πρόκειται για το αρχηγικό μέλος, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει».

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Έτσι έφτασαν στα ίχνη των ναρκεμπόρων

Στελέχη της ασφάλειας Αττικής, ξεκίνησαν την έρευνα σχετικά με την δράση των συμμοριών, διαπιστώνοντας αύξηση της εγκληματικότητας, των κλοπών, των διαρρήξεων αλλά και της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στου Ζωγράφου και τις γειτονικές περιοχές. Μάλιστα η φοιτητική εστία, είχε τεθεί σε φυσική παρακολούθηση και καταγράφοντας οι κινήσεις των μελών των συμμοριών. Συμπληρωματική εικόνα της δράσης τους, απέκτησαν και από αναρτήσεις που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέβαζαν βίντεο στα οποία επιδείκνυαν όπλα και δεσμίδες με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αποτέλεσμα από τις πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών.

Ναρκωτικά, πυροβόλα και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή των συλληφθέντων

Κατά την διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από αεροβόλα και πυροβόλα όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, γκλόπ καθώς και καραμπίνες. Συνολικά εντοπίστηκαν 11.500 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν επτά αυτοκίνητα και δυο μοτοσυκλέτες. Επίσης βρέθηκαν 2 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης και κοκαΐνης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments